AI ska brandsäkra industrierna
– Generellt är det få verksamheter som har kunskap om vilka krav som finns gällande brandskydd enlig lagen om skydd mot olyckor. Att alla medarbetare ska ha en grundläggande kunskap om brand och att brandskyddet ska bedrivas systematiskt är inte alla medveten om, förklarar Johan Grimståhl för oss.
Därför har han tillsammans med kollegan Fredric Lundqvist tagit fram en AI-baserad utbildning. Utbildningen leds av en virtuell instruktör som är kunnig inom cirka 100 olika språk.
– Vi har utvecklat en digital brandinstruktör som talar alla språk och kan svara på frågor i realtid. Vår digitala brandutbildning med AI-teknik har alla fördelar som distansundervisning medför men även nya innovativa lösningar på det som tidigare saknats vid digitala studier. Utbildningen blir mer individanpassad då du kan kommunicera på ditt egna språk, få svar på dina frågor och repetera valfria avsnitt. Ny- och tillfällig personal kan omedelbart bjudas in till utbildning i samband med on-boarding, säger Johan Grimståhl till oss.
AI-instruktören både föreläser och svarar på frågor som tas emot muntligt eller skriftligt. Enligt killarna på Basic Safety finns det inget liknande utbildningsverktyg i Sverige. Iallafall inte vad de har hört talas om. Nu hoppas de kunna öka brandsäkerheten på svenska företag.
Johan Grimståhl berättar att kunskapsnivån hos tillverkande enheter är ofta högre än medel. Tillverkningsprocesser och materialbehandlingar ökar risken för brand vilket medför att verksamheterna ofta har en bättre beredskap.
– Industri och tillverkning är verksamheter med många riskfyllda moment och processer. Det finns många maskiner och heta ytor som kan orsaka bränder. Det är av största vikt att det finns ett systematiskt brandskyddsarbete som på ett strukturerat sätt har rutiner för underhåll och service samtidigt som medarbetarna måste vara riskmedvetna och agera förebyggande i sitt arbete, säger Johan Grimståhl.
Men trots att industrin har något högre kunskap, så finns det fortfarande en del utmaningar med traditionella brandsäkerhetsutbildningar.
– Under vår tid på räddningstjänsten och som utbildare inom brandsäkerhet har vi sett vilka utmaningar som finns med planering och genomförande av brandutbildningar. Det är svårt att hitta ett tillfälle som passar alla och samtidigt ska ordinarie verksamhet flyta på, säger Johan Grimståhl och fortsätter:
– Med vår brandutbildning får verksamheterna tillgång till årlig utbildning vilket minskar utbildningsluckor som tidigare uppstod mellan de lärarledda utbildningarna. Ingen medarbetare riskerar att missa ett tillfälle på grund av sjukdom, semester eller VAB.
Nu är killarna på Basic Safety taggade på att ta brandsäkerheten till nya höjder. De har fått ett enormt gehör för sin AI-baserade utbildning och brandinstruktör.
– Stora som små företag inser att detta kommer underlätta planering och höja nivån på brandskyddet då tillgänglighet och språkanpassning är viktiga funktioner, avslutar han samtalet med oss.