23948sdkhjf

Goda utsikter för nya svetsare

Det finns en stor efterfrågan på svetsare så för de flesta som går igenom en arbetsmarknadsutbildning i svetsning är det inte några problem att få jobb – framför allt inte om man är beredd att flytta till annan ort. Just nu är Norrland en het arbetsmarknad. Det konstaterar Jan Westerback, svetslärare på vuxenutbildningsföretaget Competens.
Competens är i första hand inriktat på vuxenutbildning, omställning och rehabilitering även om man också bedriver vuxenutbildning på både grundläggande och gymnasial nivå. Huvudmålgrupper är personer som nyligen blivit uppsagda eller av andra skäl står utanför arbetsmarknaden och därför behöver andra arbetsmarknads- och rehabiliteringsinsatser. Arbetsförmedlingen och kommuner är företagets kunder – de personer som ska utbildas kommer därför främst via Arbetsförmedlingen.

Utbildning bedrivs inom flera olika områden, bl a verkstadsteknik. Svetsutbildningen sker i ett eget dotterbolag, Competens Svetsutbildning Sverige AB (tidigare Götaland Utbildning AB) på flera orter i Sverige. När det gäller svetsutbildning samarbetar man dessutom med Svetskommisionen.

40 veckors grundutbildning

Grundutbildningen omfattar 40 veckor och på den tiden får eleverna en kunskap som gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden.

– De elever som kommer till oss har en väldigt skiftande bakgrund. Men gemensamt för de flesta är att de kan absolut ingenting om svetsning, säger Jan Westerback, lärare i svetsning i Stockholm.

Varje kursomgång omfattar omkring 25 elever som när de har gått igenom kursen får två certifikat för olika svetsbehörigheter.

– Om det finns ett specifikt behov, t ex att företag ställer speciella krav, kan Arbetsförmedlingen även betala för utbildning till ett tredje certifikat, säger Jan Westerback.

I Stockholm är man nu i startgroparna för att dra igång en ny kursomgång på 40 veckor. I hela landet har Competens omkring 200 elever i samtidig svetsutbildning. Utbildning bedrivs utöver Stockholm (Spånga) i Göteborg, Motala, Kalmar, Mjölby, Nyköping, Västervik, Linköping och Olofström.

I de orter där man har svetsutbildning förekommer det också att företag köper in utbildning för att vidareutbilda sina svetsare och att de på så sätt får ytterligare licenser.

Jobb i Norrland

Förutsättningarna för att få jobb efter utbildningen är också mycket goda. Jan Westerback:

– Vi har nyligen avslutat en kurs och många av eleverna har redan kommit in på arbetsmarknaden. Av omgången dessförinnan, som omfattade 28 elever, har de allra flesta fått jobb i huvudsak i Stockholm och Mälardalen. Några har också begett sig till Norge.

– Det har också hänt att arbetsgivare har hört av sig för att höra om vi inte kan förse dem med flera svetsare!

– Så det är en gynnsam arbetsmarknad för svetsare just nu. Och är man beredd att flytta på sig är det i regel inga problem alls. Inte minst i Kiruna ropar man efter svetsare, men hela övre Norrland är inne i en expansiv period och behöver svetsare, säger Jan Westerback.

AV LARS ERIK BRANDT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078