23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Svar från Wallenberg – men ingen inbjudan från Busch

Den reella effekten av ”den perfekta stormen” kring betaltiderna – i form av politiska beslut – dröjer. Men Wallenbergsfären har reagerat på det brev som föreningen bakom den frivilliga uppförandekoden för betaltider skickat till dem.

Den reella effekten av ”den perfekta stormen” kring betaltiderna – i form av politiska beslut – dröjer. Men Wallenbergsfären har reagerat på det brev som föreningen bakom den frivilliga uppförandekoden för betaltider skickat till dem.

– Både Peter och Marcus Wallenberg (bilden ovan) har svarat på brevet, säger Anders Persson, ordförande för Föreningen för effektiva affärstransaktioner i näringslivet, även kallad Betaltider.
I sitt personliga svar till Anders Persson skriver Marcus Wallenberg bland annat att ”ditt engagemang för att främja en ansvarsfull betalningskultur inom näringslivet är viktigt. Det är centralt att ingångna avtal hålls och att avtalade betaltider följs för att bibehålla näringslivets konkurrenskraft. Att säkerställa detta är ytterst ett operativt ansvar för vd och ledning i bolagen. Vi har också för våra innehav understrukit vikten av efterlevnaden och vi kommer att fortsätta ha fokus på frågorna.”

Tyst från regeringen
Anders Persson och intressegruppen bakom Betaltider hoppas att svaret kommer att leda till en fortsatt god dialog med en tung aktör inom svenskt näringsliv.
Från regeringen är det dock fortsatt oroväckande passivt och tyst, trots Di:s omfattande skriverier.
– Trots att konkurrenskraft har varit ett av regeringens ledord, så har de inte lyckats ta fram ett enda konkret förslag på hur vi ska komma till rätta med de allt längre betaltiderna i Sverige. Ett beteende som slår hårt mot företagens konkurrenskraft och som dessutom börjar bli på en nivå som utsätter styrelser, ägare och leverantörer för enorma finansiella risker, säger han.
Intressegruppen bakom Betaltider väntar fortfarande på en inbjudan till ett krismöte från energi- och näringsminister Ebba Busch.
– Den totala tystnaden till trots hoppas vi på att det pågår febril aktivitet för att jobba fram konkreta förslag på departementet,  och att vi även på EU-nivå kan få till konkreta och väl fungerande regleringar som fungerar för alla företag, små som stora. När vi ser att något inte fungerar och att det förvärras, då är det regeringens och politikens ansvar att komma med konkreta åtgärder och förslag för att reglera och styra upp. De åtgärderna har vi inte sett än.

Långvarigt engagemang
Anders Persson säger att det skett ett förtydligande av den frivilliga branschöverenskommelsen, uppförandekoden. Detta efter att Di uppmärksammat hur storföretag valt att runda rapporteringsskyldigheten till Bolagsverket genom att använda sig av olika mellanhänder.
I mer än 15 år har FKG baxat frågan om hur vi skapar ett långsiktigt hållbart näringsliv genom ett respektera varandra som affärsparter.
Än är sista ordet långt ifrån sagt.

Bild: Marcus Wallenberg från Investor. 

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Sänd till en kollega

0.046