Sandvik Coromant laddar för EMO
Med drygt tjugotalet nyheter visar Sandvik Coromant upp hela bredden på sitt utbud under EMO. Det gäller både inom förmedlingen av kunnande och tekniska förbättringar och nya produkter för de mest avancerade områdena som t ex aerospace eller vindkraft. Och inte minst: få ut mer av din maskinpark genom smartare arbete!
Tillväxt och utmaningar
Lennart Lindgren, chef för marknadsföring och försäljning globalt, inledde med goda nyheter om marknadsläget: god tillväxt råder nu i USA, Sydamerika, nordeuropa, men även i Frankrike och Italien, där produktionsindustrierna växer snabbare än ländernas ekonomier. Kina visar ingen minskning i sin produktion, Sydkorea har snabb tillväxt, men Japan visar en diffus bild.
- Visst finns mörka moln på himlen, många utmaningar, men för 2011 väntar vi oss en fortsatt tillväxt, sade Lennart Lindgren och pekade på att spånskärande bearbetning fortfarande är en konkurrenskraftig produktionsmetod.
- Produktion med ”near-net-shape”-metoder (additiv tillverkning) växer, men är inget hot, sade han.
En huvudfråga med stor betydelse för Sandvik Coromant ville han markera:
- kompetensbehoven inom industrin, i tider av högt utnyttjade produktionsutrustningar med lite tid för underhåll och ofta dyra, komplexa produkter och snabba förändringar. Koppla detta till uttunnade organisationer med brist på erfarenhet och därtill, världen över, svårigheter att rekrytera kunniga operatörer och ingenjörer! För Sandvik Coromant betyder det att man fortsätter inriktningen på att tillgodose kundernas behov inom produktionstekniken.
Globalt kundstöd
Pia Yrjänheikki, Business Process Manager, visade var i värdekedjan för ett tillverkande kundföretag som Sandvik Coromant erbjuder sin kunskap. Om kedjans fem länkar får heta
• Forskning och utveckling
• Underleverantörers material
• Produktionens planering
• Produktion
• Produktionslogistik
så kommer Sandvik Coromant idag in i produktionens planering med tjänster inom maskininvesteringar, maskinintegrering och TLS, Tool Library Services (digitala verktygsdata för beredningsarbete), samt inom produktion med utbildning och stöd för effektiv användning av verktyg. Från Sandvik Coromants sida vill man föreslå att kundföretagen ska lägga mer tid på förberedelser och planering när nya produkter ska introduceras i produktionen, med mindre startproblem och rätt kvalitet från början, påpekade Pia Yrjänheikki.
Och här har man ett globalt nätverk av specialister som kan ge ”Original Tooling Services”, med dokumenterade förbättringar att visa på.
Kuggbearbetning
I början av 2009 togs ett strategiskt beslut hos Sandvik Coromant: att ta en ledande position inom kuggbearbetning inom fem år. I slutet av 2009 visades ett hobbningsverktyg på Mori Seikis utvecklingscentrum vid Charles de Gaulle-flygplatsen. Vid Tekniska Mässan i Stockholm 2010 visades skärverktyg för snäckdrevsskärning i en Heller flerop, och i höst går man fram med ett nytt program för hobbverktyg, baserat på vändskär i hårdmetall.
- Moderna stabila hobbningsmaskiner kan användas bättre med moderna hobbar, förklarar Kenneth Sundberg och David Öhlund.
Sandvik Coromant har valt dimensionsområdet från kuggmodul 4 och uppåt, alltså från lastbilsmotorer och större applikationer. Tillväxten av produktion av vindkraftverk har nog också påverkat beslutet.
Vid en demonstration i en Höflermaskin skar det nya hobbningsverktyget Coromill 176 fram ett kugghjul på 55 % kortare tid än vid samma uppgift med en konventionell snabbstålsbestyckad hobb.
En närmare titt på verktyget visade bl a att man använde killåsning och iLock geometri för att hålla skären på rätt plats, samt att skären var av fullprofiltyp, där varje skär formar en hel profil med hög precision. DIN-standarden 3972-2 följdes, men kundanpassningar kan göras.
En kostnadsjämförelse visades även, där snabbstålsskären fick jämförelsetalet 100, och Coromill 176 fick ”toolcost” 70, beroende på bättre produktivitet och verktygslivslängd. Fast på EMO planerar man enbart visning på bildskärm!
Dämpade verktyg
Med tillförseln av kunnande inom dämpning av vibrationer hos skärande verktyg har Sandvik Coromant inte bara fått ett medel att behärska särskilt besvärliga geometrier med t ex långa överhäng hos verktygen. Samma teknik kan nämligen användas som allmän produktivitetshöjare, sade Nils Ruud från norska Teeness, som ursprungligen tog fram tekniken.
Dämpade verktyg kan möjliggöra högre avverkning, ge bättre ytor och bättre toleranser.
Med Teeness lösning ligger dämpningen i en borr- eller svarvbom med en tung, anpassad hylsa med genomföring för ev skärvätska. Dämpningsmekaniken kan förinställas till önskad frekvensområde.
Standardlängder för dämpade hållare är upp till 250 mm vid upp till 10 x D och upp till 120 mm vid 14 x D. Största dämpade bommen hittills hade D = 450 mm och längden 4,5 m! Det utlovades även möjligheter att se en ännu större bom någonstans på EMO…
Digitala verktygsdata
En av de större nyheterna vid EMO bör bli lanseringen av TLS, Tool Library Services. Det är systemet med digitala geometri- och egenskapsdata för verktyg, som bygger på ISO-standarden 13399 från 2007. Med biblioteket av verktygsdata ska cam-fasen, beredningen av styrprogram för verktygsmaskinerna, bli enklare, säkrare och snabbare. Verkstäderna skrev om TLS i nr 6 i år, och vi hoppas att på EMO få höra erfarenheter från något av de första företagen som provat TLS.
Grönt ljus - tjäna pengar!
Green Light Machining är ett årets mantra från Sandvik Coromant och pekar på att en maskin bara gör värdefullt arbete då den fungerar rätt. Men hur får man då fart på maskinparken? Chris Mills visade några vägar att kombinera hög utnyttjandegrad och effektivitet i revolversvarvar, som ju ännu oftast saknar möjligheter till automatiska verktygsbyten. Här har Sandvik Coromant tagit fram olika lösningar för att få fler verktygsplatser på revolvern (”halvindexering”), eller med användning av hållarsystemet Coromant Capto för att byta både fasta och roterande verktyg på en tiondel av tiden. Ett omfattande program av tillsatser har tagits fram för att kundanpassa revolversvarvar. Eller, som man skriver: Vem skulle ens tänka på att inte ha verktygsväxlare i en flerop?
Av Stefan Hallberg