Die and Mould-nytt i Olofström
Det är Sandvik Tooling som tillsammans med ett antal företag driver Forsknings- och Utvecklingscentrumet i Olofström, i dagligt tal kallat DIMO, vilket förstås anspelar på samlingsbegreppet Die and Mould. I augusti 2008 fick man ett viktigt tillskott då DIMO-medlemmen Carl Zeiss AB öppnade sitt Mätcenter Olofström under samma tak.
Wäinö Kaarto vid Sandvik Tooling ansvarar för verksamheten vid DIMO.
- Vi har samlat företag med olika kompetens vid DIMO för att täcka in hela värdekedjan för tillverkning av formverktyg. Hit kan företag komma för att prova nya arbetssätt eller verktyg, berättar han.
En av väggarna är täckt med namnskyltar för de företag som är medlemmar i DIMO.
- Vi har de flesta länkarna i tillverkningskedjan väl tillgodosedda kunskapsmässigt, men skulle gärna ha med ännu några för att bättre täcka in cadcam, engineering och automation. Diskussioner pågår, säger Wäinö Kaarto.
Men DIMO kan också dra fördelar av andra verksamheter som pågår i angränsande lokaler. En är Duroc Tooling som har sin station för laserhärdning i samma byggnad, och givetvis gärna visade den under seminariedagen.
Ännu en verksamhet i huset är det industriella utvecklingscentrumet IUC Olofström, med verksamhet inom olika utvecklingsprojekt med anknytning till plåtformning, och forskningsverksamhet för närliggande högskolor i Karlskrona - Ronneby eller Lund. Ett nystartat projekt inom verktygsområdet har 17 deltagande organisationer eller företag! Så visst finns det mängder av kunskap och resurser lätt tillgängligt under taket!
- Den här dagen, med ca 100 deltagare, är en av de större aktiviteterna i år. Vi tyckte det var tid att "komma upp ur skyttegravarna" inför den tillfrisknande ekonomin! Och nästa år planerar vi att hålla ett tvådagars symposium, slutar Wäinö Kaarto.
Dagens program bestod av korta presentationer på ca en kvart, med många tillfällen att närmare diskutera med talarna på deras stationer runt om i hallen.
Först ut var Michael Aicher från Hermle. Han berättade om en ny version, MT, av företagets femaxliga flerop C50. MT står för Milling Turning, och den kommer att visas av Hermle år 2010 vid ett öppet hus i Golzheim. Den ska byggas med olika utföranden på maskinbordet och i fräs- och svarvversionen är bordets varvtal 500 r/min, med bärkraft 1 000 kg. Samma uppbyggnad som befintliga versioner av C 50, med den sinnrika upphängningen av tvärbalken för x- och y-rörelserna med verktygsspindelns z-rörelse, där "byrålådseffekter" elimineras oberoende av hur skärkrafterna är riktade. Verktygshållare vid svarvning är HSK 100.
Utveckling av verktygsmaterial var ämnet för Staffan Gunnarsson från Uddeholm Tooling, och Magnus Andersson från Sandvik Coromant gick in på applikationsteknik vid skärning: hur lägger vi ut verktygsbanorna och väljer verktyg som ger enkla lösningar, ökad livslängd och billigare produktion? Utnyttja varandras kunskaper var viktigast, menade Magnus Andersson.
Mats Simon från TDM, Tool Data Management, gick in på systemlösningar för organisation av verktygsinformation, inklusive fixturer, mätverktyg, spännjärn m m. TDM-systemet ska hjälpa att minska arbete, spara kostnader, höja produktivitet och kvalitet, i hela processkedjan.
Pauser i anföranden gav tid för besök vid stationer. En av dem var Duroc, där Jan Kvist visade en robotmanövrerad laserhärdning av skärytorna på ett stort stansverktyg, som dessutom var tillverkat med gjutteknik från Camito, dvs gjutet som en bottenplatta i gråjärn och med funktionsdelar av ett verktygsstål från UHB.
- Med lasern kan vi härda även långa slanka sektioner utan kast, den värmepåverkade delen är grund och det går inte in mycket värme. Flamhärdade eller induktionshärdade ytor kan göras om med lasern. Duroc har arbetat med laserhärdning i åtta år nu i Olofström, säger Jan Kvist.
Andreas Svensson från Camito är med och berättar att vid gjutning enligt denna metod gjuter man först (nertill i formen) den arbetande delen i verktygsstål. Ovanpå denna gjuter man gråjärnet och det ska ske med en noga bestämd fördröjning ("Camitotiden") så att temperaturen är exakt bestämd då kontaktzonen mellan gråjärn och verktygsstål skapas. För hög temperatur ger omblandning och funktionsytor med varierande egenskaper, för låg ger dålig bindning mellan gråjärn och verktygsstål. Belöningen för Camitogjutaren är att han slipper allt arbete att fästa verktygsstålen på andra sätt.
Johan Berglund är industridoktorand från Sandvik och berättade om metoder för att mäta och beskriva ytor, för att koppla mätparametrar till verktygens egenskaper. Mario Zwinkels från Sandvikföretaget Safety berättade om nya geometrier för ökad produktivitet och spånavgång, se bild.
Zeiss informerade genom Andreas Herget om en ny produkt, Carfit mätfixturer, från Zeissföretaget Junker & Partner. I Mätcentret visades några exempel. Fixtursystemet är byggt i Al-profiler med spänndon. Zeiss kunder kan därmed få kompletta mätlösningar med en övergripande mätstrategi från samma leverantör.
- Med Mätcentret vill vi komma nära våra kunder med olika mättjänster och möjligheter att testa applikationer, berättade Jörgen Prené, som är chef för Mätcenter Olofström.