FMS byts mot robotcell hos Witte
Witte i Lidköping byter sin FMS-anläggning mot en robotcell med vertikala svarvar och integrerad mätmaskin – en investering på 10 miljoner kronor. - Orderboken är så full att vi kan just nu inte ta in nya kunder, säger vd Fredrik Lööf.
- Det är väldigt mycket att göra nu – fullt upp. Och ingen av våra kunder hade trott att uppgången skulle ske så här snabbt. Här i Lidköping kan vi inte ta in fler kunder före semestern. Hos vårt systerföretag Pemax i Laxå finns det lite kapacitet över.
- Nu har vi tömt en hel hall där det förut fanns en FMS-anläggning med en Nigata flerop och installerar istället där en helt ny robotcell i augusti med en ABB-robot, två svarvar Hwacheon VT 950 som vi köpt från Maskinfransson och en mätmaskin Global Advantage som mäter varje detalj. Cellen skall svarva lagerringar.
Totalkostnaden är 10 miljoner inklusive ombyggnad och hanteringsbanor. JL Automation i Skara står för automationslösningarna, liksom de gjort i fyra tidigare fall.
- Hwacheon är ett relativt nytt fabrikat i Sverige men de hade maskiner som passade våra specar och vår plånbok. Det viktiga är inte vilken typ av utrustning eller fabrikat det handlar om utan om att produktionen blir så effektiv som möjligt. Tekniken ligger i att göra en bra automationslösning. De ingående maskinerna är inte de mest avancerade på marknaden men de är bland de kraftigaste, och vi behöver mycket effekt för vår typ av produktion.
Fredrik Lööf berättar att FMS-anläggningen hade 13 år på nacken och var inte längre effektiv för Wittes produktion.
- Kranlagret gav för låg tillgänglighet; det uppstod ofta problem och styrsystemet var gammalt. Det kom helt enkelt inte ut vad det skulle. Nigatamaskinen som var ansluten till FMS:en har vi behållit, hanteringsutrustningen har vi däremot sålt till England.
Witte har i flera år gjort tunga investeringar i automationsutrustning. Förra året blev det två svarvar av märket Doosan V550 köpta från Duroc, en Marposs mätmaskin och en ABB-robot till en sjätte robotcell där man för närvarande svarvar detaljer till Asko Cylinda.
Ökar er upplåning?
- Ja vi tvingas till det. Likviditetsproblemet är ju påtagligt för alla i branschen, men investera måste vi för att kunna hänga med. Tillgången på kapital var riktigt dålig för ett par år sedan men har blivit bättre. Som tur var hade vi precis före krisen redan gjort en investering på 15 miljoner till två robotceller för mjuksvarvning av lagerringar åt SKF – produktion som outsourcats från Göteborg.
Att tidpunkten för en så stor investering inte var helt vältajmad, erkänner Fredrik Lööf.
- Men idag är vi väldigt nöjda med att ha gjort den.
Största kund för Witte i Lidköping är SKF. Åt dem mjuksvarvar Witte bland annat stora lagerringar som SKF själva slipar, härdar och monterar.
- Man kan säga att i princip är all SKF:s mjuksvarvning utlagd på underleverantörer sedan tio år tillbaka.
Själva använder sig Witte Industrier av få underleverantörer.
- Och det är ingen behov som ökar. I stort sett använder vi underleverantörer enbart för ytbehandling, härdning och material. Men systerföretaget Pemax utnyttjar ett litet nätverk för att få hjälp med bl a svarvning.
Witte Industrier består av två företag av ungefär samma storlek: ett i Lidköping och ett i Laxå.
- Vi är båda legotillverkare till svensk industri och kan klara det mesta inom skärande bearbetning. I Lidköping är vi fokuserade på automation i stora volymer där fräsdelen minskat något medan svarvsidan ökar. I Laxå handlar det främst om korta serier med Esab som största kund. Genom att Witte och Pemax delar sina overheadkostnader spar man mycket pengar, enligt Fredrik Lööf.
- Lidköpingsdelen har hand om ledning och lönesystem, marknadsföringen via mässor delar vi på. Order sköter var och en för sig.
Framtiden för de båda företagen ser ljus ut, anser Fredrik Lööf.
- Vi jobbar tillsammans med flera befintliga kunder på stora projekt som ännu inte är officiellt klara. Och vi tror att de ska gå i lås, trots att vi troligen i ett par fall fajtas med Asien.
För för två år sedan såg det däremot allt annat än ljust ut för Witte då man fick dra ner på personalstyrkan från 62 till 39 man.
- Sedan dess har vi successivt kunnat återanställa så att vi nu är 55 och kommer förmodligen att behöva rekrytera fler för att kunna höja produktionen framöver. Men flaskhalsen är den rådande bristen på operatörer, och det är sådana vi behöver, förklarar Fredrik Lööf.
Wittes produktion är till 90 % automatiserad. Antingen används robot, stångmaskin eller någon form av banor.
- Att öka automationsandelen ännu mera blir svårt, eftersom vi vill kunna köra korta serier ibland.
När Verkstäderna kommer på besök håller stor maskin som varit på renovering som bäst på att sättas samman. En ny skärvätskeanläggning har precis installerats och rör har dragits fram lite överallt. I hallen som förut härbärgerade FMS-anläggningen slipas golvet inför inflyttningen av den nya robotcellen.
- Dessutom håller vi på att flytta spånanläggningen från fastighetens baksida till framsidan, så det lite kaos här just nu, skrattar Fredrik Lööf.
Intill verkstadsbyggnaden har Witte fått köpa en bit mark för framtida utbyggnadsbehov. Lean används ännu inte fullt ut men ska införas i hela SKF-produktionen.
-Vi är bra på att producera effektivt och jobbar hela tiden målmedvetet på att öka effektiviteten ytterligare för att kunna konkurrera med lågkostnadsländerna.
Och det ger utdelning, menar Fredrik Lööf.
- Vi får tillbaka en del jobb som varit utlagda till Asien och Östeuropa. Men om detta handlat om pris, kvalitet eller leverans får vi aldrig veta.
Faktaruta:
Witte industrier AB består av systerföretagen Witte i Lidköping och Pemax i Laxå. Båda är helt inriktade på produktion med svarvning, fräsning, svetsning, slipning och montering. Huvudinriktningen är för Wittes del tillverkning av högförädlade komponenter i medelstora till stora serier, för Pemax små till medelstora.
Största kunderna är SKF, Esab, Atlas Copco, Volvo Penta, Volvo CE, ABB robotics. Exportvolymen är försumbar. Omsättning 2010 var för Witte 67 milj kr och för Pemax 53 milj. Budgeterad omsättningen 2011 är för Witte ca 85 milj kr, för Pemax ca 61 milj kr.
---------------------------------------
Maskinpark Witte:
Robotbetjänade svarvceller: Hwacheon VT550M och VT 550M 2-axliga vertikalsvarvar, Intermato vertikal fleroperationssvarvar S-32 -TM 4-axliga med palettväxlare, Doosan VT900M 2-axliga vertikalsvarvar
Stångmaskiner: Mori-Seiki ZL-25 4-axlig, Takamatsu EM-1 2-axlig Nakamura, TW-20, 4-axlig flerop,Nakamura WT-150 4-axlig flerop, OkumaLT-15-M 4-axlig flerop, ABC-Speed Line 4-axlig flerop, Gildemeister MF-twin 65 4-axlig flerop, Miyano ABX-64 SY 4-axlig flerop
CNCsvarvar chuck: Mori-Seiki LL-7, Mori-Seiki ZL-25 flerop, Nakamura ST6
Fleropar: Niigata PN-40, Niigata SPN-63, Toyoda FH80II
Maskinpark Pemax:
Fräsar: Niigata SPN-63, Okuma MA-500
Svarvar: Okuma Mac Turn 350, Hitachi Seiki Hicell 23, Mazak Integrex 200 Y, Okuma LU400, Okuma MULTUS B300, Okuma Mac Turn 50, Traub TNS 30/42 D, Okuma LB10
Fleropar: Quaser MV 154 APC-P, Okuma Hova 4HV NC
Arborrverk: Union CBFT, San Rocco MEC120
Verktygsfräsar: Mikron WF 41 C
---------------------------------------
Historia:
Witte Industrier grundades 1960 av Rolf Lööf, farfar till nuvarande vd:n Fredrik Lööf. 1981 flyttade företaget från centrala Lidköping till ett industriområde där de idag förfogar över 10 000 kvm verkstadsyta.
Systerföretaget Pemax togs över år 2000 från Esab (idag samarbetspartner) för att bredda kunskaps- och kundbas. Pemax hade bildats genom en outsourcing 1994 då Elimag industrier AB övertog ESAB:s maskinverkstad i Laxå.
1996 förvärvades även ESAB:s verktygs- och prototypverkstad. Jahrls Produktion AB som ingick i samma koncern flyttades till Laxå från Örebro.