"Värmetejpning"
Dubbelhäftande tejp håller inte för alla belastningar. Åke Dolk har dock förslag på alternativ.
Vi använder ganska mycket dubbelhäftande tejp, för det tycker vi ger en ger en enkel hantering i produktionen. Tyvärr håller inte tejpen för alla belastningar. Även för relativt små laster kryper tejpen ofta till brott. Finns det någon starkare tejp?
Åke Dolks svar:
Lim i folieform kan, sett bl a från produktionssynpunkt, vara attraktivt att använda. I många sammanhang kan det uppskattas att "slippa hantera ett flytande lim". De vanligaste varianterna på dessa lim är dubbelhäftande tejp och härdlimfilm. Dessa kan ses som ytterligheterna, när det gäller limfogens förmåga att ta last. De skiljer sig också ganska mycket vad gäller användningssättet.
Den dubbelhäftande tejpen "sätter man bara på plats" vid rumstemperatur. Härdlimfilmen - som har den största tillämpningen inom flygindustrin - kräver både värme (lägst 125oC) och tid (minst 30 minuter). Ibland skulle man kunna önska sig någonting "mitt emellan"...
3M har en dubbelhäftande tejp som kan värmehärdas till en hållfasthet på cirka 10 MPa i en 'enkel överlappsfog'. Tejpen gör att limfogen blir självfixerande ända upp till härdningstemperaturer bortemot 160oC. Lägsta härdningstemperatur är cirka 120oC. Med en härdningstemperatur på 140oC tar härdningen cirka 25 minuter.
Det finns också limfilmer som är baserade på nitril/fenol. De har en ljusgul till mörkbrun färg och är vid rumstemperatur inte klibbiga. Beroende av hur stor hållfasthet, och vilken värmebeständighet, man begär av limfogen, kan man värma limmet olika länge och till olika hög temperatur. Aktiveringstemperaturer från +120 till + 180oC tillämpas, i tider från 30 sekunder till flera timmar.
Vid kort uppvärmning har limmet en rent termoplastisk funktion. Vid längre tids värmning och vid högre temperatur sker en härdning av limmet.
Det enklaste sättet att arbeta, kan vara att placera limfolien i fogen och värma utifrån med ett strykjärn eller varmpress. Metoden användes bl. a. för att fixera textilband vid omklädning av möbler. Samma lim kan också används i mer kvalificerade sammanhang. Det användes t ex till att limma bromsbelägg på fordon. Då värmer man under en längre tid vid högre temperatur.