Träff om skärande bearbetning i aluminium
Trenden idag är att aluminiumgjuterierna tar allt större del av totalansvaret för tillverkningen av produkterna, inklusive bearbetningen.
För att se vem som jobbar med vad, och dra nytta av varandras kompetenser, hölls ett seminarium i skärande bearbetning på gjutna aluminiumkomponenter den 25 november 2010. Arrangörer av detta seminarium var Swerea Swecast och Swerea Kimab i samarbete med Sandvik Coromant samt Skärteknikcentrum Sverige AB. Swerea är en forskningskoncern som skapar, förädlar och förmedlar forskningsresultat inom material-, process-, produkt- och produktionsteknik och ägs av industrin och staten samt erbjuder behovsmotiverad forskning, utveckling och utbildning.
För att omfatta hela arbetsområdet och få en så bred grund som möjligt samlades kompetens från olika aktörer på marknaden. På detta sätt var både tillverkande industri och högskola representerade på seminariet. Dessutom fanns hela produktionskedjan där i form av producenter av skärverktyg, gjutkomponenttillverkande företag samt företag som är slutanvändande av de gjutna komponenterna. Målsättningen med dagen är att samla ihop viktiga frågeställningar kring gemensamma problem och utmaningar, och att bygga upp ett fortsatt utvecklingsarbete kring industriella frågeställningar.
Vad händer idag?
Idag drivs det forskning på skärstål vid bearbetning av kompaktgrafitjärn, CGI. Vid en rundringning till Gjuteriföreningens medlemmar framkom att det finns intresse för forskning inom aluminiumområdet. Då bearbetning är en ett naturligt inslag även på gjutet aluminiumgjutgods efterfrågas nu projekt med fokus på aluminium och skärstålens hållbarhet. Idag har de flesta som bearbetar aluminium erfarit att det kletar på skärstålet och försämrar dess skärförmåga samt åverkar ytan på gjutgodset. Frågeställningar som hur påverkar mikrostrukturens skärbarheten har framförts. Det är synnerligen viktigt när det gäller gjutgods som har olika struktur beroende på godstjocklek och stelningshastighet. Även den kemiska sammansättningen på godset bör inverka på skärstålets förmåga att bearbeta då materialets hårdhet förändras. Det finns i pressgjutgods ofta en segregering av den kemiska sammansättningen nära ytan och det kan bidra till ändrad skärbarhet.
Ett nätverk blir till
Upplägget för dagen var föreläsningar från respektive arrangerande företag. Då det idag är mer o mer gjuterier som tar på sig ett helhetsansvar för leverans av färdig produkt, där det ingår skärande bearbetning, har Swerea Swecast därför ett stort intresse att lära sig mer angående skäroperationerna. Detta så att de kan hjälpa sina medlemmar i Svenska Gjuteriföreningen med sådana frågeställningar. Kimab visade bland annat deras existerande nätverk, IM tema 4 skär, när det kommer till skärande bearbetning i stålprodukter och hur de arbetar idag. Med på dagordningen fanns också bidrag från Skärteknikcentrum i Sverige AB, med Tomas Petersson och Åke Ahlström och Sandvik Coromant som representerades av Jörgen Wallenborg och Anders Svensson. Skärteknikcentrum i Sverige AB (SKTC) framhöll att de inte var några experter på just skärande bearbetning, utan jobbade med utveckling av företag som arbetar med skärande bearbetning. Som följd av detta visade SKTC upp arbetet de gjort med CNCTeknik2010 som är ett integrerat validerings- och certifieringssystem som består av fyra bärande komponenter; validering av individens yrkeskompetens, värdering gentemot fastställda kompetenskrav för certifiering, personliga utvecklingsplaner och certifiering för yrkesroller. I nuläget har SKTC 60 testcentra för validering och hela 1 500 operatörer är certifierade. Sandvik Coromants Jörgen Wallenborg föreläste i produktionsplanering och effektivisering och hur man med förhållandevis små medel kan öka vinsterna rejält. Där visade han också vikten av samarbetsprojekt för att minska den totala produktionskostnaden.
Efter föreläsningarna var ordet fritt. Målet var att få fram tankar och idéer om vad man vill göra inom ämnet skärande bearbetning på gjutna aluminiumkomponenter.
- Det här var en bra start, sade Johan Hökås på Volvo CE i Eskilstuna, en av deltagarna på seminariet.
- Ett fortsatt arbete mellan institut, tillverkare och användare ger stora fördelar för en region, eller ett land, i konkurrensläge.
Sandvik Tooling i Västberga med Rickard Sundström i spetsen stod som värd för seminariet och deltagarna fick som avslutning en intressant rundtur på Sandviks test laboratorier för skärande bearbetning.
En bra början kan bli bättre
Närmast håller man på att förbereda för nästa sammankomst och då hoppas Swerea på att det kommer mer folk från gjuteribranschen.
- Det var synd att så många var tvungna att ställa in i sista minut, så jag tror och hoppas på att nästa möte blir bättre uppslutning, kommenterar Thomas Björk från Swerea Kimab. Det märkets vid seminariet att det fanns många områden som intresserade gruppen i fråga om forskning. Det spred över hela produktionskedjan från materialval och kvalitet till processer och verktygsoptimering.
- I dag är bearbetning inte bara svarvning, borrning eller fräsning, utan ofta mycket mer komplexa processer. Till exempel produktionsceller med gjutning, bearbetning och montering eller avsyning mm. Detta ställer krav på att alla olika intressenter finns representerade. Detta märktes tydlig när ordet var fritt, sade Jörgen Wallenborg från Sandvik Coromant efteråt.