Limningsmiljön
De flesta har upplevt att limningsresultatet kan bli ganska olika från dag till dag, trots att man alltid gör likadant. Men det finns förklaring till detta.
En läsare frågar:
Vi har upplevt att limningsresultatet kan bli ganska olika från dag till dag, trots att vi alltid gör likadant. Vi använder ju lim från samma förpackning, så det kan det ju knappast bero på. Finns det någon vettig förklaring?
Åke Dolk s varar:
Om alla ingående produktionsparametrar är desamma borde rimligtvis också limningsresultatet bli detsamma. (Det verkar väl logiskt?) Med lite detektivarbete kan man kanske hitta vad som varierar. Ofta finns det förhållanden som ändras utan att man tänker på dem. ”Limningsklimatet” är en av dessa faktorer. Limningstemperatur och relativ luftfuktighet kan ha en mycket stor inverkan på limningsresultatet.
Temperaturen på limmet och på ingående material inverkar. Tio graders temperaturändring – uppåt eller neråt – fördubblar, alternativt halverar öppentiden och härdningstiden för många härdlim.
Någonting man ofta inte heller tänker på är den relativa luftfuktigheten, i förhållande till temperaturen på materialet man limmar. Det krävs i vissa fall inte mer än ett fåtal graders lägre temperatur på materialet, än på den omgivande luften, för att för att det ska kondensera fukt på materialets yta. Detta behöver nödvändigtvis inte synas med blotta ögat, men fukten finns där. Man limmar i sådant fall mot en vattenfilm. Detta kan naturligtvis påverka limningsresultatet.
Daggpunktstabellen visar när man kan vara i riskzonen.