23948sdkhjf

Regula rycker rejält

Nya finesser, nya tillbehörsprodukter och ett globalt samarbete med svetspistoltillverkaren Binzel. Fogningsteknik har besökt Skaraföretaget Regula Systems, tillverkare av en gasbesparingsprodukt som erövrat världen.
För drygt fyra år sedan skrev Fogningsteknik om Regula Systems, och dess produkt som bygger på något alla svetsande företag har nytta av: gasbesparing genom kontroll av gasflödet. Företagets vd Dan-Sverker Ohlsson sa då följande:

– Det finns cirka 400 000 robotar för ljusbågssvetsning över hela världen. I Sverige finns det ungefär 1200. Det innebär att vår marknad ligger utomlands.

Fyra år och tusentals flygmil senare finns företaget på världsmarknaden, med dotterbolag i Japan, Indien och North Carolina i USA. Sammanlagt har huvudkontoret i Skara fem anställda, och inklusive kontoren runt hela världen rör det sig om 23 personer. Affärsresorna har tagit Dan-Sverker Ohlsson jorden runt.

Huvudkontoret ligger i Skara, knappt fem minuters bilfärd från domkyrkan. Under intervjutillfället berättar Dan-Sverker Ohlsson att han på sina resor har sett alla möjliga varianter av konkurrenternas gasbesparingsutrustning, bland annat en variant som mer eller mindre bara är ett filter. Regula Systems produkter, som utgår från basmodellen Regula EWR (Electronic Welding Regulator), är patenterade och bygger på att gasflödet följer amperestyrkan. Mer ampere innebär mer gas.

– Det särskilda med Regula EWR är också att den pulserar ut gas. Just detta gör oss unika. Pulserad gas har dessutom visat sig påverka svetsningen positivt, säger Dan-Sverker Ohlsson.

– Varför det blir på det sättet har ingen ännu kunnat förklara. Det är ett mysterium. Men jag kan berätta att Swerea-Kimab sedan en tid tillbaka forskar kring förhållandet.

Till detta kommer möjligheten i att spara gas även genom att enheten kan skära bort gaspeakar så som puffstarten. Å andra sidan, påpekar Dan-Sverker Ohlsson, kan Regulas gasbesparare även tillverka en peak i startskedet, vilket kan vara bra till exempel om operatören har lång gas-slang där trycket inte räcker vid start.

De flesta av kunderna finns inom fordonsindustrin, och en av de allra första och stora kunderna var Volvo i Olofström, som köpte flera Regula EWR redan 2005. Volvo har varit Skaraföretaget troget sedan dess, och gassparare som då köptes in fungerar än idag. Sedan dess har produkten utvecklats, bland annat i design och användarvänlighet.

Gasbesparingen ligger på över 50 procent, och det finns tillförlitliga källor på den uppgiften: kunder hör helt enkelt av sig och berättar om effekten. Både Scania och Honda, kunder till Regula Systems, har var och en gjort sina egna tester. Scanias resultat: 51 % gasbesparing. Hondas resultat: 61 procent gasbesparing.

Det måste vara fantastiskt för er att få ta del av era kunders egna mätningar, och att se så pass bra resultat?

– Ja visst. De bevisar vad vi redan vet om, men eftersom det inte är våra egna mätningar så blir det kanske mer trovärdigt för andra blivande kunder. Alla säger ju gärna annars att deras produkt är den bästa.

Nytt för i år är även ett globalt samarbete med den tyska svetspistoltillverkaren Binzel, som representerar Regula Systems på flera marknader.

Gasspararen finns i flera varianter, för automatiserad och manuell svetsning, för MIG/MAG och TIG. Installationen hjälper Regula Systems till med. De brukar göra det under lunchrasten, för de flesta av kunderna ogillar stopp i sin verksamhet.

Sedan 2007 har Regula Systems även lagt till många tillbehör i sin produktnisch. En av dem är strömförsörjningsenheten. Den kan kopplas in i svetsmaskinen och omvandla strömmen till lägre spänning för att driva gasbespararen – om till exempel svetsroboten är placerad på en plats som skulle sakna vanliga väggkontakter eller inom varvsindustrin där extra strömkabel kan vara svårt att få fram.

Det finns fler tillbehör. Under ett besök i Asien fick Dan-Sverker Ohlsson idén om en lampa som börjar blinka när inkommande tryck är under 2 bar, alltså när det är dags att byta gastub – idén kom efter att ha sett svetsare som befann sig på ett tak och därifrån inte kunde se när gasen höll på att ta slut. Ett liknande tillbehör finns även för robotsvetsning, för att stoppa svetsprocessen automatiskt när inkommande gastryck är för lågt.

En praktisk tillbehörsprodukt är displayen. Den visar bland annat hur många liter som går åt per minut samt ingående och utgående tryck.

– En sak som många inte vet om innan de installerar våra gasbesparare är läckage. Jag har sett mängder av läckage ute i verkstäderna, säger Dan-Sverker Ohlsson.

– Gasåtgången kan ligga på 40 liter per minut istället för normala 8 liter i extrema fall.

Ett annat tillbehör är låsfunktionen. När alla värden är inställda kan du låsa Regula EWR så att obehörig personal inte kan ändra på inställningarna.

– När jag visade upp den här finessen var det i ett land som man inte alls förstod meningen med låsfunktionen. Gissa vilket? Jo, Japan. För där är det en fullständigt otänkbar tanke att operatören skulle ändra på en inställning utan order uppifrån, berättar Dan-Sverker Ohlsson.

Hans resor världen över har gett honom unika inblickar i olika kulturer, och han vet idag efter en presentation i Norra Indien, att när en person från den regionen skakar på huvudet, så betyder det ”ja” och inte ”nej” som här i Skandinavien.

Han visar runt i verkstaden. All tillverkning av besparingsutrustningen sker i Polen, men det mesta av kalibreringen sker på plats i Skara, med undantag av Japan och USA.

I ett litet rum finns reklamationer. De är försvinnande få, och de flesta av dem tror Dan-Sverker Ohlsson beror på att produkten hanteras fel i transporten.

I ett annat rum ligger flera provbitar prydligt uppstaplade på golvet, med tydliga fogar på kors och tvärs. Detta är provlabbet, där personalen testar till exempel nya idéer skarpt.

– Alla idéer som våra kunder för fram, eller som vi själva kommer på när vi är på plats, de testar vi här i Skara. Men ibland säger vi nej till förslag, om det rör sig om en för liten beställning på något som kostar mycket att framställa, då blir det för stora pengar, säger Dan-Sverker Ohlsson.

Av Torbjörn Hallgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079