23948sdkhjf

Toppenhumör på största ytan för Subcontractor

Årets Subcontractor hade genom förtätning nått nästan 18 000 kvadratmeter och var därmed största någonsin. Men det kom tio procent färre besökare än krisåret 2009.
– Vi är förbryllade. Har produktionsökningen gjort att man inte haft tid att åka på mässan. Eller var det de oroande väderprognoserna som fick denna effekt. Vi ska ta reda på orsaken till att bara 13 054 besökare kom och det snarast, säger Jonas Ekeroth, projektledare för Elmia Subcontractor.
Mässan präglades som vanligt att ett extremt gott humör både hos både utställare och besökare. Det var också en stor blandning i vad man kunde uppleva. Ministrar och ekonomer, inköpschefer hos såväl stora som små organisationer blandades med tusentals produktspecialister hos de 1 199 utställarna.
Stämningen på mässgolvet har i stor utsträckning speglat verkligen ute i landet.
– Vi är idag både ikapp och förbi de gamla nivåerna före krisen, säger Håkan Carlsson, säljare på Specma Wiro i Motala.
Företaget har i år ställt ut för första gången i egen regi och är nöjda med resultatet.
– Vi har fått konkreta förfrågningar och har till och med tecknat en order här på mässan, säger Håkan Carlsson.
En klassiker på utställningen är fjädertillverkarna. Vi stannade till hos danska familjeföretaget Hagens Fjedre A/S.
Företaget startades 1945 och tillhör idag Nordens största fjädertillverkare. I Danmark är man definitivt störst och på mässan håller man till i egen monter, inte i någon av de danska samlingsmontrarna.
- Senaste året har vi lyckats trimma produktiviteten och nu siktar vi på att vinna nya kunder, säger VD Henrik Hagens. Han är tredje generationen Hagens som leder företaget.

Brist på arbetskraft

Subcontractor har normalt inga verktygsmaskiner i montrarna, men det fanns ett undantag.
Svenska skärteknikföreningen arrangerade Ungdoms-SM i cnc-svarvning. Ett antal tvåmannalag tävlade under mässdagarna och vann gjorde en duo från SKFs industriskola i Göteborg.
Svensk Industriförening fanns på mässan och passade på att redovisa sin undersökning om underleverantörernas omsättning. Den fortsätter att öka och lönsamheten har förbättrats för mer än hälften av företagen. För fjärde kvartalet i rad redovisar mer än hälften av företagen en uppgång. Två av tre har ökat omsättningen och lika många förväntar fortsatt ökad orderingång. Ett hot mot en fortsatt uppgång är brist på utbildad arbetskraft, vilket 40 procent av företagen anger som ett problem. På frågan om vilken typ av utbildning man önskar att de anställda ska ha toppar lärlingsutbildning och yrkeshögskola.
– Ökningen av omsättningen är positiv och en fortsatt ökning av orderingången för två av tre företag är mycket glädjande. Ökningstakten har bromsats upp något jämfört med föregående kvartal. Generellt är det brist på utbildad arbetskraft och inom vissa delbranscher anger ungefär hälften av företagen att det råder brist. Tyvärr är vi inte förvånade. För att locka fler till industrin behövs en bättre bild av möjligheterna inom industrin, inte bara mediefokus i lågkonjunktur, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening.
På frågan om vilken typ av utbildning som man vill att den framtida arbetskraften ska ha anger 65 procent lärlingsutbildning som intressant eller mycket intressant. 60 procent anger yrkeshögskoleutbildning, 49 procent anger gymnasieutbildning och 35 procent anger högskole- eller universitetsutbildning.
– Att de verklighetsnära utbildningarna med praktiska inslag toppar är intressant. Det innebär att företagen bedömer att en del av konkurrenskraften även i fortsättningen sitter i yrkeskompetensen. Det handlar alltså inte bara om teori. Nu svänger skolsystemet och breddar möjligheterna för de utbildningar som efterfrågas vilket såklart är bra, men anpassningen efter företagens behov måste gå snabbare. I dag är det för lång leveranstid på ny kompetens, säger Anders Ekdahl.
Svensk Industriförening som har cirka 1 300 medlemsföretag mäter i Underleverantörsbarometern stämningen bland de mindre och medelstora företagen som är underleverantörer till svenska storföretag.

Teknikföretagen
Sin vana trogen gjorde Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune ett framträdande på Subcontractor där han redovisade Teknikföretagens senaste konjunkturbarometer.
Exporten för teknikföretag i Sverige bedöms öka till 505 Mdr SEK i år och till 550 Mdr SEK 2011. Men skillnaderna är stora mellan olika delbranscher och på olika marknader.
– Exportberoendet av Europa och USA är högt, inte minst i metallvaruindustrin, maskin- och bilindustrin. Samtidigt har exporten till de så kallade BRIC-länderna ökat i betydelse. En återhämtning i Europa och USA och en fortsatt hög om än avtagande tillväxt i BRIC-länderna gör att teknikexporten förväntas fortsätta växa framöver, sade Anders Rune.
Exporten av elmaskiner samt tele- och instrumentprodukter följer ett annorlunda mönster än övriga delbranscher både vad gäller marknader och konjunktur. Elmaskiner hade ett starkt exportår i fjol då övriga delbranscher genomgick en omfattande nedgång. Exporten av tele-och elektronikprodukter är till skillnad från andra delbranscher mycket beroende av försäljning på nya länder, så kallade tillväxtmarknader.
– I år växer tele- och elektronikexporten relativt måttligt medan exporten av elmaskiner bedöms minska något efter fjolårets ökning. Exporten av tele- och elektronikprodukter kommer däremot minska nästa år som en följd av produktionsnedläggningar i Sverige. Den trendmässiga nedgången för teleexporten som inleddes redan i början av 2000-talet väntas därmed fortsätta. Produkter som maskiner och fordon kommer därför få en relativt sett ökad betydelse för Sveriges export framöver, avslutade Anders Rune.

Miniatyrkullager
Hos Nomo Kullager hittade vi Spyraflos färdigmonterade lagerhus med miniatyrkullager.
Axelstorlekar på miniatyrlagerhusen är 4-10 mm och finns även i tumstorlekar. Serien bygger på de vanligast förekommande miniatyrlagren på marknaden och det är de minsta komplett monterade kullagerhusen på marknaden. Lagerhusen är tillverkade i högkvalitativt sintrat aluminium. Lagren finns med dubbla tätningar och livstidssmörjda. Passar för livsmedelsindustrin och läkemedelsproduktion.
Solidmakarna är ett företag som säljer Ironcad sedan många år. Nu kunde man på mässan visa en flera nyheter.
Draft är namnet på en ny typ av hybridprogram som har flera användningsområden.
Användargränssnittet liknar Autocad och programmet kan öppna, redigera och spara i DWG-format. Det speciella är att det också finns en 3D del.
Till 3D- elen kan 3D modeller importeras från de flesta cad-system.
Väl importerat kan användaren sedan skapa 2D-ritningar som avbildar de importerade 3D modellerna.
Det går också att animera 3D modellerna och exportera AVI-filmer.
Även mekanismfunktioner finns.
3D-modeller kan också renderas ut till fotorealistiska bilder. Priset är knappt 5 000 kr.
På samma prisnivå ligger nya svenskutvecklade FEM-progranmet Gosimulate som är fullständigt associativt med Ironcad.
Gosimulate ger Ironcad-användare fullständig länkning med Ironcads 3D modeller. Ironcad-modeller kan FEM-beräknas direkt från Ironcad med en knapptryckning. När beräkningen är klar och eventuella korrigeringar görs i Ironcad, uppdateras FEM-beräkningen i Gosimulate som ingår i Ironcad 2011 XG.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063