23948sdkhjf

Bedrägerier mot företag ökar

Arbetsgivarorganisationen Sinf varnar för att allt fler kriminella börjat rikta in sig på företagare och att antalet inkomna anmälningar om telefon- och vd-bedrägerier ökat markant.

I ett pressmeddelande skriver Sinf att polisen rapporterar att fler kriminella riktar in sig på företagare genom telefonbedrägerier, så kallad vishing, och vd-bedrägerier (BEC). Antalet anmälningar från företag har ökat markant under det senaste året. Orsaken uppges vara att företag ofta hanterar större summor pengar, vilket gör dem till attraktiva mål för bedragare.

Vid vishing-attacker kontaktas företagare via telefon eller sms där de ombeds att verifiera sin identitet med hjälp av mobilt BankID, DigiPass eller QR-kod. En annan metod som bedragare använder är vd-bedrägerier, eller BEC (business email compromise), där kriminella utger sig för att vara en högre chef, ofta företagets vd. Denna metod har varit särskilt vanlig i Europa sedan 2015 och bygger på att bedragaren bygger ett förtroende med en person på företagets ekonomiavdelning. När bedragaren väl har etablerat en kontakt försöker de övertyga personen att godkänna stora betalningar.

Bedrägerierna har utvecklats från att ske via telefon till att nu i högre grad använda falska e-postadresser som liknar företagsdomäner.

På senare tid har en ny trend av BEC-attacker dykt upp där kriminella använder AI för att klona röster och imitera identiteter.

Även om AI-tekniken inte ännu är tillräckligt avancerad för att möjliggöra bedrägerier i stor skala, varnar polisen för att tekniken utvecklas snabbt och att företag bör förbereda sig. Genom att samla in röstdata från plattformar som Youtube kan bedragare förbättra sina metoder för att imitera röster och på så sätt öka sina chanser att lyckas med bedrägerierna. Polisen rekommenderar därför att företag är extra vaksamma och noga överväger om de kan lita på en röst som ber om en stor överföring. I framtiden kan en röst komma att betraktas som en form av värdehandling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109