23948sdkhjf

Smältlimning

En läsare frågar: Smältlimning är i mitt tycke ett elegant sätt att limma. Man slipper lösningsmedel och blandning av komponenter. Limmet fyller ut bra. Det luktar inte och det går fort. Vi tillverkar leksaker i plast. Vågar vi använda smältlim?
Svar:
Smältlimmen har fått en mycket stor användning för snabba limningar inom förpackningsindustrin. Smältlimmen hoppas man mycket på även för annan fogning. De påminner ur hanteringssynpunkt rätt mycket om lödning och svetsning. Smältlimmen ger, som Du konstaterat, en fyllande fog. De innehåller heller inga lösningsmedel och de medger korta fixeringstider.
Tyvärr är dessa lim i högsta grad termoplastiska, d v s de påverkas mycket av temperaturer - både uppåt och nedåt. De praktiska tillämpningarna, för annat än förpackningar, blev därför relativt begränsade.

Man har formulerat smältlim med högre mjukningspunkt. Nackdelen med dessa är, att även appliceringstemperaturen höjs. När ett sådant lim möter en rumstempererad yta, så kyls det fort. Det stelnar - ibland innan det "riktigt har kommit på plats". Applicerade på plastmaterial, som inte kyler av limmet lika fort, skulle de eventuellt kunna vara användbara.

EVENTUELL BILD: A2 (Smältlimspistol)
Termoplastiska, d v s icke härdande, smältlim kan ibland vara tillräckligt bra för det man vill använda dem till. Det man bör prova, innan man bestämmer sig, är långvarig belastning (om någon sådan förekommer) i den högsta användningstemperatur, som kan komma ifråga vid produktens användning.
Det är också klokt att frysa ner konstruktionen till en relativt låg minustemperatur, - även om den är avsedd att användas inomhus. Många av smältlimmen blir spröda vid låga temperaturer.
Ibland måste även produkter för inomhusbruk fraktas vintertid...
Nu finns det emellertid smältlim, som har en användningstemperatur som är betydligt högre - fast appliceringstemperaturen är lägre! De härdar efter applicering i kontakt med luftfukten! Detta har avsevärt vidgat användningsområdet för smältlim.
De första härdande smältlimmen var polyuretanbaserade och härdade med hjälp av isocyanater. Numera finns det också härdande smältlim baserade på polyolefiner och på silikoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081