23948sdkhjf

JAK-Metalli i final till SSABs stålpris

Det finländska företaget tar en fyra finalplatser.
JAK-Metalli har nominerats utifrån sin Spiral Cutter, ett unikt skärhuvud med modulär design för röjning av växtlighet från vägkanter, parker och cykelvägar.

Skärhuvudet snurrar med mycket låga 175 varv i minuten, till skillnad mot l konventionella kedjekrossar som snurrar med 1 500 varv per minut.

Det resulterar i en exceptionellt låg energiförbrukning och driftskostnad och ovan på det en säkrare arbetsmiljö sammnantaget.

– Målet var att utveckla ett bättre sätt att klippa gräs och kapa små träd med så lite kraft och energi som möjligt. Vi såg att vi kunde uppnå detta med hjälp av saxliknande knivblad som klipper snarare än krossar, säger Kimmo Tossavainen, utvecklingschef på JAK-Metalli.

AK Spiral Cutter har ett underfundigt knivblad som använder laserbearbetade geometrier i slitstarkt stål för att få maximal slitstyrka.

I syfte att få så låg vikt som möjligt nyttjar man höghållfast stål i knivens arm.

– Vi ville hitta en lösning som är mycket tåligare än traditionella kedjekrossar. Under utvecklingsprocessen räknade vi ut att slitstarkt stål var det rätta materialet för oss. Utan det materialet hade Spiral Cutter inte kommit till. Materialet gör det möjligt att skapa en lätt konstruktion och det är både tåligt och starkt, säger Tossavainen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078