23948sdkhjf

Forskning visar vägen till lättare konstruktioner

Många vanliga produkter väger 20 – 40 procent mer än nödvändigt. Trots att nästan alla branscher pratar om lättare konstruktioner förändras verkligheten väldigt långsamt.
Det finns både kunskaper och god tillgång till lätta konstruktionsmaterial. Det utan jämförelse enklaste och mest ekonomiska sättet att påverka både vikt och styrka är att uppgradera till avancerade höghållfasta stål.

SSAB är världsledande när det gäller utveckling och tillverkning av avancerade höghållfasta stål. Parallellt med framställningen av stålet är företagets tekniker djupt engagerade i tillämpad forskning knuten till applikationer i höghållfasta stål. Här finns projekt som täcker hela produktutvecklingskedjan, från konstruktion till formning, fogning och andra kunskaper som underlättar industriell produktion med höghållfasta stål.
Nav för stålforskning
Idag är SSABs forskning etablerad som lite av navet i ett nätverk som också består av forskare vid universitet och tekniska högskolor samt flera stora verkstadsindustrier. Detta breda samarbete ger kunskaper långt utöver en mer begränsad, egen forskning, koncentrerad på stålet och dess egenskaper.

Tack vare att industrin, SSABs kunder, satsar så mycket på det här arbetet har SSAB skapat en unik kunskapsbank. Den innehåller naturligtvis djupa insikter om de avancerade höghållfasta stålens innehåll, men också förståelse för materialets möjligheter i olika tillverkningsprocesser och för vitt skilda slag av slutprodukter. För det är mycket mer än tjockleken på stålet som skiljer en bockad profil till en kran och en rullformad list till fönsterhissen i en personbil…

I fjol redovisades resultatet av det stora forskningsprojektet LOST, Lätta Optimerade Svetsade Strukturer. Här arbetade SSAB tillsammans med bland andra Volvo Construction Equipment och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, för att samla in praktiska erfarenheter och kunskaper som gör det lättare att få optimal nytta av avancerade höghållfasta stål.
Förbättringsmöjligheter
Sammantaget visar forskningen att det finns stora möjligheter till förbättringar. Delvis handlar det om att anpassa konstruktionsnormer och –rutiner till de moderna stålsorterna. Flera forskningsprojekt visar att nyckeln till framgång ligger i att tänka i lite andra banor än tidigare.

Det här är inte helt enkelt eftersom många företag fortfarande beslutar om produktionstekniken utifrån data om de material man tänker använda. De som gör tvärt om, fokuserar på tillverkningsprocessen, har betydligt bättre förutsättningar. Då är det lättare både att framställa lättare produkter och att nå satta mål när det gäller kvalitet och livslängd.
Lönsamt samband
LOST visar på flera svagheter i såväl metoder som trender inom svensk industri. När det gäller frågor om svetsklasser, dimensionering och kontrollsystem har flera forskningsprojekt redan resulterat i förändringar. LOST kan också medverka till att fler svenska företag väljer att behålla delar av sin tillverkning kvar i Sverige. Det visar sig att det finns ett tydligt samband mellan konstruktion och produktion när ett företag vill vinna konkurrensfördelar genom kvalitet och teknikinnehåll i sina produkter.

I princip täcker forskningen inom det här nätverket in hela produktionskedjan. Den bygger på fyra hörnpelare:

• Nya stål

• Konstruktionsmetoder

• Tillverkningsteknik

• Industriekonomi

Det är just denna bredd och genom att underlätta kontakter över traditionella gränser för forskningsområden, som arbetet gett så goda erfarenheter.
Lättare konstruktioner
Resultaten från LOST har i många fall redan kommit till användning inom industrin. Det är dessutom redan klart att SSAB, Volvo CE och KTH vill ta ytterligare ett steg i det här arbetet. Tillsammans har man vänt sig till Vinnova, det statliga verk som bland annat stödjer den här typen av forskning, för medfinansiering av ytterligare forskning. Nu handlar det bland annat om insatser som förbättrar möjligheterna till en bredare introduktion av lätta konstruktioner.

Av Håkan Johansson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125