Somas har största maskincellen
När framgångsrika ventiltillverkaren Somas i Säffle bytte ut en gammal FMS-anläggning satsade man rejält: En gigantcell av tre hopbyggda Mazak Nexus 6800-II. Kostnad 30 miljoner.
Hur valde ni leverantör?
- Vår gamla FMS-anläggning bestod av två mindre Sajomaskiner med 36 paletter. Den hade blivit lite till åren och vi insåg att vi ville ha lite nyare maskiner med fler verktygs- och palettplatser så att operatören kunde ägna sig åt att ladda och plocka färdiga detaljer, förklarar produktionschef Anders Josefson.
- Vi tittade på flera fabrikat men bestämde oss till sist för Mazak eftersom vi ville ha en helhetslösning: en leverantör, en tillverkare. I det här fallet var det bara Ravema som kunde erbjuda det.
FMS-anläggninar/bearbetningsceller med tre sammanbyggda horisontella Mazak Nexus 6800-II står inte på vart och vartannat verkstadsgolv. Bara fyra av den här storleken finns f n i världen: två hos Mazak själva, en i Norrahammar och en hos Somas i Säffle där den installerades hösten 2008, och hanterar alla moment vid hålbearbetning av ventiler och tillhörande detaljer: borrning, gängning, brotschning, arborrning och fräsning.
Separat magasin
Var och en av de tre maskinerna har 120 verktygsplatser. Vid sidan om finns dessutom ett separat magasin med 330 platser.
- Det behövs eftersom våra produkter har så många olika håldimensioner. Systerverktygen kräver också plats, förklarar Anders Josefson.
En separat robot sköter verktygshanteringen. Den kan även plocka dem mellan maskinerna.
- På så sätt får vi full tillgänglighet till samtliga verktyg i alla tre maskinerna.
En finess som tillhör Mazakanläggningen, men ännu inte är så vanlig i branschen, är en förinställningsplats där verktygens dimensioner mäts och registreras med hög precision. Data överförs sedan helautomatiskt till styrprogrammet.
- Det ger hög säkerhet. Verktygens ställängd kan därför inte bli fel, något som annars skulle kunna orsaka kollision i maskinen, säger Anders Josefson.
- Fördelen med den nya anläggningen är att vi med 60 paletter kan ha flera fixturer färdigriggade och slipper bygga om. Tillsammans med övervakning av skärkraft och livslängd plus mätprobar som känner av att rätt detalj kommer in, får vi hög säkerhet när vi kör obemannat på nätterna.
Paletterna har dessutom airgapkontroll och maskinerna har verktygsbrottskontroll. Är paletten av någon anledning inte rätt positionerad stoppar maskinens själv. Om ett verktyg gått av, t ex ett borr i bearbetningen, så byter maskinen automatiskt till nästa palett i planeringen.
Tung investering
Den nya anläggningen innebar en tung investering på totalt 30 miljoner för Somas.
- Men då ingick utbildning, skärande verktyg, fundament etcetera.
Inkörningstiden var relativt lång.
-Vi hade väldigt många program som skulle matas in tillsammans med tillhörande säkerhetsparametrar. Det tog närmare två år innan vi kunde köra full produktion, men det visste vi redan från början. Idag är vi helt belåtna med FMS-anläggningen.
Somas har för aluminiumbearbetning ytterligare två FMS-anläggningar, en med tolv paletter och en med tio.
- Vi installerade den med tio i höstas. Vi fick en sådan volymökning att vi blev tvungna. Den består av en mindre Mazakflerop, en Horisontal Center Nexus 5000-II. Den används främst för bearbetning av aluminium men också för en del syrafast, mest för våra reglerdon. Den körs bemannad på dagen och obemannad under natten. Den gamla är visserligen från 2001 men av samma fabrikat så om en stoppar kan vi flytta över fixturerna och köra i den andra, förklarar Anders Josefson.
En annan investering förra hösten var en utrustning från holländska Ventil för provtryckning av stora ventiler upp till diameter 2 m + höjd 1,4 m. Hållkraften är 850 ton. Flöden över spjäll och ventilsäten dataövervakas och kontroll görs så att ventilen innehåller korrekt standard och att godset är tätt.
Ovanliga maskiner
Lite ovanliga maskiner på verkstadsgolvet är två vertikala fleroperations maskiner med pendelfunktion från Unisign, den senaste inköptes 2007 från TL Maskinpartner.
- Maskinerna har två bearbetningsrum. Medan bearbetning sker på det ena bordet, kan operatören ladda nytt på det andra. Om man har två tempon kan man dela upp arbetet eller också köra två helt olika arbeten.
- Unisignerna är kanske mer borrmaskiner än fräsmaskiner och har en liten ISO40-kona, men oss passar de väldigt bra till bl a förberedande tempo på spjäll till vridspjällsventiler som sedan ska svarvas och därefter flyttas in i fleroperations maskin för spindelgenomgång, säger Anders Josefson.
Somas har installerat ett centralt kylvattensystem som betjänar den större FMS-anläggningen där maskinerna är utrustade med varsin högtryckspump.
- Fördelen med detta är att man lätt avlägsnar spånor när man borrar djupa hål. Det räcker då att ha små tankar i maskinerna. Det är ett högtryckssystem där vi kan variera trycket – upp till 80 Bar – beroende på verktygets kanaler. Vattnet renas dessutom.
Somas är ett av de ytterligt få svenska verkstadsföretag som seglat genom den ekonomiska krisen i princip opåverkat.
- Vi körde för fullt under krisen med produktionsövertid och vanlig ordinarie övertid.
- Den kanske främsta anledningen till att vi klarade oss så bra beror förmodligen på den stora flora av branscher som vi levererar till. Energi- och fartygssidorna gick särskilt bra medan pappersmassa tappade något lite. Sammanlagt ökade vi till och med omsättningen något.
En annan bidragande faktor kan vara att så gott som hundra procent av ventilproduktionen sker i det egna huset. Viss hjälp får man dock från ett fåtal underleverantörer som alla utom en finns i närområdet.
- Behovet av underleverantörer är inte stort och går upp och ner. Det handlar för vår del mest om att få hjälp med enklare jobb när vi har fullt i våra maskiner. JTS Mekaniska i Stigen hjälper oss till exempel med svarvjobb. Och att lägga ut någon del av produktionen till något lågprisland har det aldrig någonsin varit tal om, berättar Anders Josefson.
Somas ventilprogram utgår från fyra grundtyper: vridspjällsventil, kulventil, kalottventil och backventil.
Egen konstruktion
Till de tre första används manöverdon av egen konstruktion. Nyheter i produktsortimentet handlar främst om modifieringar av befintliga produkter, om nya material som Duplex och Superduplex som klarar tärande och frätande miljöer samt höga temperaturer, om nya lagringssätt av rörliga detaljer.
Medan de främsta konkurrenterna mest arbetar med volymprodukter, är Somas mer inriktat på speciallösningar och anpassningar till kundspecifikationer.
- Det kan t ex handla om avvikelser i bygglängd – hur lång ventilen ska vara i ett rörsystem, säger Anders Josefson.
En satsning görs också på att komma in ordentligt på energisidan.
- På fartygssidan började det hela för vår del med lasta/lossa-ventiler. Nu börjar vi komma in också på motorsidan: Fartyg som inte går med full last kan stänga av delar av motorerna för att spara energi. Vi är med och reglerar turbo och avgaser, och kan ta tillvara energin i avgaserna för att driva en generator som i sin tur kan driva t ex en kylcontainer eller öka kraften till propelleraxeln, berättar Anders Josefsson.
-Vi investerar i stort sett för 8-10 miljoner varje år. Närmast handlar det om reinvesteringar på svarvsidan där en del maskiner börjar bli ålderstigna med ökade servicekostnader, och då pratar vi både manuella och styrda svarvar. Manuella behövs fortfarande. Istället för att använda en dyr maskin för att köra en enda detalj eller göra en anpassning på ett befintligt halvfabrikat, så är det enklare och billigare att köra den i en supportsvarv.
- När vi köper nytt så tittar vi förstås på om vi kan få med någon extra användbar funktion för att minska antalet operationer och uppsättningar. Kanske en svarv med drivna verktyg så att vi kan borra och gänga och slippa att använda borrmaskin.
-En nackdel med många av de senaste nya svarvarna på marknaden är att de har svårt att klara stora skärdjup. Man har fokuserat mera på att öka hastigheten.
- Automation tittar vi också på, men eftersom vi inte har så stora serier, i normalfallet 30-40 stycken, så är det tveksamt om det skulle löna sig att gå vidare.
FAKTA:
Somas Instrument AB i Säffle utvecklar, producerar och marknadsför regler- och avstängningsventiler tillverkade i rostfritt, syrafast stål till hela världen. Kunder är pappers- och cellulosaindustrin, kemi- och kraftindustrin, socker- biobränsleindustrin, offshore- och läkemedelsföretag, energi- och avgasventiler samt på produkt- och kemikalietankers.
Huvudkontor och produktionsenhet finns i Säffle. Ägare är familjen Hägg med Peter Hägg som VD. Antalet anställda är 120. Idag går mer än 70 % av årsproduktionen på export. Försäljningen sker dels via den egna försäljningsorganisationen, dels via fristående distributörer. Nyligen har man startat ett försäljningsbolag i Peking med lokal personal. All produktion sker dock i Säffle.
Produktprogrammet består av kalottventiler, vridspjällventiler, kulventiler, spjällbackventiler, lastventiler, kryoventiler, avgasventiler, ytviktsventiler, ställdon och ventillägesställare.
HISTORIA:
Namnet Somas kommer från initialerna i ’Sliperi Och Mekaniska Arbeten Säffle’. Företaget har en lång tradition bakom sig som ventiltillverkare och grundades 1945 av Sven Ragnar Hägg och Folke Carlén. Den huvudsakliga sysselsättningen var då slipning och polering av råmaterial till matbestick som var en bristvara efter kriget. Efter några år kom förfrågningar från värmländska bruk om företaget kunde serva och renovera ventiler, vilket blev inkörsporten till dagens verksamhet.
Somas arbetade redan från början med egenutvecklade produkter. Ventiltillverkningen startade i slutet av 40-talet, då det fanns ett stort behov av ventiler till den lokala processindustrin. Den första ventilen som tillverkades var trottelventilen, vilken blev en föregångare till dagens vridspjällventiler.
Av Per Bergbom