23948sdkhjf

Lim kan ta över Sapas nitar

Sapa vill sänka produktionskostnaden på två befintliga bakdörrar, och anlitade två studenter för uppgiften. Minskad ledtid och möjlighet att gå från nitar till lim blev resultatet.
Två av Sapa Building Systems bakdörrar till släp och trailers är från början ämnade som sidodörrar. De är därför robusta, och anses som överdimensionerade som bakdörrar, eftersom bakdörrar generellt inte har samma lagkrav på hållfasthet som sidodörrar.
Sapa vill nu omkonstruera dem, med målet att de ska bli billigare att producera, ha ett mer slagkraftigt pris på marknaden, och även minska i vikt samt bli smidigare.
Dörrarna består av lämprofiler i aluminium som snäpps ihop med en hydraulpress. För att stabilisera dörren och hindra skjuvning tillkommer en ram runt om som nitas fast. Till detta kommer också en triangelformad aluminiumplatta i varje hörn som även den nitas fast, för att förhindra att dörren vrider sig.
Två studenter anlitades för jobbet, Nicklas Persson och Johan Stark från institutionen för teknik vid Linnéuniversitetet i Växjö. Tanken med två externa tekniker var att komma bort från "Sapa-tänket", och få nya infallsvinklar.
– Vi försökte eliminera nitarna, det var vår tanke för att spara ledtid. Vårt främsta mål blev därför ramen, som vi koncentrerade oss på. Den skulle kunna limmas fast istället för att nitas, säger Nicklas Persson.

Lättare
Det innebär en viktminskning, men ger upphov till andra problem: en limmad dörr måste ligga still tills limmet härdar, och det kräver i så fall en extra arbetsyta. En nitad dörr kan slängas på en pall direkt.
Sapa förklarade dock tidigt att de ville ha kvar en del nitar. Nicklas Persson och Johan Stark satsade då på att ta fram profiler som främst skulle minska bearbetningstiden. Hela processen med bearbetning och montering tar idag mellan 8-9 timmar.
– Nackdelen med nitarna var att du måste borra hål för varje nit. Dessutom behövde man fräsa ut hål för gångjärnen, berättar Nicklas Persson.
– Så vi gjorde två nya profiler, en profil som du trär på dörren försedd med spår, i vilka du kan trä på gångjärnen. Och sedan ytterligare en profil som fungerar som lock som snäpps på utanför.
Nya profiler kräver så klart att Sapa måste investera i extra verktyg för att tillverka dem. Å andra sidan, profiltillverkaren slipper alla timmar som går åt för fräsning.

Stort glapp
– Som det är nu är det ett stort glapp mellan ram och dörr, och om dagens ramar ska limmas skulle det behövas en hel del lim. Vi gjorde trots det våra profiler lika stora just för att Sapa ville ha kvar möjligheten att kunna nita. Nu kan de alltså välja själva om de ska nita eller limma.
För att spara in på materialköp använde de sig av detaljer som Sapa redan idag använder, så som standardpluggar och gummilister. De sistnämnda lyckades man dessutom reducera till en och samma gummilist runt hela dörren, alltså ytterligare en reducering av kostnaden.
Har Sapa startat tillverkning av er dörr ännu?
– Nej, inte vad jag vet. Vi skapade cad-modeller i 3D och gav sedan Sapa ritningarna. Det är ju ganska dyrt att till exempel ta fram ett nytt verktyg för strängpressning bara för att göra en prototyp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068