23948sdkhjf

Scania startar friskola för teknisk utbildning

Scania har lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om tillstånd för att etablera en friskola på gymnasienivå för 500 elever i Södertälje med start höstterminen 2012. Skolan ska drivas i bolagsform tillsammans med Astra Zeneca och bolagen inom Telgekoncernen och i nära samarbete med kommunen.
? Det här är en unik samverkan mellan näringslivet och kommunen. I Södertälje finns alla förutsättningar som behövs för att skapa en gymnasieskola som kan bli ett verkstadstekniskt utbildningsnav i landet för produktion, process- och produktionsteknik, liksom för industriteknisk service och underhåll, säger Anders Nielsen, som är ansvarig för produktion och logistik i Scanias verkställande ledning.
Bland gymnasieskolorna i de orter som ligger längs pendeltågslinjen söderut från Stockholm, som är viktiga för Södertäljeföretagens rekrytering, saknas idag utbildning av det slag som Scania och övriga intressenter nu planerar.
? Telgemodellen är vårt sätt att i nära samarbete med näringslivet ta oss an Södertäljes utmaningar. Den nya gymnasieskolan kommer att ge Södertälje och våra ungdomar de bästa förutsättningarna och ett försprång på arbetsmarknaden, säger Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Toppklass är målet
I Scanias ansökan till Skolinspektionen betonas att gymnasieskolans nationella mål ska gälla för samtliga deltagare, liksom att lärandet ska utformats så att det möter varje elev där han eller hon befinner sig i sin utveckling och att eleverna utvecklas utifrån sina förutsättningar, möjligheter och önskemål. Utbildningen ska både förbereda eleverna för yrkeslivet ? dvs. ge en god anställningsbarhet ? och lägga grunden för fortsatta studier i tekniska ämnen på högskolor och universitet.
? Målet är en gymnasieskola för teoretisk och yrkesförberedande teknisk utbildning i absolut toppklass. Vi vill skapa en attraktiv utbildning som ökar ungdomars intresse för tekniska yrken och som säkrar den kompetensförsörjning som krävs för företagens och regionens fortsatta utveckling, säger Anders Nielsen.
Scania har lång erfarenhet av yrkesförberedande gymnasieutbildning. Vid Scanias industrigymnasium i Södertälje, grundat 1941, antas årligen närmare ett 50-tal ungdomar till en 3-årig utbildning. Eleverna får lön under studietiden och garanteras arbete inom Scanias produktion efter genomförd utbildning.
Tanken är att det befintliga gymnasiet ska ingå i den nya friskolan. Scania ser själva att den stora utmaningen blir att hitta 500 elever som vill gå där.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078