Spröda limfogar med cyanoakrylatlim
Förutom cyanoakrylatlim är det bara lösningsmedelslim som har några utsikter att ge hållfasta limfogar på rent naturgummi.
En läsare frågar:
Vi skarvar slangar av naturgummi med cyanoakrylat. Det går oftast bra. Slangarna utsätts för ett övertryck, så att deras diameter ökar något. Vi får då problem med att det spröda cyanoakrylatlimmet krackelerar. Slangen håller lika bra fortfarande, men blir otät. Vi har provat många olika cyanoakrylatlim, men alla ger samma tendens.
Finns det något annat lim, som vi skulle kunna använda?
Åke Dolk svarar:
Förutom cyanoakrylatlim är det bara lösningsmedelslim som har några utsikter att ge hållfasta limfogar på rent naturgummi.
Dessa innehåller stora mängder lösningsmedel och måste användas som kontaktlim, d v s man sprider lim på båda ytorna och väntar med sammanläggning tills limytorna blivit "smetfria, men fortfarande är klibbiga". Applicerar man lim och lägger ihop ytorna omedelbart, så får man mycket långa torktider och säkerligen också en otät fog.
Med jämn limspridning på båda ytorna, en kontrollerad sammanläggning och en noggrann sammanpressning av fogen, så kan det hända att man får ett lyckat resultat. Det ställer dock mycket stora krav på operatören, för att det inte skall bli en stor kassation. Limfogen blir i alla fall inte spröd.
Enklast är nog att hålla kvar vid cyanoakrylatlim.
Det förekommer numera elastiska (eller rättare sagt: mjukgjorda) cyanoakrylatlim. Användning av dessa minskar risken för krackelering av limfogen. Det är nog dessa du bör prova i första hand.
Av Åke Dolk