23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Förutseende underhåll: Vad är det?

Läs bloggen för att få veta vad förebyggande underhåll är, dess fördelar och utmaningar samt dess betydelse för datadrivna, tillgångsintensiva industrier.

Din organisation förlitar sig på sina tillgångar varje dag. Oavsett om det handlar om en pipeline i ditt största raffinaderi, processutrustning i en kärnanläggning eller en nyinköpt grävmaskin kan ett oväntat fel leda till dyra driftstopp, ännu dyrare reparationer och till och med missade produktionstider. Att ligga steget före genom att förutse framtida underhållsbehov innan haverier inträffar bör vara en prioritet för alla företag.  
  
Med hjälp av förebyggande underhåll kan företag identifiera underhållsbehov innan haverier inträffar, så att stilleståndstiden kan planeras och kostnaderna minskas. Marknaden för förebyggande underhåll förväntas växa med 26,2% fram till 2030. Läs vidare för att lära dig hur ditt företag kan haka på trenden och använda förebyggande underhåll för att hålla projekt i tid och inom budget. 


Vad är förebyggande underhåll?  
  
Prediktivt underhåll är en framåtblickande strategi som utnyttjar modern teknik och sofistikerade algoritmer för att förutse och åtgärda underhållsbehov. Målet med förebyggande underhåll är att minimera onödigt underhåll och minska behovet av reaktivt underhåll efter att något har gått fel. För att uppnå detta förlitar man sig på sensorer, dataanalys, prestandamodellering och andra tekniker. 
Fördelar och utmaningar med förebyggande underhåll  
  
Förutseende underhåll är en kostnadseffektiv och tillförlitlig strategi. Låt oss titta närmare på några av dess många fördelar.  
  
Ökad drifttid  
  
Är du trött på att gå från ett oväntat fel till nästa, eller att aldrig veta om nästa schemalagda underhåll verkligen är nödvändigt? Hexagons forskning har visat att en lösning för tillgångsförvaltning som stöder förebyggande underhåll kan leda till en genomsnittlig minskning av stilleståndstiden för kritiska tillgångar med 5-15 %. Förutseende underhåll ger ditt företag de data som behövs för att minska oförutsedda driftstopp och begränsa planerade driftstopp till vad som är absolut nödvändigt för tillgångens prestanda.  
  
Minskade underhållskostnader  
  
Att bara underhålla tillgångar när de faktiskt behöver det, samtidigt som man minskar stilleståndstiden och de dyrare reparationer som ofta blir följden av utrustningsfel, resulterar i mindre pengar. McKinsey fann att 50% av de fasta kostnaderna i en typisk kemisk fabrik är underhållsrelaterade.  
  
Förutseende underhåll minskar dessa kostnader avsevärt. Tecnichapa , en tillverkare av metallkomponenter, minskade till exempel sina underhållskostnader med 15%, sänkte anläggningens energikostnad med  
  
med 30% och minskade kostnaderna för externa underleverantörer med 25% genom att använda en lösning för tillgångsförvaltning som stöder förebyggande underhåll. Med mer insikt i det aktuella tillståndet för alla dina tillgångar kan du känna dig mer säker på att ditt företag kommer att hålla sig till sin underhållsbudget.  
  
Förbättrad produktivitet  
  
Prediktivt underhåll hjälper tillgångarna att prestera som de ska mer konsekvent. McKinsey har också konstaterat att oplanerade driftstopp är den största orsaken till produktionsbortfall i en typisk kemisk fabrik. Och ett verktyg för tillgångshantering med funktioner för förebyggande underhåll kan leda till en 10-30%-ig förbättring av underhållspersonalens produktivitet. Som ett resultat ser organisationerna ökad försäljning och högre effektivitet i utrustningen. Allt håller sig på rätt spår, medarbetarna blir mer nedvarvade och produktiviteten ökar.  
  
Förutseende underhåll medför naturligtvis också en del potentiella utmaningar. Här är några svårigheter som organisationer kan ställas inför när de implementerar en strategi för förebyggande underhåll.  
  
Ökad investering i förskott  
  
Kostnaden för att implementera en strategi för förebyggande underhåll, inklusive sensorer och andra verktyg, avskräcker vissa organisationer. Men avkastningen på investeringen är väl värd den initiala kostnaden, och ditt företag kan minska kostnaderna i viss utsträckning genom att tillämpa förebyggande underhåll på endast de högst prioriterade tillgångarna som kommer att dra mest nytta av denna strategi. Att hantera kritiska tillgångar på det här sättet kan förbättra drifttiden, öka den totala produktionen och förbättra företagets resultat.  
  
Hitta rätt programvara  
  
Att välja en intuitivt utformad plattform som innehåller alla de funktioner som behövs för att stödja förebyggande underhåll är lättare sagt än gjort. Leta efter en helhetslösning som fokuserar på asset performance management och erbjuder alla underhållsfunktioner som ditt företag behöver på ett och samma ställe, från digitalisering av underhållet till strategier för riskreducering och mer därtill. Lösningen bör också stödja organisationens frontlinjearbetare med ett mobilanpassat arbetssätt och en integrerad app, så att de kan samla in och granska data från var som helst med en internetanslutning och slutföra jobbet mer effektivt.  
  
Inte en storlek som passar alla  
  
Varje del av ditt företags underhållsstrategi bör skräddarsys efter företagets specifika behov, och förebyggande underhåll är inget undantag. Att tillämpa en strategi för förebyggande underhåll på alla tillgångar utan åtskillnad kommer att leda till onödig komplexitet och höga kostnader. Ta dig tid att utvärdera vilken underhållsteknik som passar bäst för varje tillgång och välj lämplig mätteknik för den utrustning som skulle gynnas av förebyggande underhåll.  
  
Hur man kommer igång med förebyggande underhåll  
  
Att bygga upp en plan för förebyggande underhåll är en process i flera steg. Först måste man fastställa vilka tillgångar som skulle gynnas av förebyggande underhåll och sedan vilka mätvärden som bäst indikerar behovet av underhåll för varje tillgång. Sedan är det dags att skaffa och installera de nödvändiga sensorerna och programvarorna och ansluta varje teknisk enhet till din underhållsplattform. Bygg upp en robust databas fylld med den information som behövs för att fatta intelligenta underhållsbeslut för dina tillgångar, och utnyttja historiska datamodeller och tillverkarens prestandamodeller för att påskynda tiden till värde. Slutligen, när data indikerar att det är dags, schemalägg och utför själva underhållsarbetet.  
  
Prediktivt underhåll är ett måste för alla datadrivna organisationer som vill utveckla en intelligent underhållsstrategi som är skräddarsydd för deras unika tillgångar.  
  
Om du vill veta mer kan du läsa hela bloggen här.

Hexagon Metrology Nordic AB
Svista 7
635 02 Eskilstuna
Eskilstuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5566019773

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032