23948sdkhjf

Egenbyggda robotceller av begagnade delar

Gör som Skandinavisk CNC-Teknik i Klavreström: bygg själv robotceller billigt med begagnade delar.
Tre år gamla robotar går att få tag i till en tiondel av nypriset. Den erfarenheter har Jerker Blomqvist, VD i det aluminiumbearbetande smålandsföretaget Skandinavisk CNC-Teknik i Klavreström där man framgångsrikt konstruerat och byggt de flesta av sina robotceller själva.

- Det ger låg investeringskostnad, låg timpenning i maskinerna och ökad konkurrenskraft.

Sådant bygge kräver givetvis goda kunskaper i bl a robotteknik.

- Självklart har inte alla företag det. Vi kan hjälpa till eller också sälja en cell. En robotcell som t ex vår cell 2 kostar under 500 000 kr att bygga om man redan har maskinen, och förutsatt att man använder begagnade delar. En ny cell kan kosta uppemot 2 milj.

Cellen har gradborstning, renblåsning samt märkning eller stansning. Roboten är en ABB 2400 med lyftkapacitet på 16 kg. CNC-maskinen är en Brother TC-S2B 500x360x400 med 4 axlar, 14 verktyg och spolning genom spindeln.

-Här kan vi göra snabba byten mellan olika detaljer vilket gör att det inte behövs så stora serier, vi kan köra från 200 detaljer i snitt. Ställtid för redan inkört jobb är ca ½ - 1 timme. Färdiga detaljer kan läggas tillbaka på paletten eller på en utbana och ner i en plastback eller pall.

- Cell 1, den första cellen vi byggde, utför gradborstning, tvätt och renblåsning. I den är det frågan om en begagnad robot liksom begagnad tvättmaskin. Cellen är anpassad för bearbetning av lite större serier; från 1000 detaljer uppåt. Detaljerna kan efter bearbetning antingen läggas tillbaka på banan, på en separat utbana eller direkt i pall.
- Roboten är en ABB 2400 med lyftkapacitet på 16 kg och CNC-maskinen är en Brother TC-22A med 26 verktyg, 4 axlar och måtten 700x400x450.

-Det betyder att de allra flesta detaljerna blir färdiga i första uppspänningen. Ställtiden för ett redan inkört jobb ligger på 1-2 timmar och timkostnaden är extremt låg.

- Cell 3 är vår största robotcell med en ABB 6400 och en lyftkapacitet på 60 kg. CNC-maskinen är en Brother TC-S2BO 700x360x400 med 4 axlar och 14 verktyg. Inbanan är ett 8 meter långt rullband med visionsystem. Cellen har grad-borstning och märkning. Visionsystemet som vi köpte nytt från SVIA gör cellen lätt att ställa om.

Cell 4 är en multiflexcell som företaget köpt av SVIA och satt ihop med en Brother TC-S2A med 4 axlar.

-Här kan vi köra riktigt små detaljer och riktigt små serier. Alla detaljer plockas med vakuum av roboten och tippas ner på inbanan. Ligger en detalj fel när den kommer fram så matas den tillbaka. Cellen är mycket snabb på att både hämta detaljerna och att byta dem i maskinen. De gör att vi kan bearbeta detaljer med låg förädlingsgrad billigt ofta i konkurrens med t.ex stansning.
I cell 5 står en Mazak Multiplex 6200Y 2-spindlig fleroperationssvarv utrustad med ett 3 meter stångmagasin.

-I den kan v både köra traditionella svarvjobb, och detaljer som vanligtvis förknippas med fleroperationsmaskiner. Maskinen har inbyggd robot för plundring av maskinen. Tillsammans med dubbla spindlar är den otroligt kostnadseffektiv, trots dyrare investering.

Skandinavisk CNC-teknik AB startades 2003 av Jerker Blomqvist, Andreas Jonhamre och Fredrik Karlsson, vilka äger företaget än idag.

-Jag hade arbetat som servicetekniker hos f.d. Bromi i Malmö, något som jag hade mycket nytta när vi drog igång aluminiumbearbetningen här i Klavreström. Bromi säljer Brothermaskiner som är vårt största märke här. Så min tidigare erfarenhet har kommit väl till pass, förklarar Jerker Blomqvist.

Verksamheten växte snabbt. Företaget flyttade 2005 från lokaler på 200 kvm till 2000 kvm och ökade personalstyrkan från 7 till 22 man, men det blev allt svårare att få fatt i kunniga maskinoperatörer.

Lösningen låg i att automatisera bearbetningen.

-Vi hade egen kompetens inom robotteknik, så vi startade bygget av egna robotceller med begagnade robotar.

Jerker Blomqvist menar att det är mycket viktigt för svenska underleverantörer att ha personal med spetskompetens inom robotteknik. Automation är sättet att stå emot konkurrensen från låglöneländer.

Firman flyttade in i sina nuvarande lokaler 2005 när Profilgruppen lämnade dem, men i dag är de 2000 kvadratmetrarna för lite, så bygglov finns och 3,6 Mkr lånade för en utbyggnad på ytterligare 800 kvadratmeter.

- Men för att planerna ska bli verklighet måste vägen genom Klarviks industriområde flyttas, och kommunen har ännu inte bestämt sig för hur detta ska lösas. Så tills vidare får vi nöja oss med ett lagertält.

2008 hade företaget 38 anställda men Lehman-kraschens följder sänkte omsättningen så att man idag är 22 anställda. Men förtaget var hela tiden vinstgivande.

- Hela den nedgången berodde inte på minskad produktion utan på att automatiseringen reducerade personalbehovet kraftigt; våra celler går oavbrutet från söndag kväll till fredag eftermiddag. På nätterna finns det två operatörer i fabriken.

- 2010 var året det vände även för oss. Omsättning på 25 miljoner förverkligades och vi såg att maskinpark klarar ännu mera, säger Jerker Blomqvist.

- I år har vi investerat i två nya fleroperationsmaskiner från Brother: en TC32B och en TCS2D. Dessutom bygger vi två nya robotceller, nr 6 och 7: En svarvcell och en fleropcell för mindre detaljer upp till 700 mm. Detta innebär att vi har köpt en ny kap för att klara beläggningen.

- Vårt mål är att dubbla omsättningen som i år blir 27 Mkr. Vi ligger mitt i aluminiumriket och har stor fördel av att ett företag som ytbehandlar aluminium ligger på andra sidan gatan.

--------

FAKTA

Skandinavisk CNC-Teknik i Klavreström är specialiserat på aluminiumbearbetning. Man tar även fram prototyper av t ex aluminiumprofiler, fixturer och verktyg åt kunder inom telecom, elektronik, medicin, bilindustri och byggsektorn.

Av Per Bergbom
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109