All tejp på plats i Jönköping
Under årets Subcontractor i Jönköping fanns det möjlighet att se det mesta i tejpväg som säljs i Sverige. Vi besökte några av utställarna som sysslar med fogningsteknik.
- Denna tejp kan användas till fasadtätning (innerskal vid dubbelskalsfasad), tätning av isoleringsmaterial vid grundmurar och fasader, tätning av byggfolieskarvar, tätning av genomföringar och försegling av fönsternischer innan fönstermontage. Det patentskyddade ryggmaterialet tätar runt skruvar och spik, fungerar som en fuktspärr och fäster mot de flesta underlag, sade Erika Strandberg som är produktchef för industritejp och lim inom 3M.
Tejpens PSA akryladhesiv gör att den kan appliceras i temperaturer från -18°C till +49°C. När tejpen sitter på plats klarar den temperaturer från -40°C till +80°C. Tejpen har ett tufft ryggmaterial som står emot de flesta påfrestningarna från omgivningen samtidigt som den är tunn och följsam vid applicering i hörn.
All Weather Flashing Tape kräver ingen förbehandling med primer eller efterarbete med spikar för att fästa fuktbarriären. Tejpen levereras med en liner som förenklar positioneringen, speciellt när långa bitar ska appliceras.
Svåra ytor
ATC lanserade också en ny produkt för att klara sammanfogning av svåra ytor. Produkten heter Attila 6045 och är en nyhet för året som möjliggör sammanfogning mot kakel, pulverlackerade ytor och feta plaster bättre än många andra tejper. Produkten finns i tjockleken 0,64mm och 1,1mm. Den är så pass stark att den ersätter andra sammanfogningar såsom skruv, nit och exempelvis svetsning. Den finns att få i valfri rullbredd liksom utstansade bitar.
- Elmia är en rätt mässa för oss där vi träffar såväl nya som befintliga kunder. Vi har dom senaste åren arbetat in omkring 130 leads där såväl enkelhäftande- och dubbelhäftande produkter efterfrågas. Detta är femte året i rad vi är med som utställare, säger Jonas Ovesson, VD för ATC.
Växlar över till CMT-svetsning
Många av utställarna på Subcontractor har med sig produkterna i montern. Andra säljer sina tjänster. Ett av dessa senare företag var Bergbom & Söner som fanns i Hjos samlingsmonter.
Vi tog chansen och pratade lite med företagets marknadschef Nils Johansson.
- Vi har på senare år satsat på att växla över till CMT-svetsning. Cold Metal Transfer innebär att värmetillförseln inte är lika hög som vid MIG-MAG svetsning utan att för det äventyra svetsfogens hållbarhet, säger Nils Johansson.
Detta gör att man svetsar sprutfritt vilket man inte brukar lyckats med vid traditionell MIG-MAG svetsning. Material från 0,3mm kan sammanfogas och då måste värmetillförseln vara låg. CMT ger också möjlighet att blanda olika material. Så kan exempelvis stål och aluminium svetsas samman.
- När CMT-svetsning lanserades trodde de flesta att den skulle ge färre svetsloppor men ändå några. Men förväntningarna överträffades. Vid svetsning är ljusbågen helt ren och inget svetssprut flyger runt vilket det normalt gör när man MIG-MAG svetsar.
- Vår utrustning gör att vi kan blanda olika svetsmetoder på samma objekt. MIG-MAG, pulsning och CMT. Där så krävs kan även en och samma svetsfog innehålla ovan nämnda metoder blandat, allt för bästa möjliga resultat.