23948sdkhjf

Tillverkningsindustrin mot cirkulär ekonomi

Forskningsprojektet Catena-D har som ambition att omvandla sättet den svenska tillverkningsindustrin hanterar resursflöden genom att titta på informationsutbye över organisationsgränser.

Projektet är ett samarbete mellan Linköpings universitet, Volvo Construction Equipment, Bosch Thermoteknik, Mälardalens högskola och Addiva.

Vinnova har beviljat Linköpings universitet finansiering om sex miljoner kronor för det treåriga forskningsprojektet Catena-D. Catena-D undersöker hur tillverkningsindustrin hanterar resursflöden. Detta görs genom att titta på informationsutbyte över organisationsgränster.

För att gå över till en mer cirkulär ekonomi finns det en del hinder. Ofta i form av grundläggande tekniska lösningar.

– Vi behöver en informationsinfrastruktur som effektivt kan ta till sig och använda data lagrad i omfattande databaser eller arkiv, särskilt under kritiska livscykelstadier som produktanvändning, säger Tomohiko Sakao, professor vid avdelningen för industriell miljöteknik, Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att projektet ska validera konceptet digitala trådar.

Vad är digitala trådar?

En digital tråd är informationsflödet om produktens prestanda och användning. Det kan innehålla allt från design till produktion, försäljning, användning och bortskaffande eller återvinning. Målet är att leverera en prototyp av digitala trådar skräddarsydda specifikt för den cirkulära ekonomin och visa upp AI:s potential inom resurshantering.

Källa: Linköpings universitets pressmeddelande

Volvo Construction Equipment och Bosch Thermoteknik bidrar till forskningen i form av case som sträcker sig över en produkts livscykel - från början till slut. Addiva, mjukvaruföretaget, bidrar med praktiska lösningar och tillämpbarheten i verkligheten.

– Deras engagemang och vilja att samarbeta bidrar till att vi kan skapa en förståelse för utmaningar och möjligheter vid varje stadium av en produkts livscykel, säger Tomohiko Sakao, som också är samordnare för projektet.

Projektägaren Linköpings universitet bidrar med vetenskaplig kunskap och lösningar kring cirkulär ekonomi medan Mälardalens högskola bidrar med kunskap kring artificiell intelligens.

Tomohiko Sakao hoppas att med projektet kunna hjälpa den svenska tillverkningsindustrin att omforma landskapet för cirkulär ekonomipraxis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062