23948sdkhjf

Volvo Cars resultat bättre än väntat

Biltillverkaren Volvo Cars redovisar en delårsrapport för det tredje kvartalet i vilken både omsättningen och rörelseresultatet kom att slå förväntningarna.

Omsättningen steg 0,9 procent till 92,8 miljarder kronor (92). 

– Vi har vuxit snabbare än övriga biltillverkare inom premiumsegmentet i år, trots att den övergripande efterfrågan inom branschen fortsätter att dämpas och nu även påverkar premium, kommenterar vd Jim Rowan.

Ebitda-resultatet blev 10,4 miljarder kronor (8,7), med en ebitda-marginal på 11,2 procent (9,5).

Rörelseresultatet blev 5,8 miljarder kronor (4,5), väntat rörelseresultat var 5,1. Rörelsemarginalen var 6,3 procent (4,9).

Resultatet efter skatt blev 4,4 miljarder kronor (3,2), och per aktie 1,41 kronor (1,01).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 9,2 miljarder kronor (10,1).

Arbetet med att säkerställa ett neutralt fritt kassaflöde för nästa år uppges fortgå, liksom för ett starkt fritt kassaflöde under 2026.

– Dock förväntar vi oss att det fria kassaflödet för helåret 2024 kommer att vara ensiffrigt negativt i miljarder kronor snarare än neutralt. Det beror på lägre förväntad försäljning under fjärde kvartalet och en övergripande svag marknad, säger Rowan.

Följande kommentar ges om framtidsutsikterna.

– Med tanke på den allt svagare efterfrågan på marknaden och vårt fokus på att skydda värde snarare än volym, förväntar vi oss en minimal volymtillväxt under fjärde kvartalet. På grund av detta räknar vi nu med en helårsförsäljning på 7–8 procent istället för tidigare kommunicerade 12–15 procent, vilket ligger mer i linje med den rådande miljön och gör att vår lager- och volymplanering närmare motsvarar rådande marknadsförutsättningar, säger Rowan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047