Forskning svaret på kunskapsbrist inom elektroteknik
Därför startar Högskolan Väst i nära samverkan med Uppsala universitet en ny företagsforskarskola i höst.
– Det är mycket glädjande att forskarskolan nu kommer igång. Som lärosäte är det viktigt att ligga i framkant inom detta samhällskritiska område och bidra till att skapa ny kunskap, säger Mats Jägstam, rektor Högskolan Väst, i ett pressmeddelande och tillägger:
– Elektroteknik är ett ämnesområde som är under stark framväxt hos oss. Vi har redan idag ett brett urval av utbildningar inom ämnet och ett flertal kurser för yrkesverksamma ingenjörer, säger Mats Jägstam.
Branscher som energisektorn och fordonsindustrin står inför stora utmaningar gällande elektrifieringen. Volvo Cars, EON, Statkraft, Vattenfall Ringhals och Vattenfall Forsmark är några av de företag som tar hjälp av forskningen.
Företagforskarskolan startar i november.
– Det här kommer att bli riktigt bra, säger Boel Ekergård, docent och forskningsledare vid Högskolan Väst. I nuläget har vi åtta definierade uppdrag för doktoranderna som ska rekryteras. Det handlar om konkreta utmaningar som företagen har. En stor fördel med den här typen av forskarskola är att doktorander och företag kan lära av varandras projekt. Det blir värdefull korsbefruktning mellan forskargrupperna som företagen kan ha stor nytta av.
KK-stiftelsen finansierar den nya forskarskolan, Elektrifiering för ett hållbart energisystem, med 26 miljoner kronor.
– För att kunna klara av omställningen till ett mer hållbart samhälle är ökad kunskap och innovation inom elektrifiering helt centralt. Vi är glada att kunna bidra till utvecklingen av forskning inom det här området, säger Eva Schelin, vd på KK-stiftelsen.