Lindabs ställtider står sig tack vare SMED
Lindab Ventilation i Grevie utanför Båstad har varit framgångsrikt när det gäller att korta ställtider med SMED-metoden.
Vi har vid flera tillfällen lyckats korta ner ställtiderna rejält, under tio minuter. Men sedan, när vi gjort andra förändringar, t ex när vi har introducerat ny personal, så har vi inte lyckats hålla kvar dessa ställtider. Vi har alltid trillat tillbaka till de längre ställtiderna.
Men för två år sedan lossnade det riktigt på ett ställe, fortsätter Jens Fredin Olsson. 2007 hade vi ställtider där på i genomsnitt 71 minuter. Förra året var genomsnittet för en omställning 12 minuter. Detta på en produktionslinje med väldigt många olika tempon där vi kör direkt från plåtrulle till att packa produkterna i en låda.
Klarade kompetenstapp
-- Nu är vi mitt uppe i att sprida metoden till fler ställen i företaget.
Ett bevis på att SMED-metoden har varit lyckosam på lång sikt och man kan säga att det som kvittot på detta är att produktionsgruppen kunde behålla de korta ställtiderna trots kompetenstapp.
Det har varit personalomsättning på två viktiga supportfunktioner till gällande produktionsgrupp. Trots förändringarna i organisationen låg tiderna kvar på en väldigt låg nivå. Arbetssättet har satt sig i ryggmärgen. Det har någon gång kommenterats från gruppen när ställtiden hamnat på 10 minuter, ”Att det känns som en evighet” och ”Stoppet borde bara vara hälften så långt”.
-- De värnar verkligen om det här arbetssättet, säger Jens Fredin Olsson. Ytterligare ett tecken på att vi faktiskt har lyckats. Vi har lyckats bra med våra standardomställningar. Det handlar verkligen om fysiska standards, inte bara standards på papper. Vi har plockat bort omställningsmöjligheter som man tidigare ansåg var ett måste.
Egen utbildningsplan
Jens Fredin Olsson berättar att man har en utbildningsplan med olika arbetssätt i 12 steg.
Till att börja med tog man hjälp av externa konsulter, och med hjälp av material som de lämnade efter sig har man utvecklat utbildningsmaterialet själva. Idag står man själva för hela upplägget och de praktiska utbildningsinsatserna.
I gruppen jobbar man i tvåskift plus ett ständigt nattskift. 7 man per skift varav 3 jobbar med omställningen i linan.
-- Linan innehåller allt, konstaterar Jens Fredin Olsson. Där ingår pressning, renklippning, svetsning, spårformning och bearbetning, det är nästan en helautomatisk linje. Processmässigt är det den svåraste, den mest avancerade produktionslinjen vi har. När det fungerar där fungerar det på andra linjer också.
Förbättringsforum kommer att genomföra en Forumträff på Lindab i Grevie, Båstad 25 augusti.
Av Sven Janbrink