Pris för innovativ förpackning av flygplansmat
Årets uppdrag krävde både kreativitet, teknisk kunskap och reseach kring den speciella miljö som ett flygplan utgör. Uppdragsgivare var Svalbards Villmarkssenter och Silje Marie Våtvik. Uppdraget var att hitta en färdiglösning med plats för allt som krävs för en trerätters måltid. Emballaget för huvudrätten bör kunna tåla uppvärmning. Kravet var att använda ett material som är komposterbart och/eller återvinningsbart. Förpackningen ska få plats på en bricka med måtten 215 x 250 mm. Vinnare blev Johanna Vikman och Sandra Grönbeck som studerar industriell teknisk design vid Polhemsgymnasiet i Göteborg. - Vi har hittat inspiration i vår omgivning och sedan strävat efter att förbättra det vi sett, säger de glada och överrumplade vinnarna. Vi visste vilka funktioner vi ville ge förpackningen och gav oss inte förrän vi hade löst det! En dummy av förpackningen visar på en effektiv lösning med tillverkning i ett enda stycke som kompletteras med smådelar som kan värmas och fyllas var för sig. Den är lättviktig och tar minimal plats. Silje Marie Våtvik är mycket nöjd. Juryns motivering: "Ett väl genomarbetat koncept där uppgiftens bedömningskriterier vägts in till en spännande, annorlunda och funktionell förpackning utan onödig materialmix och mängd. Bidraget visar att formgivarna har god förståelse för hur förpackningens form skall utnyttjas för att kunna fungera i den speciella miljö som ett flygplan utgör."