Blandad automation i Baltiska Hallen
Full funktion i LKABs kalla gruva, ett företag i Lund som har gjort enorma tidsbesparingar och ett inspektionsverktyg som ser osynligt lim. Det var tre saker som det talades om på Easyfairs automationsmässa i Malmö i april.
– Du drar bara ut luft och el och sätter den på en truck, säger säljare Roger Forsberg.
Maskinens ramverk mäter 1,60 x 1, 60, och kommer med flera alternativ, såsom indexerande bord, verktygsväxlare, borstenheter, putsenheter och poleringsenheter.
Mässan har precis börjat, och intervjun med Verkstäderna är hans första besök i montern. Det märks att han är optimist:
– Vi tror på den här mässan.
Samma framtidstro och glädje visar Carina Nöjd, som är produktspecialist på området vision hos Sick. Företaget som levererar sensorbaserade lösningar för industrin har främst två nyheter de vill presentera: Inspector I40-LUT samt plockapplikationen Inspector P30. Den förra är försedd med UV-belysning och kan kontrollera områden med luminiscerande lim (så som Loctite). På mässan exemplifierades funktionen med skruvar som i hög hastighet roterade förbi inspektionsverktyget. Varje skruv kontrollerades efter lim, och samtidigt kunde verktyget även mäta längden på skruvarna. Inspector I40-LUT har varit på marknaden sedan i oktober.
– Området vision och Inspector-serien är mina skötebarn. Vi på Sick ställer ut på mässan för att vi tycker att våra produkter passar in bra för automation, säger Carina Nöjd.
Nästan mittemot Sicks monter står Westermo. Deras säljare visar upp sin industriella kommunikationsutrustning för mässans besökare – som för övrigt kom mestadels från Skåne, men också Halland, Blekinge och Danmark.
– Våra routrar och switchar ska sitta i tuffa miljöer, därför riktar vi oss till verkstäder. Vår utrustning klarar till exempel av temperaturskillnader på -40 till +70 grader. För att jämföra: en vanlig switch ligger på -5 till +30. Det är till exempel därför du hittar vår utrustning nere i LKAB:s gruva i Kiruna, säger säljchef Örjan Axelsson.
På Easyfairs pushar Westermo särskilt för sin Falcon-router, som istället för att ringa upp över det fasta telefonnätet skickar AT-kommandon över internet – eller ett lokalt nätverk – så att systemet fortfarande tror att det jobbar mot en uppringd modemförbindelse.
– Det är vår stora nyhet. Falcon kan ersätta alla gamla uppringda modemförbindelser.
Ungefär samtidigt som Örjan Axelsson berättar om Falcon trycker Bellows Sven Dahlqvist på startknapparna till tre av företagets vibrationsmatare i olika storlekar. Bellows monter är fullt utrustad med deras produkter, vilket även innebär en serie indexeringsbord i olika storlekar. Klockan är halv elva på morgonen, och Sven Dahlqvist tycker att mässan har börjat i ett makligt tempo.
– Vår stora nyhet är att vi nu har renrumsklassade indexeringsbord, säger han och pekar mot andra sidan av montern.
– Det är så klart särskilt bra för medicinbranschen, där renhet är ett stort krav.
Renhet är också något säljarna Sören Pedersen och Thomas Magnusson kan mycket om. De står i Kernites monter och demonstrerar smådelstvätten Torrent 400. En manuellt driven och tillsluten tvätt som kombinerar renhet med tidsbesparing. En slitsam tvätt av detaljer som tar upp till trettio minuter tidigare, kan med smådelstvätten göras på två minuter. För att inte prata om miljöaspekten. Både Sören och Thomas har hälsat på tänkbara kunder som varken har orkat bry sig om skyddsglasögon eller handskar när de tvättat detaljer som smutsats ned i tuff miljö. Men med en tvättkabin behöver de inte heller tänka på skyddsglasögon och handskar, för de delarna är så att säga stationära delar av själva tvätten.
– Det finns ett företag här i grannstaden Lund som har köpt in hela tre stycken av den här, berättar Thomas Magnusson och klappar smådelstvätten.
– De sparar tid, men framförallt gillar de vår service. Vi kan komma ut en gång i månaden för att göra underhåll.
Kukas nordiska avdelning är i Malmö för att tala om bredden på sitt sortiment, robotar från 5 kilo till 700 kilo. Företaget var 1996 först med PC-styrda robotar, robotar som är erkänt effektiva, något som bilindustrin med Audi och BMW vittnar om i sin produktion. Men att vara först med PC-styrning räcker så klart inte idag. Kuka har därför hunnit fram till generation fyra av sina robotar, med den nya styrtekniken KRC4, som enligt säljare Bengt Åkerberg och marknadschef Carola Andersson är kraftfullare, säkrare och framför allt mer flexibel.
Från Kuka är inte steget långt till Kungshamnsbaserade AH Automation, som är officiell systempartner med den tyska robottillverkaren. Det som mest lockade besökarna att stanna vid AH Automations monter idag är dock en robot från en annan tillverkare: Universal, och deras så kallade folkrobot. Den väger 18 kilo, och uppfyller kraven för att jobba utan maskinskydd, för de som så vill.
– Flexibel, lätt att programmera och en användarvänlig mjukvara, säger Tomas Rudolfsson när han snabbt drar robotens fördelar.
– Och en kostnadseffektiv lösning, lägger han till.
Några snabba steg bort från AH Automation finns Becker Vakuumtekniks monter. Eller rättare sagt, den ena av dem. Becker kör dubbelpass i Malmö och ställer ut både på Automation och Processteknik. På automationssidan står säljare Henrick Skagerlind och visar upp sugkoppar från Fipa och tryckluftsventiler från amerikanska Mac.
– Mac säljer ventiler med unik design, med ett balanserat säte som är opåverkat av tryck, säger han och lyfter upp en ventil för att bättre visa fördelarna.
Ventilerna klarar flöden på mellan 20 till 60 000 liter i minuten och har enligt Henrick Skagerlind lång livstid eftersom slitaget inte är lika allvarligt som på en ventil med annan design.
– Sorteringsbranschen är en typisk kund för oss: glas, sopor och metallskrot. Ska du ha en ventil med höga repeterhastigheter, hög repeterbarhet och väldigt snabba omställningstider, här handlar det om en millisekund, så är Macs ventiler att föredra.
Av Torbjörn Hallgren