23948sdkhjf

Volkswagen överväger stänga fabrik – måste spara 100 miljarder

Nedstängning av fabrikerna i Tyskland skulle vara första gången i Volkswagens 87-åriga historia. Anledningen är pressad ekonomi.

Biljätten Volkswagen överväger att stänga sina fabriker i Tyskland och tusentals jobb är i riskzonen, det meddelade biltillverkaren under ett ledningsmöte. Volkswagen anser att en fordonsfabrik samt en komponentfabrik som föråldrade. Men planerna har mött hårt motstånd, meddelar Reuters, och en hård strid med fackliga motparter väntas om planerna går vidare.

– Vi kommer att kämpa hårt mot dessa planer, säger Daniela Cavallo, ordförande för Volkswagens företagsråd.

Tidigare har ett sparpaket om tio miljarder euro, motsvarande 113,5 miljarder kronor, utformats. Men tidigare har det inte varit tal om nedläggningar eller uppsägningar.

Nedläggningen skulle även bli ett avsteg mot de tidigare överenskommelserna om att säkra sysselsättning som förhindrar uppsägningar fram till 2029. Men enligt Volkswagen är uppsägningar och nedläggningar det enda sättet att nå besparingsmålen.

Volkswagen har omkring 675 000 anställda runt om i världen varav cirka 300 000 arbetar i Tyskland.

Nyligen meddelades det även att Volkswagens planer att bygga sex batterifabriker har rubbats då efterfrågan på elbilar har minskat. Planen var att bygga sex batterifabriker, men nu ser de ut att endast bli tre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078