23948sdkhjf

Den första 3d-printaren för metall i rymden: ”En världsnyhet”

I slutet av januari påbörjade en europeisk 3d-printare sin resa mot den internationella rymdstationen ISS – detta för att bli den första 3d-printaren som skriver ut metall i rymden.

– Denna nya 3D-skrivare som skriver ut metalldelar representerar en världsnyhet i en tid av växande intresse för tillverkning i rymden, Rob Postema, teknisk chef på The European Space Agency, ESA, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har 3d-skrivare för polymerbaserat material använts ombord på ISS. Men med denna nyhet kommer metall kunna printas för första gången.

Rob Postema att säkerhet för både personal och station kommer att bli en utmaning, men en utmaning som måste lösas innan 3d-printaren startar.

– Metall 3d-utskrift representerar en större teknisk utmaning, med mycket högre temperaturer och metall som smälts med laser. Om det lyckas, skulle styrkan, konduktiviteten och styvheten hos metall ta potentialen för 3D-utskrift i rymden till nya höjder, säger Rob Postema i ett pressmeddelande.

Ansvaret för att installera den 180 kilo tunga metall 3d-skrivaren kommer att ligga på ESA:s astronaut Andreas Mogensen. När installationen är färdiggjord kommer den att styras från jorden.

Om 3d-skrivaren och metoden

Har utvecklats av metallskrivartillverkaren AddUp och Airbus Defence and Space SAS

3d-skrivaren kommer att skriva ut med en typ av rostfritt stål som vanligtvis används i medicinska implantat på grund av dessa motståndskraft mot korrosion

Om metoden

För att kunna utföra tester med 3d-printern har fyra former valts ut. Dessa kommer sedan jämföras med delar som printats på jorden. På så sätt går det att förstå skillnader i prestanda i rymden och utskriftskvalitet.

Alla utskrifter väger mindre 250 gram. Det tar två till fyra veckor att skriva ut utskrifterna.

Bland andra är Danmarks Tekniske Universitet, DTU, kommer hjälpa till i analysen.

Varför vill ESA kunna skriva ut metall i rymden? Jo, för  att ESA ska kunna uppnå en cirkulär rymdekonomi med hjälp av återanvända material. Ambitionen är att kunna återanvända bitar från exempelvis gamla satelliter för att skapa nya verktyg eller andra reservdelar. Då behövs dessa inte skickas från jorden, vilket kan ta upp till ett år.

Det finns ytterligare förhoppningar om att samarbetet mellan ESA och Airbus ska leda till ytterligare innovation inom rymdforskningen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084