EU tar till sig svenskt projekt om jobb-matchning
Missmatchning har blivit ett begrepp, inte minst politiskt, på senare tid. Ordet dök dock upp i samband med finanskrisen och innebär att det både finns arbetssökande och lediga jobb – men de båda finner inte varandra.
– Det handlar om att ta reda på vilka kunskaper och vilken kompetens enskilda individer har och sedan jämföra med vilka jobb som finns lediga och vad de kräver, säger Anders Krantz från konsultföretaget Multitude, som är sammanhållande i projektet
– Vi har i Sverige arbetat utifrån ett branschperspektiv. Tidigare har visserligen olika organisationer jobbat med liknande saker men varandra ovetande. Nu sker det i samarbete, säger Andes Krantz.
Grunden för att matchningen ska bli lyckad är en yrkesklassificeringsdatabas. En viktig del i den databasen svarar Skärteknikcentrum i Gislaved för eftersom mycket bygger på de certifikat för yrkesfolk som Skärteknikcentrum utfärdar. Yrkesrollerna operatörer, beredare och produktionstekniker inom skärande bearbetning kan certifieras genom att kunskapen bekräftas mot uppställda krav inom branschen. För varje yrkesroll får individerna certifikat som bekräftar rätt kunskap för respektive yrkesroll.
– Tack vare certifieringen vet vi exakt och på individnivå vad t ex en cnc-operatör ska kunna och företagen får en tydlig bild av vad de behöver, något som inte alltid är självklart, säger Thomas Pettersson, projektledare vid Skärteknikcentrum.
– Kan vi dessutom med det här arbetet höja individernas grundkunskapsnivå, ja då får vi en betydligt flexiblare arbetsmarknad, konstaterar Thomas Pettersson.
För att hålla koll på dessa individuella yrkeskunskaper och matcha med lediga jobb har stockholmsföretaget Mapaz byggt uppe en it-lösning – Mapaz MZ ”för livslångt lärande”. Ungefär som ett produktions- eller affärssystem fast för utbildning, säger Thomas Bjällås, produktchef vid Mapaz.
Av Lars Erik Brandt