Fler maskiner och färre operatörer – då blir övervakningen extra viktig
Maskiner är ofta utrustade med varningssystem, som ljud- och ljussignaler som indikerar när problem uppstår. Men i en bullrig produktionsmiljö kan dessa varningssignaler vara svåra att uppfatta.
– I stora produktionslokaler är ljudnivån ofta hög, vilket försvårar lokaliseringen av signalen. Via en enkel dashboard kan operatören få en direkt indikation på vilken maskin som har stannat, förklarar Victor Ottosson, applikationsingenjör på Fanuc Nordic.
För att möta utmaningen har Fanuc utvecklat Field System Basic Package (FsBP), ett system som skapar värde genom att koppla samman produktionen med det digitala. Med hjälp av standardverktyg går det sedan att visuellt arbeta med sin data på bästa sätt.
– Ett sådant verktyg är Factory Visualizer. Det erbjuder bland annat en dashboard som täcker hela maskinparken och via den går det att se hur det snurrar, var det står stilla och vilka maskiner som har varningar.
FsBP är utvecklat för att samla in, visualisera och använda data från produktionsgolvet och har även ett unikt historiksystem. Det erbjuder möjlighet att omgående påbörja insamling och visualisering av data tack vare att all relevant mjukvara kommer förinstallerad.
– Vårt system går längre tillbaka i tiden än många andra på marknaden – ända från millenniumskiftet går Fanuc CNC-system att integrera via den så kallade ”easy- settings”, en form av wizard som sätter upp all grunddata automatiskt, tillägger Victor.
Victor berättar att efterfrågan på ett användarvänligt system som FsBP kom både från interna behov och från industrin i stort.
– Där finns en verklighet att förhålla sig till. En verklighet som innebär att många olika fabrikat av styrsystem används på produktionsgolvet, vilka ofta orsakar komplexitet när man ska börja samla in data. Många försöker standardisera med samma protokoll och datastruktur för alla maskiner, men det är oftast väldigt kostsamt. Vi ville skapa en lösning som hanterar mångfalden på produktionsgolvet och samtidigt förenklar datahanteringen, förklarar Victor.
Flera liknande system finns på marknaden, men Fanucs lösning är enligt Victor särskilt lätthanterlig och snabb att starta upp.
– Inom en timme har man lyckats sätta upp systemet och påbörjat insamlingen.
För företag som saknar resurser för att installera systemet själva erbjuder Fanuc installationssupport.
– Många kunder har begränsade internresurser, så vi har hjälpt en hel del företag att komma i gång med systemet, säger Victor.
Efterfrågan på FsBP visade sig överträffa Fanucs förväntningar, något som Victor tror beror på den effektivisering och automatisering inom svensk industri som just nu pågår.
– Effektivisering som många företag arbetar med just nu är bland annat nyttjandegraden av sin personal. Maskinparker växer men det är svårt att hitta personal. Således blir det färre operatörer/tekniker på flera maskiner. Detta innebär att vi behöver nya verktyg för att hantera den verklighet vi befinner oss i, konstaterar han.
Jag tror vi står inför ett betydelsefullt generationsskifte i en ganska konservativ bransch.
Trots att systemet kan effektivisera produktionen är industrin ofta konservativ och avvaktande inför ny teknik. Många företag är tveksamma till hur mycket tid det tar att implementera och hantera systemen, samt osäkra på hur de ska använda den data som produceras.
– Jag tror vi står inför ett betydelsefullt generationsskifte i en ganska konservativ bransch. Yngre generationer har ett mer självklart förhållande till ny teknik och effektiviserade arbetssätt, så här finns det en stor utvecklingspotential för hela tillverkningsindustrin. Samtidigt lider hela Europa brist på lämpade ingenjörer, så det kommer ta tid, förklarar Victor.
Med ett ökat antal maskiner och färre operatörer kommer behovet av system som FsBP att växa. Victor ser på framtiden med optimism.
– Allt handlar om att få ut fler produkter snabbare och öka lönsamheten. Genom att effektivisera produktionen kan företagen stärka sin konkurrenskraft och möta framtidens krav, avslutar han.
Systemet består idag av en industri-PC där mjukvaran ligger på men planen är att på sikt utveckla det till en helt mjukvarubaserad lösning som kan nyttjas på egen hårdvara.