Usab driver egen svetsutbildning
Usab i Morgårdshammar i Dalarna är ett av Sveriges snabbast växande verkstadsföretag. Med snabb tillväxt kommer också behov av duktig personal. Genom ett ovanligt grepp ligger Usab i framkanten även där.
Ett av dessa möten skedde 2010, och rörde personalfrågan. Usab växer, och behöver duktiga svetsare och plåtslagare. På Arbetsförmedlingen i hemkommunen Smedjebacken fanns inga att hitta. Och de gymnasieelever som utexamineras från industrigymnasiet är visserligen duktiga, men inte klara att gå rakt in i produktionen. Därför skapade Usab ett utvecklingsprogram: Företaget provanställer unga som sedan skolas upp och får under ett år jobba med erfarna svetsare och plåtslagare, för att lära sig allt från grunden.
– Jag har pratat med ansvariga på industriprogrammet vid Västerbergslagens Utbildningscentrum och de rekommenderar mig elever som alla är villiga att ge sig in i branschen och satsa helhjärtat, säger Lars Lindblad.
Usab tillverkar konstruktioner i svart och rostfritt stål, aluminium och koppar. Företaget har idag 55 personer anställda.
– Tanken är att dessa sex provanställda ska bli grovplåtsslagare så småningom, för det är det verkligen ont om idag. De som finns runt om i Sverige och här i trakterna är nöjda med vad de har och har ingen lust att byta jobb.
Just nu råder stor beläggning för Usab med många orderingångar. Så har det varit ett tag, men från företagets sida har man ändå sagt att utvecklingsprogrammet ska fullföljas. Det innebär att de provanställda och en handledare avsätter tid varje fredag för lektioner i bland annat materiallära, svetsmaskin, ritningslära och kvalitetstänkande samt utförande av svetsprover.
– Det finns så klart en risk att de vi lär upp och investerar tid i går någon annanstans någon gång i framtiden. Det får man ta i den här i branschen. Men jag räknar med att de anställda tar så väl hand om de nya ungdomarna att de får hjärta för klubben, som jag brukar säga.
Utvecklingsprogrammet har redan gett mersmak. I augusti provanställde Usab ytterligare tre stycken utexaminerade gymnasieelever. De ska nu få lektioner i maskinbearbetning.
Har andra företag visat intresse för er nyanställningsmodell?
– Nej, vi har inte fått några frågor alls om det. Men vi har konkurrenter som tillfälligt anställer polacker eller letter som kommer hit och jobbar. De killarna måste jobba tolvtimmarspass och helger för att få ihop det så att det blir lönt, innan de åker tillbaka hem.
– Jag tror inte att den sortens företag är konkurrenter till oss om två år, för det där är en oerhört kortsiktigt lösning.
Av Torbjörn Hallgren