Så kan rabarber hjälpa till att återvinna metaller från elbilsbatterier
Med den nya metoden kan man återvinna 100 procent av aluminiumet och 98 procent litiumet, samtidigt som förlusten av värdefulla råvaror som nickel, kobolt och mangan minimeras, skriver Chalmers.
För att göra detta krävs inga skadliga kemikalier, utan forskarna använder sig av något från växtriket – nämligen oxalsyra, som bland annat finns i rabarber.
– Hittills har ingen lyckats hitta exakt rätt förutsättningar för att separera så här mycket litium med oxalsyra – och dessutom få bort allt aluminium samtidigt. Eftersom alla batterier innehåller aluminium behöver vi kunna ta bort det utan att förlora de andra metallerna, säger Léa Rouquette, doktorand vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers om upptäckten.
Återvinningsmetoden kallas för hydrometallurgi. I traditionell hydrometallurgi tas först det "orena" i materialet bort, som koppar och aluminium, och sedan tas värdefulla metaller som litium, kobolt, nickel och mangan tillvara på. Men denna typ av traditionell metod orsakar mycket spill så det krävs många reningsprocesser för att helt få bort koppar och aluminium.
Forskningsledaren Martina Petranikova, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers, berättar närmare om hur metoden går till.
– Oxalsyra (i vattenmediet) reagerar med metallerna som finns i batteriavfallet och bildar lösliga eller olösliga metallsalter. Litium- och aluminiumsalter förblir lösta i "vattnet" och resten stannar i den fasta återstoden. Med hjälp av filtrering separeras fast material från vatten och kan bearbetas vidare. Litium och aluminium kommer att separeras från varandra och sedan kommer båda att återvinnas i form av salt.
Den nya metoden vänder på kuttingen och separerar litium först tillsammans med aluminium. Det gör att spillet av de värdefulla metaller som behövs till nya batterier minskar.
– Eftersom metallerna har mycket olika egenskaper ser vi inte att det ska vara svårt att separera dem. Vår nya metod visar en ny lovande väg framåt för batteriåtervinningen – en väg som det finns all anledning att utforska vidare, säger Léa Rouquette.
Martina Petranikova menar att den här metoden kan förse återvinningsindustrin med nya alternativ och hjälpa till att lösa problem som hindrar utvecklingen.
– Då metoden kan användas även i stor skala hoppas vi att den ska komma till nytta i industrin de kommande åren, avslutar hon.