23948sdkhjf

Förpackningar som larmar

Experiment som forskningscentret iPack på KTH genomfört tillsammans med Fresh Services, visar att det i framtiden kan bli möjligt att förhindra att frukt och grönt förstörs i transporter, vilket skulle motsvara 10 procent av det totala marknadsvärdet för färskvaror.

Förpackningar som innehåller frukt och andra färskvaror kan känna av och larma när något är galet. Projekt kallas för Fresh Food Tracker har initierats av Billerud och drivs genom den helägda verksamheten Fresh Services och tagits fram av iPack, ett forskningscenter knutet till KTH.


- Fresh Services har i samarbete med iPack genomfört experiment på fraktbåt över Atlanten från Brasilien till Nederländerna, en väldigt aggressiv miljö, säger Julius Hållstedt, vice ordförande för forskningscentret iPack. Därmed bekräftar han de tuffa vilkoren för tekniken.


Fresh Food Tracker klarar av att hålla reda på allt från temperatur, vibrationer, tryck på förpackningarna, luftfuktighet till koldioxid-, syre- och etylenhalt. Allt rapporteras automatiskt via luftburen kommunikation, men det går även att när som helst manuellt gå in och ta reda på hur färskvarorna mår. Behöver kartonger eller övrigt utrustning konfigureras om går även det att göra, oavsett var varorna befinner sig.


- Det har varit en otrolig respons. När vi presenterat tekniken har många företag hört av sig, och vi har fått stor uppmärksamhet. "Vi vill köpa, vi vill utvärdera", säger Julius Hållstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065