23948sdkhjf

Vårdande robotar nisch för industrin

Robotar i fordonsindustrin svarar fortfarande för merparten av all robotanvändning i världen. Men nya verksamhetsområden kommer – inte minst inom vård och omsorg. Det framgick med all tydlighet vid konferensen European Robotics Forum i Västerås nyligen. Och marknaden för robotar har återhämtat sig väl efter den genomlidna finanskrisen i världen…
Vid det europeiska robotforumet i Västerås anordnades även en minimässa inom området. Kanske ska man tolka det som att industrirobotar inte längre är några nyheter när de båda stora utställarna av industrirobotar, ABB Robotics och Kuka, inte visade någa av sina traditionella produkter. I ABBs monter fanns bara affischer och broschyrer medan Kuka hade en väldigt liten robot - en demonstrator som kunde visa vad man kan utföra med större robotar.
- Den här roboten har vi tagit fram för att lätt kunna transportera den till olika evenemang, som till exempel konferenser. Men det viktigaste motivet är att vi nu betydligt lättare kan nå ut i skolor och den akademiska världen, säger Kukas Thilo Zimermann.
- Det är inte alltid så lätt att ta eleverna till fabrikerna för att visa hur en industrirobot arbetar, nu kan vi komma till skolorna i stället.
En avsikt med European Robotics Forum är också att visa andra användningsområden för robotar. Bland montrarna fanns därför gott om robotar för vård och omsorg, ett område där robottekniken nu nått ganska långt.
- Det är viktigt att vi hittar nya områden där robottekniken kan vara till stor hjälp. Där är vård och omsorg bra exempel. Vi har idag ett samhälle med allt fler äldre som kräver mer vård, säger Erik Lundqvist, VD för Robotdalen, som är ett samarbetsorgan för industri och den akademiska världen inom robotteknik och robotanvändning. (Robotdalen stod också för värdskapet vid European Robotics Forum.)

Giraff för äldre

En sådan robot, som fanns med på mässan, är Giraff - som faktiskt kan betraktas om en hemrobot. Giraff är en 1,5 meter hög robot på hjul som kan ge äldre trygghet och hjälp i deras eget hem. Högst uppe på giraffen finns en tv-skärm med vars hjälp en läkare, sköterska anhörig eller en vän kan kommunicera med den äldre personen. En dator och en webbkamera är allt som behövs. Giraff kan även rent fysiskt följa personen i hemmet.
Historien om Giraff är också spännande. Det är från början en amerikansk innovation, och vid ett besök i Silicon Valley kom Erik Lundqvist och Robotdalen i kontakt med projektet. Tycke uppstod och ett samarbete inleddes där projektet drevs vidare genom Robotdalen. Företaget, Giraffe Technologies, är numera svenskt och finns i Västerås. Giraff-robotar har levererats till flera länder och används bl a inom omsorgen i Västerås.
Robotteknik finns även i förarlösa tunga fordon och i säkerhetsbranschen, t ex för inspektion och övervakning. En del sådant visades också på mässan, liksom robotar för brandbekämpning.
Inom fler områden kan robotteknik användas, menar Erik Lundqvist, som betonar att Robotdalen fyller en viktig funktion för att få industri och forskarvärld att nå varandra.
- Robotdalen vill stärka robotanvändningen och vi arbetar med hela kedjan från idé till produkt på marknaden. För att lyckas måste man involvera slutanvändarna. Robotdalen har också växt från regionalt till nationell nivå. Och vi vänder även blickarna utanför landet.

Hemrobotar allt hetare
Erik Lundqvists tankar om nya robotanvändningar får medhåll av Bernd Liepert, teknisk direktör vid Kuka och dessutom representant för Europ, en av robotforumets arrangörer.
- Samhället möter allt fler utmaningar, vi måste spara energi och få en grön, hållbar produktion, vilket innebär stora möjligheter för robotindustrin. Jag tror att vi kommer att se robotar, eller utrustning med robotteknik, i stort sett inom alla området framöver, säger Bernd Liepert. Han tillägger:
- Jag tror också att vi att inom några få år kommer att se robotar som hjälper oss i våra hem. Hemrobotar kommer att bli ett viktigt framtidsområde!
Men även den tillverkande industrin måste bli mer medveten om de fördelar som automation med robotteknik kan ge:
- Industrin är inte alltid medveten om de möjligheter som finns!
Hur ser då marknaden ut för robotar? Försäljningen av robotar i världen minskade kraftigt under den nyss genomgångna finanskrisen, men återhämtningen har skett snabbt. Ola Svanström, produktchef vid ABB Robotics, berättar att marknaden för robotar nu till och med är större än den var under den goda tiden före krisen.
- Men de flesta robotar som säljs har fortfarande anknytning till fordonsindustrin. Det betyder att när efterfrågan på bilar ökar i världen så ökar också efterfrågan på industrirobotar.
Det utesluter dock inte andra industritillämpningar för robotar. Ola Svanström ger ett exempel – FSW-svetsning (Friction Stir Welding) som utvecklats i samarbete mellan ABB och Esab. Utvecklingen av mer sol- och vindkraft behöver fler robotar, tillverkningen av hemelektronik likaså.
- Robotindustrins utmaning är att öka inom de områden där den redan finns och samtidigt finna nya tillämpningar.
Dessutom måste robotarna bli ännu enklare att använda så att alla industrier kan ta till sig automatiseringens fördelar. Ökade möjligheter till samarbete mellan människa och robot är också viktigt för att öka intresset för robotisering.
- Tekniken finns redan idag, det gäller bara att hitta rätt former för ett sådant samarbete.

En robot är inte mänsklig
Herman Bruyninckx, robotguru från universitet i belgiska Leuven, ser fler intelligenta robotar i framtiden:
– Vi kommer att få fler komplexa system. Det kommer att bli mer 3D-teknik i robotarna så att robotarna kan tolka vad som händer och anpassa sig och agera därefter.
Men Herman Bruyninckx varnar för uppfattningen att robotarna blir allt mänskligare:
– Man får inte ge robotar mänskliga förmågor. Robotarna kan få mänskliga egenskaper, men i grunden är de maskiner!
Herman Bruyninckx manar också till ett intensivare samarbete mellan industri och den akademiska världen för att få en snabbare och bättre utveckling av robottekniken:
– Inget företag, inget laboratorium kan klara den här utvecklingen på egen hand! Det behövs ett samarbete och i Europa har har vi unika möjligheter tack vare en ledande robotindustri, entusiastiska forskare och en stark finansiering av forskningen genom EU.

Fakta
Konferensen European Robotics Forum hölls under tre dagar i Västerås. Mer än 340 forskare från både industri och den akademiska världen liksom entreprenörer och investerare deltog.
Robotdalen i Västerås höll i värdskapet på plats. Robotdalen är en samarbetsorganisation för industri och högskolor med syfte göra kommersiell framgång av nya idéer och forskning inom robotik och automation möjlig.
Bakom konferensen stod Europ – European Robotics Technology Platform – som är en industridriven organisation för att stärka Europas robotforskning och utveckling av nya marknader samt Euron – European Robotics Research Platform – som är ett nätverk av akademiska och industriella forskargrupper, vars syfte är att öka intresset för avancerad forskning inom robotik.

Båda organisationerna för stöd från EU-kommissionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065