23948sdkhjf

Närvarostyrning minskade verkstadens energiförbrukning

För många industrier är det en självklarhet att minska sin elförbrukning genom att se över effekttoppar, värme och ventilation. Men det var när Rubi Mekaniska bytte till närvarostyrd belysning som den verkliga energibesparingen kickade in.

Rubi Mekaniska i Värnamo är en verkstadsindustri med 12 anställda och en produktionsyta på 2 000 kvadratmeter. I deras lokaler sker legotillverkning och produktion av reservdelar till maskiner, mestadels genom skärande bearbetning. Nyligen investerade dem i ny belysning för att få ner elräkningen.

– Det är nästan så man måste nypa sig i armen. 83 dagar efter installationen av det här systemet så ligger armaturernas brinntid på bara 13 dagar. Rubi har gått från 166 armaturer med 12 timmars brinntid per dag till 121 armaturer med ett genomsnitt på 4 timmars brinntid per dag. Energiförbrukningen har minskat med 85 procent sedan installationen, säger Anders Schultz, som är projektsäljare i Exaktor.

Från att ha fått en översyn av värme och ventilationssystemet gick Rubi vidare till maskinförbrukningen. Där kommer de bland annat att installera mätning på varje maskin för att kapa effekttopparna. Och sen kom frågan om belysningen.

– När vi flyttade in i de här lokalerna var belysning inget vi tänkte på mer än att vi skulle ha riktigt bra ljus för att jobba, säger Stefan Davidsson, kvalitets- och miljöansvarig på Rubi Mekaniska, i nyheten.

Men ska man spara energi gäller det att vända på alla stenar. Ändå kom passningen från Anders Schultz lite som en kalldusch.

– När han frågade oss om vi hade räknat på belysningen, hur mycket den faktiskt förbrukar, så tänkte jag bara – hur menar du nu? skrattar Stefan.

Stefan förklarar att belysningen var inte det man hade reflekterat över som energibov. Men när Anders förklarade för dem hur mycket tomgångskörning som användes på deras lysrörsarmaturer och trots att de hade plockat ut lysröret hade drivdonet dragit uppemot 40 watt i timmen, något de var omedvetna om.

Rubi valde därför att installera LED-armaturer med närvarostyrning, ett så kallt Koolmesh-system, där varje armatur har en egen sensor och alla kommunicerar trådlöst via blåtand med varandra.

Axel Gustavsson som är elinstallatör blev överraskad över den stora skillnaden.

– Vi satt och räknade på den här initialt höga investeringen, och konstaterade att den betalar sig lika snabbt som att byta till vanlig LED – och räknar du in den ökade livslängden på sensorstyrda armaturer blir det en fantastisk ekonomi, säger Axel.

Minskad brinntid jämfört med tänd-släck-anläggning liksom det faktum att armaturerna är dimringsbara gör att man kan räkna med mer än 20 års livslängd.

– Med dagens elpriser motsvarar det en besparing på 2,4 miljoner, säger Anders.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11