Vindkraft allt viktigare för SKF
Vindkraften blir allt viktigare för SKF! Att tillverka lager och annan utrustning för vindkraftverkens tuffa miljöer är dock en utmaning – och nya tekniska lösningar kommer hela tiden. För SKF innebär emellertid vindkraften inte bara leveranser av lager till kraftverkens turbiner – man tar allt större del i hela konstruktionen och i kraftverkens livscykel.
– För tjugo år sedan var vindkraften något som nästan bara fanns i Danmark och Tyskland. Nu ser vi framför oss en massiv tillväxt, en tillväxt som precis har börjat. År 2020 räknar man med att det ska finnas vindkraft med en sammanlagd installerad effekt på över en miljon megawatt, säger Stefan Karlsson, ansvarig för förnybar energi hos SKF.
Kina satsar stort
Ett land som satsar stort på vindkraft är Kina, som har störst installerad effekt och en mycket stor tillverkning av turbiner. Kina brukar ju annars mest förknippas med stora utsläpp till luften, men landet har en ambitiös plan för att snabbt öka vindkraftproduktionen. Prognosen pekar på 50 000 megawatt inom några år.
– Kina har stora miljöproblem, men man är mycket medveten om det och försöker få en miljövänligare energiproduktion med hjälp av vindkraft, säger Stefan Karlsson.
– Från SKFs sida har vi varit involverad i den utvecklingen och Kina har varit en starkt växande marknad för oss de senaste åren. Nu ser vi emellertid en fokusförskjutning, Sydkorea blir allt viktigare liksom även Indien. Men vindkraften kommer att växa även i USA och i Sydamerika planeras stora satsningar.
Större turbiner
En viktig förutsättning för vindkraftens snabba tillväxt är utvecklingen av turbinernas kapacitet. Stefan Karlsson:
– Hittills har vindkraftverken givit ganska låg effekt, men nu finns generatorer som producerar upp till sex megawatt. Och man talar om att ganska snart har vi vindkraftverk på tio megawatt!
Dessa stora vindkraftverk är i första hand tänkta för placering till havs, men då kan de bli en elproducent att räkna med. Stefan Karlsson igen:
– Tyska Repower har planer på en vindkraftspark i Nordsjön; mer än hundra torn på vardera sex megawatt. Den parken kan producera lika mycket elektricitet som en kärnkraftsreaktor!
Politiska beslut
Men det finns många andra faktorer som driver på vindkraftsutvecklingen. Stefan Karlsson pekar bl a på klimatförändringarna, som fått politiker runt om i världen att fatta beslut om vindkraftsutbyggnad. Och det ökande intresset har i sin tur lett till fler aktörer – fler företag, inte minst i Asien, satsar på produktion av vindkraftsutrustning.
Därmed har också teknikutvecklingen drivits på. Allt större turbiner kräver lägre materialvikt, kompaktare och lättare maskinhus, växellådor och generatorer. Turbinerna har också blivit effektivare; allt fler är t ex direktdrivna och saknar växellåda.
Den snabba tillväxten av vindkraft i världen har också betytt mycket för SKF.
– År 2005 svarade vindkraften för cirka en procent av koncernens omsättning. Idag har den växt till mellan fyra och fem procent, säger Stefan Karlsson.
Vilket betyder att vindkraften idag svarar för omkring tre miljarder kronor…
Lagerlösningar
Lager är givetvis den stora ingrediensen i SKF-receptet för vindkraftsindustrin. Däri ingår lagerlösningar för växellådor, huvudaxlar och rotorblad, kopplingar och lager till generatorer. Man kan också erbjuda automatiska smörjsystem.
Ett lager som rönt framgångar är Nautilus, som gör det möjligt att bygga kompaktare turbiner samtidigt som turbinen får högre tillförlitlighet. Nautilus ger minimal friktion vilket minskar belastningen på drivutrustningen, som därmed får längre livslängd. Lagret kan användas antingen i växellådor eller i turbiner med direktdrift.
SKF fick nyligen en stororder från kinesiska turbintillverkaren Goldwind, som valde Nautilus till sina nya direktdrivna 2,5 MW-turbiner. Den ordern är värd omkring 500 miljoner kronor och leveranser ska ske under 2011 och första kvartalet 2012.
En annan lansering är nya avskiljbara cylindriska högkapacitetslager för bättre tillförlitlighet i vindturbinernas växellådor. Lagren har fler rullar, vilket ger ökad bärförmåga och gör det möjligt att skilja den inre ringen från resten av lagerkomponenterna utan risk för att rullarna faller ur. Montering och demontering blir enklare, vilket är betydelsefullt vid reparationer på turbintoppen.
Utöver lager levererar SKF också olika tätningslösningar och mekaniska reparations- och renoveringstjänster liksom verktyg för säker montering och demontering och underhåll.
Fjärranalys
Ett viktigt område är övervakning och fjärranalys, ett område som växer. Idag har SKF ett tusental vindkraftsturbiner som övervakas med hjälp av ett system som kallas Windcon. Tack vare den övervakningen kan man upptäcka problem i ett tidigt skede – avvikande beteenden noteras och skickas till en central för analys varefter en reparation kan ske innan ett haveri inträffar.
– Om man upptäcker en avvikelse tidigt hinner man planera för att vidta rätt åtgärd, det behöver inte bli någon panikåtgärd, säger Stefan Karlsson, som tillägger:
– För oss är det viktigt att kunna vara med i övervakning och underhåll. Det ger ökad driftsäkerhet för kunden samtidigt som vi får kunskaper från driften av vindkraftverken, kunskaper som vi kan återföra till konstruktionen av nästa generation utrustning!
AV LARS ERIK BRANDT