23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

5 trender som kommer att forma kemiindustrin 2025

Att förutsäga vad 2025 kommer att innebära för kemiindustrin känns som att försöka förutse utgången av kolliderande världar. På nästan alla fronter, från ekonomiska resultat till utsläpp och regleringar, rör sig de geografiska blocken i olika riktningar. Under de senaste tre åren har Europas kemiska sektor kämpat med utmaningar som störningar i leveranskedjan, stigande lönekostnader och energipriser, ökad konkurrens från Kina och en svag inhemsk efterfrågan. 2024 avslutades med Adnocs uppköp av det tyska kemiföretaget Covestro för 14,7 miljarder euro – en affär som kan signalera ytterligare försök från kapitalstarka oljebolag att investera i petrokemi för att framtidssäkra sina verksamheter. Detta understryker också att europeiska företag i allt högre grad kan bli uppköpsmål snarare än konkurrenter. Den stora frågan är om denna trend kommer att fortsätta under 2025 eller om vi kommer att se en vändpunkt där investeringar i teknologi, hållbarhet och cirkularitet börjar löna sig. Här är fem prognoser för de kommande tolv månaderna:

1. Europeiska företag hoppas att effektivitetsförbättringar ska återställa konkurrenskraften En av de främsta orsakerna till Europas utmaningar inom kemiindustrin är de höga energipriserna. Under första halvåret 2024 var naturgaspriserna i Europa nästan fyra gånger högre än i USA, vilket skapar en betydande konkurrensnackdel.

Även om problemet uppstod innan Rysslands invasion av Ukraina och beror på Europas beroende av energiimport, har konkurrenskraftsförlusten förvärrats sedan 2022. Amerikanska företag drar nytta av billig skiffergas, medan EU-företag fortfarande betalar 70 % mer för gas jämfört med nivåerna före krisen. Särskilt energikrävande sektorer, som petrokemi, gödsel och polyuretaner, har drabbats hårt.

Under 2025 kommer denna trend sannolikt att få flera konsekvenser. För det första kommer stora företag sannolikt att effektivisera, stänga anläggningar i Europa och flytta investeringar till andra regioner. För det andra kommer europeiska anläggningar att utsättas för ökande effektivitetspress och implementera automatisering, data och digital teknik för att minska arbets- och energikostnader. Slutligen kommer trycket för energiomställningen att öka, och producenter kommer att satsa mer på elektrifiering och förnybar energi.

2. Kemikalieproducenter investerar i intelligenta, högautomatiserade fabriker Den utmanande marknadssituationen tvingar kemikalieproducenter att hitta verktyg som kan minska lönekostnader, minimera driftstopp och skapa betydande produktivitetsvinster. Tre teknologier blir allt vanligare: digitala tvillingar, artificiell intelligens och prediktivt underhåll. 
Den svenska specialkemikalieproducenten Perstorp Group illustrerar denna trend. Genom att integrera digitala tvillingar i driften har de förbättrat anläggningarnas tillförlitlighet och optimerat prestandan, vilket minskar risken för oplanerade driftstopp.

Användningen av AI kommer att öka markant under 2025. Inom petrokemiindustrin uppger 30 % av de anställda att de redan använder artificiell intelligens i sitt arbete, särskilt inom automatiserade arbetsflöden och samarbete. Ytterligare 24 % säger att AI används för inspektioner och säkerhetsförbättringar.

3. Regleringar och allmän opinion kommer att stödja övergången till gröna kemikalier Kan regleringar och konsumentkrav stärka Europas konkurrenskraft? EU ser hållbarhetsregler som en konkurrensfördel snarare än en börda. 
Ett tydligt exempel är direktivet om hållbarhetsrapportering, som från den 1 januari 2025 kommer att omfatta över 50 000 EU-företag och 10 000 företag utanför EU. Direktivet kräver detaljerad rapportering om kemikalieanvändning, utsläpp och hållbarhetsåtgärder.

4. Cirkulära innovationer kommer att omvandla avfall till resurser Den cirkulära ekonomin genomgår en revolution, driven av ny teknik som pyrolys, vilket gör det möjligt att utvinna råmaterial av hög kvalitet från plastavfall. Detta minskar beroendet av fossila råvaror och skapar både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Under 2025 kommer fler företag att konvertera anläggningar från fossila till gröna, myndigheter kommer att främja omställningen genom incitament, och företag kommer i allt högre grad att kapitalisera på hållbarhet genom "gröna premium"-strategier.

5. Med 20 % av arbetskraften på väg att gå i pension är det dags att tänka om kring rekrytering Kemiindustrin står inför en åldrande arbetskraft. I Tyskland är 35 % av de anställda över 50 år, och upp till 30 % kommer att gå i pension före 2030. Globalt är 20 % av de petrokemiska arbetarna över 55 år.

För att möta denna utmaning måste företag investera i vidareutbildning och digitala verktyg som gör det lättare att överföra kunskap till nya generationer.

Slutsats: Oavsett om det handlar om effektivisering, hållbarhet eller talangutveckling går Europas kemiska sektor in i 2025 med många möjligheter till förnyelse. 

Läs mer här.

Hexagon Metrology Nordic AB
Svista 7
635 02 Eskilstuna
Eskilstuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5566019773

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032