23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fortsatt volatilt på råvarumarknaden

FKG:s spanare kring råmaterialen har haft ett nytt möte. Och den som längtar efter en mer stabil marknad blir tyvärr besviken.

Volatiliteten för råmaterialkostnaderna ökar, och därmed också behovet av att kunna hantera prisernas fluktuationer. Eventuella nya tullar och andra marknadsproblem som kan dyka upp i samband med att en ny administration etablerar sig i Vita huset är annat som varje inköpschef just nu gräver skyttegravar inför.
Allt det är saker som går att läsa ut av rapporten The Raw Material Watch som ISEA (Industry Senior Advisors) och konsultföretaget Triathlon ställer samman varje kvartal.
Krig i Ukraina och oroligheter i Mellanöstern, där Israels krigföring mot Hamas går vidare är annat som påverkar. Den nya regimen i Syrien inger en del förhoppningar om bättre villkor för invånarna än under diktatorn Bashar al-Assad. Men hur de nya ledarna kommer agera är ännu ovisst.

Lägre räntor
Här hemma fortsätter räntan att peka neråt. Men med Donald Trump som amerikansk president väntas räntorna i åtminstone USA öka, vilken effekt det då får i Sverige återstår att se.
Det händer saker även i USA:s grannländer. Som att Mercosur-länderna – Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay – har slutit avtal med EU, vilket innebär en 90-procentig minskning av tullavgifterna mellan länderna i de båda regionerna. Även Venezuela ingår i tullunionen, men är för tillfället avstängt.
När det gäller råvarorna fortsätter kopparn enligt the Raw Material Watch att ligga på höga och ökande nivåer. I en del sammanhang ersätts den med aluminium, som även den ökar igen efter en mindre nedgång efter sommaren. Aluminiumpriserna har också påverkats av att den skatterabatt på export som rått i Kina upphörde i november.
Ryska zinkproducenter står inför sanktioner på grund av kriget i Ukraina, vilket påverkar cirka fyra procent av tillgången globalt.
Stålpriserna? De visar en allmänt, svagt sjunkande trend. Och oljepriset har gått ner av olika skäl: överproduktion inom Opec är en anledning, plus att USA pumpar upp mer olja än någonsin.
Det är fortsatt goda tider för världens containerföretag – Suezkanalen ser ut att även under 2025 vara en passage att undvika för världens lastfartyg. Det innebär cirka två veckor längre transportvägar och att efterfrågan på containrar fortsätter att vara hög. The Baltic Dry-index som anger globala fraktpriser har dock stabiliserat sig på mer moderata nivåer än när de jemenitiska Huthi-rebellerna först började göra regionen kring Suez-kanalen osäker.

Volatila kurvor för kobolt och litium
Som en del i handelskriget med USA har Kina stängt ner exporten av gallium, germanium och antimonium dit.
Kobolt- och litiumpriserna har gått ner i takt med att det har blivit kärvare på elbilsmarknaden. Båda råvarorna visar dock upp volatila kurvor i prognoserna för kommande år, med förväntade svängningar både uppåt och neråt.
När det gäller bruttonationalprodukten spår rapporten ljusare tider i Sverige – upp 2,2 procent jämfört med 2024 – och prognosen är att det kommer att fortsätta i den riktningen under både 2026 och 2027.
Det viktiga indexet PMI (Purchasing Manager Index) pekade i slutet av 2024 uppåt i Sverige medan det i både Tyskland och USA låg på nivåer som tyder på åtstramning. Kina? Svagt uppåt och precis över skiljelinjen mellan expansion och åtstramning.

Föreläsare med fokus på grönt stål
Gästföreläsare på Råmaterialgruppens senaste möte var Matts Nilsson, sales director på SSAB Nordic. Han levererade en prognos om en starkare stålmarknad 2025. Enligt Matts Nilsson planerar SSAB att starta ministålverk i Luleå och finska Raahe, som från 2028 ska producera fossilfritt stål. Under föreläsningen talade han också om den anläggning för produktion av fossilfri järnsvamp kommer att köra igång i Gällivare 2030, den första i sitt slag i världen.

Fler noteringar från mötet
• Trots allt ingen större oro kring tillgången på råmaterial bland de företag som deltog på Råmaterialgruppens senast sammankomst. En varningsflagga höjdes dock kring att geopolitiska spänningar kan ställa till besvär.
• Det fortsätter att vara svårt att få tag på lågemissions-stål till rätt klassifikationer.
• De ekonomiska problemen i Tyskland påverkar stålmarknaden och ökad kinesisk export skapar utmaningar för europeiska stålverk.
• Flera av företagen rapporterade om en utmanande marknadssituation, med en historiskt låg aktivitet. En återhämtning i ekonomin spås dock komma efter halvårsskiftet 2025.
• Nya krav kring hållbarhetsredovisning (CSDDD och CSRD) kommer sannolikt att innebära förändringar i leveranskedjorna.
• En oro råder för ökade energikostnader och finansiella risker.
• Även kring de tullar som Donald Trump väntas införa när han tillträder som USA:s 47:e president råder en viss oro.
• Strejker hos Ford i USA påverkar leverantörer med verksamhet där. Strejkerna väntas pågå till åtminstone mitten av januari 2025. Till det kommer hamnkonflikter i landet.

Gå med i gruppen
FKG:s råmaterialgrupp samlar företrädare från olika medlemsföretag – senast deltog 25 personer – som utbyter omvärldskunskaper och erfarenheter kring vad som sker på råvarumarknaden samt olika andra parametrar som påverkar. Mötena sker kvartalsvis online och ibland även på plats hos olika medlemsföretag för den som har möjlighet att medverka IRL. 

Foto: Energepic, Pexels

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Sänd till en kollega

0.036