Heta Arbeten® med samhällsnytta och brandsäkerhet i fokus
Heta Arbeten® är ett modernt skadepreventionskoncept som sedan 1990 drastiskt minskat antalet bränder orsakade av brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats. Genom att lära ut riskmedvetenhet och förmågan att förebygga bränder är Heta Arbeten® mer än ett certifikat. Det är skadeprevention som verkar på en bredare samhällsnivå genom att minska risken för stora skador, onödiga kostnader och förlorade jobbtillfällen. Tillsammans minskar vi antalet bränder och gör arbetsplatserna tryggare.
Thomas Reichert är restvärdeledare, på Brandskyddsföreningens restvärderäddning, med ett speciellt uppdrag, att följa upp incidenter kopplade till brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats. Det gör han bland annat för att kartlägga vilka säkerhetsregler som inte har följts när något gått snett, en uppföljning som Brandskyddsföreningen genomför för att kunna förbättra utbildningen Heta Arbeten®.
En liten gnista kan leda till en stor brand
Thomas delar med sig av en händelse då det gick riktigt fel, men där skadorna ändå kunde minimeras tack vare ett snabbt agerande.
– Det var en entreprenör som skulle utföra ett arbete med vinkelslip på en stor industrianläggning. Man var övertygad om att det bara skulle bli en liten kapning, och utifrån det bedömde man risken för brand och arbetsplatsen städades och förbereddes. I detta fall bedömde man att ingen brandvakt behövdes utan hetarbetaren arbetade själv med släckutrustning redo och ett tillstånd utfärdat av ansvariga.
Under arbetet flög en gnista iväg och letade sig in i en spricka i väggen, där den antände något i konstruktionen. Hetarbetaren märkte inte vad som skett förrän det började ryka och vidtog då omedelbart åtgärder. Släckning påbörjades men på grund av kraftig rökutveckling larmades räddningstjänsten och lokalerna fick utrymmas.
När säkerhetsreglerna inte följs
Branden blossade aldrig upp till full omfattning och ingen person skadades i incidenten, men de ekonomiska konsekvenserna blev ändå påtagliga eftersom produktionen avbröts och återställningsarbetet blev rätt omfattande. Thomas Reichert fick i uppdrag att följa upp händelsen:
– Räddningen i det här fallet var att man delvis följde säkerhetsreglerna och hade släckutrustning på plats, men att välja bort brandvakten under arbetet, säkerhetsregel 3, hade stor inverkan. En brandvakt hade upptäckt gnistorna, arbetet hade kunnat stoppas och riskerna åtgärdas innan det utvecklades till en brand.
När Thomas vidare reflekterar över vilka säkerhetsregler där det oftast brister är det – säkerhetsregel 5 – Brandsäkra arbetsplatsen, säkerhetsregel 6 – Dolda brännbara byggnadsdelar och säkerhetsregel 7 – Otätheter. Han betonar även vikten av säkerhetsregel 11, angående släckutrustning, men menar att alla regler självklart måste följas.
– I det här fallet gjorde man en misslyckad riskbedömning och valde bort rollen som brandvakt under arbetet. Man missade även att brandsäkra arbetsplatsen tillräckligt genom att inte skydda brännbara byggnadsdelar eller kontrollera otätheter. Det är rätt många säkerhetsregler som inte följts, och man har tur att konsekvenserna inte blev större, säger Thomas.
Skadeprevention på samhällsnivå
Genom att lära ut riskmedvetenhet och förmågan att förebygga bränder är Heta Arbeten® mer än ett koncept för att rädda liv och spara pengar. Det är skadeprevention som verkar på en bredare samhällsnivå genom att minska risken för stora skador, onödiga kostnader och förlorade jobbtillfällen.
Ett brandtillbud på en större anläggning kan resultera i ett produktionsavbrott eller att en hel industri stängs, med påföljande nedläggningar och permitteringar. Att minska antalet bränder har därför en direkt påverkan på samhällsekonomin. Färre bränder minskar dessutom klimatavtrycket och sparar utryckningar för räddningstjänsten – vilket har resursmässiga fördelar för hela samhället.