23948sdkhjf

Nya verktyg ”krattar manegen”

Att utveckla nya produkter, från en ide till den första prototypen, har under de senaste åren tagit ett stort kliv framåt. Nya och billigare cad-program, smarta program, internet och 3D-skrivare snabbar upp hela processen avsevärt.

I sammanhanget kan man peka på:
· Billigare cad-program. För de mindre och medelstora företagen har cad-tröskeln sänkts. Numera säljs det cad-program, som exempelvis Ironcad Draft, för 4 900 kronor. Programmet, som har ett autocad liknande gränssnitt, kan läsa filer skapade med upp till 2010 version av Autocad men kan även importera 3D-filer för underlag till 2D vyerna (fixturer etc.) eller layout, animering rendering i 3D.

· Gratis 3D element. På internet finns det flera platser som erbjuder 3D-element och komponenter. En konstruktör spar tid genom att utgå ifrån och vidare bearbeta sådana ”halvfabrikat”1).

· Gratis 3D läsare. Med Acrobat Reader kan alla öppna 3D-filer, rotera dem och tända respektive släcka olika lager eller parter.

· 3D skrivare blir allt vanligare. Lägre priser, tillgänglighet och snabbhet gör att de kan användas som avancerade skissblock. Man kan numera skriva ut modellerna i olika material och färger så att de får ett ”look-like” utseende. Har man en egen skrivare så kan modellen i det billigaste utförandet kosta ca 1-3 kronor per kubikcentimeter, en kostnad som beroende på tekniken och materialet kan sträcka sig upp till 20 kronor per kubikcentimeter. När en produkt skrivs ut i 3D så kan utseendet, storleken, formen och kanske även funktionen granskas i den fysiska världen. En 3D-skrivare är ett hjälpmedel för att korta designtiden och undvika misstag innan man beställer ett dyrt pressverktyg.

· FEM-analyser är ett beslutsunderlag som visar var belastningar respektive spänningar ligger och var risker för materialdeformationer är som störst. Idag är det vanligt att ett enklare FEM-program följer med när man köper ett cad-program. Från t ex svenska Enmesh kan man ladda ner en gratis basversion ”GoSimulate” som även kan kopplas till ett cad-program. En fördel med moderna FEM-program är att de har ett lättbegripligt grafiskt användargränssnitt. Resultatet kan dessutom skrivas ut både i 3D och i färg.

· App-trenden. Inom cad-branschen börjar flera tala om att istället för dyra och tunga cad-program leverera en basmodul som kompletteras med mindre och billigare ”appar”. På så sätt kan kunderna få en skräddarsydd lösning som är billigare och bättre anpassad till deras behov.

Många bedömare anser att utvecklingen inom cad-branschen har stagnerat under de senaste 10 åren. För att exemplifiera. Det tar lång tid, även för en van cad-användare, att bli produktiv med ett parametriskt system. Att komma igång med ett direkt modellerande cad-program, går visserligen lite snabbare, men problemet är att dessa program inte är kompatibla med varandra. Ett annat problem är att utbytet av information mellan olika cad-program är svår. Mycket av informationen försvinner, produktiviteten minskar och onödiga låsningar skapas. Även hanteringen av varianter mellan olika produkter är rätt problematiska eftersom inget cad-system egentligen är bra på att hantera ett större antal produktvarianter.

Det är inte en överdrift att påstå att för den stora skrällen i den konservativa cad-branschen svarade PTC när de i slutet av förra året lanserade sitt nya koncept under namnet Creo. Det går i korthet ut på att man har en gemensam databas i botten, som liknar ett pdm-system, vilket med hjälp av olika tilläggsprogram eller ”appar”, på liknande sätt som Android- och Apple-telefonerna anpassas för olika uppgifter.

Tanken med detta är att kunderna får de applikationer/funktioner som de efterfrågar och slipper en dyr och komplicerad mjukvara i en klump med funktioner som de inte behöver eller inte ens kan använda.

Creo är ett skalbart cad-system. Det handlar om en hel svit av rollspecifika produkter som med olika ”appar” anpassas för olika uppgifter. Ambitionen är att erbjuda ett driftskompatibelt, öppet och användarvänligt cad-system skräddarsytt efter användarnas behov. Sviten kommer, om planen håller, att börja levereras under sommaren. Från PTC menar man att utvecklingen framöver kommer att handla om öppna system, om samverkan mellan olika cad-program, om en lättare hantering av olika produktvarianter samt om en smidig dokumenthantering.

En konsekvens av detta är att PTC kommer öppna en ”appstore” med tillämpningar som utvecklas antingen av PTC eller av fristående utvecklare. Vissa applikationer räknar man med kommer att vara fria medan andra kommer att kosta. Förebilden är en shop enligt Apples modell där man dra nytta av innovativa företag utanför PTC som är intresserade av att globalt marknadsföra sina produkter.

En annan konsekvens av Creo är att PTC öppnar för möjligheter att kombinera parametric 3D och direkt modellering teknologier. Kunderna väljer själva beroende på typen av uppdrag vilken teknologi som lämpar sig bäst med sina resp för- och nackdelar. Man menar att båda teknologierna har sitt berättigande och att det viktigaste är att få dessa att samverka. Mera information om Creo finns på creo.ptc.com eller ptc.com/products/creo.

Av Franz Smidek
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049