23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nordisk VD för ZEISS lämnar över stafettpinnen

Walther Heger, Managing Director för ZEISS Nordics sedan 28 år, har beslutat sig för att avsluta en imponerande karriär. I slutet av september kommer Walther Heger att avsluta en era på totalt 37 år med det världsberömda företaget och lämna över ledarrollen till Lena Edlund.

Walther Heger började på ZEISS 1987 som tekniker med mätinstrument som specialitet. Efter vidareutbildning inom försäljning blev han 1994 chef för ZEISS svenska division för mätutrustning. År 1996 befordrades Walther Heger till verkställande direktör för Carl Zeiss AB i Stockholm, vilket gjorde honom till chef för ZEISS i Sverige vid 34 års ålder. Under den period som följde var han den drivande kraften bakom etableringen av ett enhetligt ZEISS Nordics.

En imponerande karriär

Walther Hegers yrkeskarriär har varit ovanlig, eftersom ZEISS är den enda arbetsgivare han har haft.

”Mina första år på ZEISS präglades i hög grad av den tyska återföreningen. Euforin ersattes snabbt av ekonomisk kris, och under en stor del av 1990-talet var situationen kritisk för ZEISS. Det var en osäker tid, och när jag tog över ledningen av företaget i Sverige var huvudfokus att få ZEISS tillbaka på rätt spår. Samtidigt hade jag en vision om att ZEISS skulle ha en nordisk organisation. Tidigare hade vi oberoende distributionsföretag i Danmark, Norge och Finland. Idag har vi ZEISS-bolag i hela Norden och för mig har det varit ett privilegium att få förverkliga min vision. Jag har uppenbarligen lyckats i så hög grad att jag nu kan dra mig tillbaka”, säger Walther Heger.

Som nordisk VD har Walther Heger varit med om att driva en anmärkningsvärd utveckling, både tekniskt, organisatoriskt och kulturellt.

”Det har varit 28 år med olika VD:ar och olika faser i ZEISS historia. Jag tror att min familj kan bekräfta att jag är passionerad när det gäller företaget. De värderingar som ZEISS står för stämmer överens med mina personliga värderingar. Så jag är glad, stolt och tacksam över att ha kunnat vara en del av det under så lång tid”, säger Walther Heger.

Digital revolution

Som avgående nordisk VD tvekar Walther Heger inte att beskriva de senaste 30 åren som en period av epokgörande teknisk utveckling.

”En dag kommer det att stå i historieböckerna att den digitala revolutionen började på 1990-talet. När jag började på ZEISS hade vi inga mobiltelefoner och knappt några datorer. Tekniskt sett har det varit en otroligt fascinerande era, med internet och mobiltelefoner som en självklarhet - och nu AI.”

Walther Heger betonar att ZEISS själva har hjälpt till att driva på och forma den tekniska utvecklingen.

”Genom åren har det funnits en fantastisk innovationskraft i företaget, och vi har gjort ett betydande tekniskt avtryck med ett stort antal produktlanseringar. Jag har själv varit med och infört digitala affärssystem och nu inför ZEISS en ny digital transformation, som kommer att leda till nästa steg mot optimering och därmed tillväxt”, säger Walther Heger. Han understryker också att ZEISS kärnvärden och kultur är avgörande för företagets framgång:

”Digitaliseringen, våra produkter och de goda och ofta långvariga relationerna med våra kunder är alla förutsättningar för tillväxt, men vi får inte glömma att våra värderingar och vår kultur är grunden.”

Personliga relationer är avgörande

För Walther Heger står de personliga relationerna i centrum för både försäljning och ledning.

”Än idag är jag övertygad om att samarbete alltid är viktigt och att det har att göra med starka mänskliga relationer. De relationer som jag har byggt upp med våra många kunder har inte bara handlat om innovativa produkter, utan också om förtroende och samarbete."

”Vår förmåga att samarbeta effektivt och vårt fokus på att erbjuda bästa service och kompetens till våra kunder har gjort oss attraktiva för både kunder och potentiella nya medarbetare. Vi kan vara stolta över den position vi har uppnått.”

En bra tid

När Walther Heger avslutar sin roll på ZEISS i slutet av september blir det mer tid över för familjen och intressen som natur och mat.

”Det kapitel jag hade tänkt skriva är nu avslutat. Det är en bra tid att lämna över stafettpinnen och det är ett privilegium för mig att jag själv har kunnat välja att ta detta steg. Till alla mina kollegor och affärspartners vill jag säga tack. Tack för allt förtroende genom åren och tack för ett fantastiskt samarbete”, säger Walther Heger.

Ny verkställande direktör internrekryterad

Walther Heger lämnar över posten som VD för ZEISS Nordics till Lena Edlund, som har arbetat för ZEISS sedan 2010. Lena Edlund var senast Head of Brand Management, Corporate Brand, Communications and Public Affairs på ZEISS huvudkontor i Oberkochen, men hon är inte främmande för att arbeta i Norden, eftersom hon var ansvarig för strategiska uppgifter på ZEISS kontor i Stockholm från 2012 till 2015.

Mottagning

Ledarbytet markeras med en mottagning den 9 oktober, dit kunder och affärspartners är välkomna. Mottagningen hålls hos Carl Zeiss AB, Tegeluddsvägen 76, 115 28 Stockholm kl. 15.00-17.00. Anmälan till anneli.edman@zeiss.com.

Om Walther Heger

Walther Heger (f. 1961) har föräldrar med tyskt ursprung, men är född och uppvuxen i Danmark. Han har bott i Sverige sedan 1975, dock avbrutet av perioder i Tyskland, bland annat under studietiden då Walther Heger tog civilingenjörsexamen från Tekniska Högskolan i Aalen, Baden-Württemberg.

Det är rimligt att säga att Walther Heger föddes in i ZEISS. Walther Hegers far var en av de första lärlingarna som utbildades på ZEISS i Oberkochen i sydvästra Tyskland, och när han hade tagit sin examen flyttade han till Köpenhamn där han fick jobb på Brock & Michelsen A/S, som vid den tiden var distributör av ZEISS-produkter i Danmark. Familjen flyttade senare till Sverige. Den unge Walther Heger valde dock att studera till ingenjör i sin fars hemregion. Som en del av sina ingenjörsstudier gjorde Walther Heger praktik på ZEISS i Oberkochen, där han arbetade med mätutrustning. När en svensk delegation från Carl Zeiss AB en dag kom på besök bytte Walther Heger till svenska, vilket bidrog till att han blev tekniker på Carl Zeiss AB i Stockholm direkt efter sin ingenjörsexamen.

Walther Heger bor i Täby tillsammans med sin fru, som han varit gift med sedan 1994. Tillsammans har de tre döttrar.

Om ZEISS

ZEISS är världsledande inom optik och optoelektronik. Sedan 1846 har ZEISS bidragit till tekniska framsteg inom områdena mätutrustning, forskningsmikroskop, operationsmikroskop, diagnostiska instrument och kikare. ZEISS-koncernen finns representerad i mer än 50 länder och har sitt huvudkontor i Oberkochen i sydvästra Tyskland.

ZEISS Nordics, som omfattar Danmark, Norge, Finland och Sverige, sysselsätter cirka 190 personer.

Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Sänd till en kollega

0.031