Snabbare och kunnigare fleropar är framtiden
Dessutom fanns en allmän tro på att vindkraft ska komma med stormsteg. Då krävs specialmaskiner med extra stor borddiameter för att rationellt kunna tillverka de stora lagerringar med snäva toleranser som behövs. Bland de 571 utställarna på mässan fanns en hel del att välja bland – både helt nya och också många uppgraderade produkter.
Det fanns även en hel del svenskar på Jimtof. Verkstäderna träffade Peter Fasth, Stenbergs, och Anders Berglind, Ehn & Land, och frågade dem vad som var nytt och spännande för den svenska hemmamarknaden.
– Helt ny är BTM 200 Vertical turning machining centre, som har gjorts speciellt för vindkraftindustrin som alla spår en snabb tillväxt. Och då kommer det att behövas väldigt många stora maskiner i våra verkstäder, säger Peter Fasth, Stenbergs marknadschef.
– För en sådan maskin finns det flera potentiella kunder i Sverige. De kör idag sådana här stora ringar i karusellsvarv. Men det här är mer rationellt och precisionen blir mycket högre eftersom man bara spänner upp en enda gång.
BTM 200 har två meters svarv, fräs och borr för att göra ringar med hög precision till vindkraftstorn. Svarvfunktion finns i bordet.
– De tre funktionerna klarar man i en och samma uppspänning med ett ganska stort arbetsstycke. Det är lite av en strukturförändring.
Alla maskiner i BTM-serien kan fås som femaxliga – nu även de riktigt stora maskinerna.
– En annan väldigt intressant maskin är Multus B 750. Det är inte nytt med muttermaskiner eller mutterfunktioner, men maskinerna har en större diameter och längre svarvlängd.
– En fräsenhet i y-led, möjlighet att köra till 660 mm, svarvdiameter 1050. Det starka och unika är att maskinen inte är byggd som en ramp ut ur ett stativ, utan som en hel bakomliggande flerop med stativ, där hela fleropstornet rör sig.
– Om man kör rampförfarande, innebär det att en ramp blir vekare ju längre ut den kommer. Men här kommer hela tornet ut så att man får ett fast avstånd. Det är nytänkande och gör att du kan bearbeta lika mycket och tufft också när du är längst ut på fräsbiten.
– Multus 400 är en välkänd maskin som vi sålt 40 av de senaste åren. Flexibel med ett verktygsmagasin på upp till 60 verktyg.
– Kunder är allt från underleverantörer till flyg- och rymdindustrin där man bara vill spänna upp arbetsstycket en gång för att öka noggrannheten mellan operationerna.
Också intressant här på mässan är vibrationsavkänning i spindlar, där man med sensorhjälp kan konstatera om det finns vibrationer i arbetsstycket och då ändra spindelvarvtalet i vertikala fleropar.
Okuma har också ett intressant patenterat system som heter Thermo Friendly Concept med sensorer i maskinerna som kontrollerar temperaturutveckingen, och kompenserar automatiskt, som till exempel skillnaden mellan en maskin som körs kall på morgonen till en som är i full produktion. Noggrannheten bibehålls.
Stenbergs som har Okumas agentur i Sverige hade tagit med 25 kunder till Jimtof.
– En hel del presumtiva kunder som är här för att kanalisera vissa investeringar. Vi sålde första dagen en BTMY-80 till Meissners Mekaniska i Oxelösund. Det är en femaxlig fullt styrd maskin.