Automation ökar takten hos Fårbo Mekaniska
Fårbo Mekaniska möter kostnadsjakten med satsning på automation och flexibel personal. - Det är vägen till hög utnyttjandegrad och låga styckkostnader, förklarar ägaren Roger Berggren.
- Jag tog över som ägare 2005 och sedan dess har vi ökat omsättning, antal anställda och lokalytor, berättar Roger Berggren:
- Vi har sedan 2005 gått från fyra till i dagsläget 23 anställda, och omsättningen har följt samma utveckling.
Han berättar också att företaget pga den här tillväxten förstärkt sig personalmässigt inom planerings- och kontorsfunktionerna. Och inte minst att man anställt en ny vd, med ansvar för marknadsföring, planering och administration!
- Själv behåller jag uppgiften som verkstadschef, säger Roger Berggren.
Fokus på teknik
Under ett besök i verkstaden berättar han om sin syn på produktionstekniken.
- Vi har en press på oss att klara både höjda löner med 2 - 3 % per år, och krav från kunderna på prissänkningar med 3 - 5 % per år! Det måste vi uppnå genom att använda smart teknik och bra arbetssätt. Utnyttjandet kommer i fokus, därför att det är bara när vi producerar som vi kan fakturera! Vi har t ex inte råd att vänta på material eller reservdelar, utan måste ha snabba lösningar och att alla är delaktiga i att arbetet kan flyta på.
Att hålla maskinerna i gång är en käpphäst för Roger Berggren:
- Vi har en mycket hög utnyttjandegrad, hävdar han, och ger ett exempel på hur man bemannar sina maskingrupper:
- Typisk bemanning är en operatör per 3 - 4 maskiner, varav två är högt automatiserade och två är manuella.
I verkstaden visar han två produktionsceller, uppbyggda av vardera en Okuma MU 400, femaxliga vertikala fleroperationsmaskiner. De anskaffades 2007 respektive 2009.
De försörjs av var sitt ABB-robotsystem, uppbyggda av Svia och integrerar utom hanteringen in och ut ur maskinen även lösningar för märkning (nålprägling), slipgradning och renblåsning. Smarta gripdon kan anpassas till olika grupper av produkter. Robotarna hämtar och lämnar på transportband och styrs av visionkameror.
Operatörerna för dessa celler sköter också två manuella maskiner intill, för långhålsborrning och ändbearbetning.
Med flexibla operatörer har man också kapacitet att sköta två trådgnistmaskiner.
Nyinvesteringar
Maskinparken innehåller flera Okuma-maskiner. Roger Berggren var bekant med märket sedan tidigare och har fortsatt samarbetet med Stenbergs.
- Okuma har lite högre pris, men är pålitliga. Det är också en fördel för oss att operatörerna kan gå mellan olika maskiner men arbeta i samma systemvärld, menar Roger Berggren.
Även andra maskinfabrikat finns förstås på golvet.
Men även kontrollsidan har fått modern utrustning. Vi ser exempelvis på en Zeiss Accura 3D koordinatmätmaskin, för kontroll av detaljernas dimensioner. För kontroller och kalibrering har den en keramikkula att mäta mot.
Så har vi kommit fram till det senaste utvecklingsteget hos Fårbo Mekaniska: uppbyggnad av en ny robotmatad svarvcell. Det är en femaxlig Okuma Multus B 400 med frässpindel, som nu försetts med en materialhanteringslösning typ Feedline Light från Svia.
En nyhet hos denna cell är att man gått från robotprogrammeringen med dosa och i stället knappar in sina data vid en skärm, som vid en verktygsmaskin. Funktionen är att operatörerna matar transportband med ämnen. Sen tar roboten över och styr med hjälp av visionsystem hanteringen till och från svarven.
- Genom att bandmagasinet klarar ämnesvikter på totalt 1 500 kg kan man bygga upp en stor buffert, som räcker för många timmars produktion, förklarar Roger Berggren.
Installationen var klar i november 2010.
- Den gick helt enligt plan, det tog cirka 6 veckor att få utrustningen på plats vid svarven och att trimma in den till full funktion, berättar Roger Berggren.
Robotens funktioner här gäller enbart hantering, inga sidofunktioner.
Konceptet med en operatör som styr flera maskiner ska också följas här. Produktionen har under vintern kompletterats med dels en Okuma vertikalsvarv LVT 300 och dels en Okumasvarv LB 3000 M med stöddocka för långa slanka detaljer.