23948sdkhjf

Rengör svetsfogen på ett bättre sätt

Att svetsa i rostfritt stål har sina utmaningar, bland annat hur fogen ska göras ren från oxider. Vi har lyssnat på ett föredrag om nya metoder.

Vid svetsning bildas ofta oxider som kan påverka korrosionsegenskaperna negativt för det svetsade materialet. När svetsfogar vid rostfritt stål ska rengöras från oxiderna används ofta kemiska metoder.

– Man använder betpasta som ofta innehåller den aggresiva kemikalien vätefluorid, HF, säger Klara Trydell vid ett föredrag på Fogningsdagarna.

Hon är forskare på forskningsinstitutet Swerim och deltar där i projektet Rewox.

Problemet med betningsmetoder är att de är skadliga för miljön och operatören, speciellt under svetsning i fält eller reparationsarbete. Det finns även en risk för överbetning som leder till försämrat korrosionsmotstånd. Mekaniska rengöringsmetoder är mindre effektiva och kan leda till ej fullgott korrosionsmotstånd. De innebär även en risk för att skada ytan genom kontaminering eller repning, vilket leder till initiationspunkter för korrosion.

Projektet Rewox syftar till att testa nyare och mindre skadliga rengöringsmetoder i jämförelse med konventionella metoder. De två metoder som testas är elektrolytisk rengöring och laserablation. Vilken metod som är bäst går inte att säga idag.

– Vi ser att resultaten är beroende av materialen som svetsas.

Laserablation innebär att man använder en laserstråle för att i princip bränna bort oxiderna. Det är en bra metod men nackdelarna är att det kan vara lite svårt att komma åt överallt med laserstrålen.

Den elektrolytiska varianten kommer åt bättre men innebär vissa andra utmaningar, även detta är en kemisk metod även om den är mildare än att använda fluorvätesyra. 

Hon berättar att i projektet deltar, förutom Swerim, många företag bland annat Outokumpu, Ringhals och Nibe.

Att hitta ersättare till betpasta är speciellt viktigt när svetsning sker i fält där hantering av betpasta och restprodukter är extra svårt.

Projektet startade i oktober 2022 och ska hålla på till maj 2025 med förhoppning att då kunna ta fram en guide hur man ska ta bort oxider. Forskningen har finansierats bland annat inom ramen för innovationsprogrammet Metalliska material.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079