Stenbergs visade egen robotlösning
Ett par världsnyheter, ett nytt koncept för robotautomation och ett konsekvent genomfört program för service – det var något av det som Stenbergs ville visa på Tekniska Mässan. I Stenbergs ganska stora monter fanns flera maskiner och lösningar som lockade mässbesökare. Och även hos Stenbergs fanns optimismen – företagen har börjat investera i nya maskiner.
– Ja, absolut, menar Lars Svanborg, projektledare hos Stenbergs med ansvar för mässmontern.
– Vi har fått ett mycket positivt gensvar i år. Men det märks i branschen att vi är på väg upp ur den djupa svackan. Vår försäljning har ökat betydligt den senaste tiden; bara under två veckor innan Tekniska Mässan har vi sålt ett tiotal maskiner!
– Och fler är på gång, tillägger Lars Svanborg.
Eliminerar vibrationer
Och världsnyheterna då? Ja, det var två fleropar från Okuma som faktiskt kom direkt från den tyska mässan AMB, där de visades för allra första gången för en världspublik.
MB-5000H är den första modellen i en ny serie fleroperationsmaskiner från japanska Okuma. Maskinen har ISO 140-spindel som standard – en 15 000 rpm-spindel som ger hög flexibiltet och som klarar bearbetning i alla typer av material.
Okuma är idag det enda företag som tillverkar både styrsystem och maskiner anpassade för varandra. För MB-5000H har Okuma utvecklat ett helt nytt system – Mac Navi M-i System som känner av eventuella vibrationer i spindeln och som eliminerar dem utan operatörens inverkan.
– Det är en funktion som ger väldigt bra resultat, konstaterar Lars Svanborg.
Maskinen är också utrustad med Okumas "Thermo Friendly Concept" vilket ger en hög noggrannhet. Palettstorlek är 500 x 500 mm, max arbetsstycke diameter 800 mm, h 1 000 mm, snabbtransport 60 m/min och antal verktygsplatser 48.
Den andra världsnyheten från Okuma var fleroperationssvarven LT2000EX med upp till tre revolvrar. Tack vare de tre revolvrarna blir svarven 20–30 procent snabbare, enligt Okuma. Dessutom finns möjlighet till y-axel i alla revolvrar och utökat antal platser – 16 – i revolvrarna.
Svarvdiameter är 210 mm, svarvspindlar 11/7,5 kW, 183 Nm, 6 000 rpm (option för 22/15 kW), snabbtransport 48 m/min och antal verktygsplatser 16+16.
Och Lars Svanborg betonar en annan fördel med Okuma-maskinerna:
– Vi ger tre års spindelgaranti, vilket är ovanligt…
Egen automationslösning
Stenbergs har även tagit fram en egen automationslösning, i samarbete med andra aktörer i branschen. Lösningen bygger på automation med hjälp av robot och man kallar sin lösning för Robox. Det är ett standardkoncept där robotens styrning har integrerats i bearbetningsmaskinens styrsystem. Roboten är visserligen märkt Stenbergs, men Stenbergs har inte börjat tillverka robotar. Den som visades kom från ABB, men man har även ett samarbete med Motoman.
– Det är ett system som är lätt att hantera. Kan operatören köra maskinen klarar han också av roboten, säger Lars Svanborg.
Med Robox kan man korta ställtiderna, få ekonomi även i korta serier och systemet kan snabbt införas hos användaren.
– Vi har märkt ett ökat intresse för automatisering, även från mindre företag. En anledning är att det har blivit billigare att automatisera och man kan få ekonomi i investeringen även vid produktion av korta serier, till och med så små serier som tio, säger Lars Svanborg.
Stenbergs, liksom andra aktörer, har insett vikten av en effektiv serviceorganisation. Därför sjösatte man i våras vad man kallar Stenbergsjouren.
– Det finns ett behov av rådgivning, inte bara på arbetstid. Det kan vi nu ge, säger Ola Söderbring, eftermarknadschef hos Stenberg.
Den som får problem med någon maskin kan mejla eller skicka sms till jouren. Inom någon timme, fram till klockan 22, tar en tekniker kontakt för att försöka lösa problemet. Problem kan dock skickas till även senare på dygnet, men då kommer lösningen inte förrän nästa arbetsdag. Behövs reservdelar kan de skickas till användaren snabbare tack vare jouren.
– När vi tittade på resultatet nyligen kunde vi se att sex av tio maskiner kunde komma igång igen redan samma kväll, säger Ola Söderbring.
– Det betyder ganska mycket pengar i produktionen. Varje stillestånd är ju dyrbart…
Ola Söderbring tillägger:
– Dessutom är vår rådgivning kostnadsfri. Det betyder att operatören kan själv besluta att kontakta oss utan att behöva invänta klartecken från någon överordnad…
Bland Sverigepremiärerna fanns flera bandsågar från Kasto, bland annat den vertikala sågen A2 samt den större, horisontella Evo A3x4. Båda är sågar för stålkapning hos till exempel större grossister i stålbranschen. Kasto Evo är en en maskin för högkvalitativ sågning, avsedd för masstillverkning av sågade detaljer – både solida detaljer, rör och profiler.
– Även sågarna är numera cnc-styrda. Cnc-styrning har ju funnits länge i verktygsmaskiner, men nu blir det allt vanligare i sågar, något som givetvis ökar precision och kvalitet, säger Anders Elfving, vd för Ahlsell Maskin.
Anders Elfving betonar också säkerheten i Kastos sågar, som givetvis följer gällande EU-regler.
– Men man ser ju ibland sågar i drift som absolut inte uppfyller säkerhetskraven och som skulle kunna orsaka stora skador om något händer.
Dämpar vibrationerna
Men trots Kastos båda Sverigepremiärer vill Anders Elfving framhålla en annan Kastosåg – som dock inte hade Sverigepremiär – nämligen den i montern utställda Kasto AC4. Den är inte ny för Sverige, men det är en utveckling med ny teknik som ökar produktiviteten. Det nya är KFC, Kasto Performance Cutting.
– Det är en teknik som dämpar vibrationerna i maskinen, vilket gör den väldigt tyst och ökar livslängden. Dessutom är den betydligt bättre ur arbetsmiljösynpunkt, säger Anders Elfving.
Bland Sverigepremiärerna fanns också en svarv från italienska Biglia – fast den premiären ligger faktiskt lite framåt i tiden och kommer inte förrän i vår. Det är en svarv i mellanstorlek med 7 000 varv på motorspindeln.
Hur ser då marknaden ut just nu för Ahlsell? Anders Elfving:
– Det går uppåt! Vi märker att det har vänt och oktober var den bästa månaden hittills för oss under 2010.
Kund i montern
Ahlsell hade emellertid tagit ett annorlunda grepp i sin monter genom att bjuda in en av sina kunder, legotillverkaren Vrena Mekaniska Verkstad i Bettna.
– Meningen är att vi ska vissa vilka avancerade detaljer som kan tillverkas i Ahlsell-maskiner, säger Vrenas vd Hans Erik Olsson.
– Jag fick förfrågan från Ahlsell om jag ville vara med och jag tyckte att det var ett kul grepp. Det är alltid bra att få synas.
En produkt som visades var en aluminiumbalk, tillverkad för en "stor svensk kund". Närmare detaljer ville nämligen inte denna "stora svenska kund" lämna ut. Hemligheterna i balken hade också dolts väl.
– Men det vi kan visa är ändå ett bevis på att vi klarar avancerad bearbetning!
Ökat intresse
Även Hans Erik Olsson märker av en konjunkturuppgång:
– Ja, intresset från marknaden har ökat. Vi har fått flera nya beställningar och många har hört av sig om att de tänker komma med nya order. Vi har bra beläggning i verkstaden fram till semestern.
– Så vi är väldigt optimistiska och tror att vi snart är på topp igen. Och vi har nästan lika många anställda igen som före nedgången.
– Vi har själva investerat ganska rejält på sista tiden. Vi började faktiskt redan när det började gå dåligt, det är ju då man ska satsa. Men nyligen har vi fått hem ett par nya fräsar och vi har beställt ett arborrverk.