23948sdkhjf

Svetsa med vodka – små robotar växer

Tekniska Mässan i Stockholm – som vanligt massor av tekniska prylar! I år spelade uppfinnare och innovatörer en större roll än vanligt; Svenska Uppfinnareföreningen fyller 125 år i år och hade därför en 1 000 kvadratmeter stor monter med både svenska och internationella innovatörer närvarande.
Svenska Uppfinnareföreningen (SUF) är med sina 125 år världens äldsta uppfinnarförening. Grundare var ingen mindre än patentingenjören och ballongfararen Salomon August Andrée.

Som vanligt när uppfinnarna ställer ut fanns många spännande uppfinningar inom de mest skilda områden. Vi fastnade dock snabbt för Multiplaz – ”världens första och enda vattenplasmaverktyg”. Med det portabla och nio kilo tunga Multiplaz-aggregatet kan man skära, svetsa, löda, smälta och forma – allt med bara 220 volt och vanligt vatten! Det hela bygger på rysk militärteknik. Vattenplasmastrålen skapas av den 8 000 grader varma plasmalågan och strålen koncentreras på den punkt som ska bearbetas medan områden bara några centimeter från strålen knappt blir ljumma. När vattenplasman brunnit går den över till ånga som kyler området omkring arbetspunkten.

För vissa svetsjobb måste man emellertid blanda vatten med alkohol för att få önskat resultat. Eller som som det ryska utvecklingsteamet hävdar – ”ren vodka fungerar också bra”! Vodkan ska i så fall hällas oblandad direkt i maskinen!

Flexibla danska robotar

En helt ny produkt i Edströms sortiment är små robotarmar från danska Universal Robots. De små robotarna kan användas tillsammans med maskiner av olika slag för bl a i- och urplock. Idén till de nya robotarna väcktes för åtta år sedan då en grupp danska robotforskare menade att industrirobotarna är alldeles för stora, dyra och bullriga och att framför allt mindre företag därför avstod från att automatisera.

– De här robotarna ska ses som ett komplement till större robotar. Men de utgör en del av grundidén för automation, de är enkla att installera och programmera och man kan därför mycket snabbt komma igång. För många företag kan de betyda att de kan köra obemannat över helgen och att de kan ta fler långjobb. Det är också enklare att räkna hem jobb med många detaljer, säger Dan Martinsson hos Edströms.

Det är också lätt att flytta roboten i verkstaden, den modell som nu har lanserats väger bara 18 kg. Lyftkapaciteten är dock begränsad, bara 5 kg, men en ”storebror” som klarar 10 kg kommer i vår. Priset på den nuvarande modellen ligger på ca 22 000 euro.

Det är också lätt att programmera roboten, betonar Dan Martinsson. Programmeringen sker intuitivt, dvs man tar tag i robotens arm och visar vilka rörelser som ska göras. Blir inte denna programmering tillräckligt exakt så går man bara in i programmet och matar in exakta data…

Fler små danskar

Ett nytt robotnamn dök också upp på Tekniska Mässan – Denso. Även här ligger ett danskt företag – AVN Automation – bakom men robotarna kommer från Japan, nämligen Toyota. AVN vill nu in på den svenska marknaden med sina Denso-robotar.

– Det finns över hundra modeller av dessa små robotar, som är mycket användbara för olika ändamål, inte minst inom verkstadsindustri och bioteknik, säger Lars Christensen, VD för AVN.

– Robotarna är synnerligen lättplacerade. Tack var sin litenhet kan de byggas in i olika maskiner. Med hjälp av ett visionsystem som placeras i maskinen kan man få roboten att plocka rätt.

I montern fanns också en robot i samma storleksklass som användes för kvalitetskontroll. Roboten fotograferar av en detalj från alla upptänkliga håll och bilderna kan sedan skickas med hjälp av internet så själva granskningen kan göras från vilken plats som helst.

Även här kan priset spela en viktig roll, tror Lars Christensen. Mellan 160 000 och 250 000 svenska kronor hamnar robotpriset på. Och AVN har nyligen fått en order från Sverige på 60 robotar.

– Vi tror mycket på dessa robotar, de fyller ett stort behov, konstaterar Lars Christensen.

AVN säljer sina robotar direkt från Danmark, till i första hand till OEM-företag som kopplar samman robot och maskin.

Energisnålt styrsystem

Men det fanns större robotar också. Kuka kom med en ny generation Quantec som kan hantera vikter mellan 90 och 300 kg beroende på robotstorlek. Men från Kukas sida vill man framför allt framhålla det nya styrsystemet KR C4.

– Robotarna har krympt rent mekaniskt och kräver allt mindre utrymme, och med det nya styrsystemet kan vi koppla samman enheter till en komplett cell för automation, säger Edvard Larsson från Kuka.

Genom att byta ut hårdvarukomponenter mot integrerade, intelligenta programvarulösningar baserade på öppna industristandarder kan KR C4 ge bättre prestanda. Styrsystemet tar hand om all nödvändig kommunikation. För första gången är också den kompletta säkerhetsstyrningen helt integrerad i styrsystemet KR C4.

Dessutom betonar Kuka den gröna aspekten på de nya robotarna och det nya styrsystemet. Edvard Larsson:

– Robotarna har byggts lättare vilket gör att de drar 30 procent mindre energi jämfört med tidigare generation om de körs med samma hastighet. Styrsystemet har också, utöver stand-by, ett viloläge som ger en energibesparing på 95 procent. Från viloläget tar det bara någon minut till att vara driftklar och eftersom man kan fjärrstarta systemet går det inte bort någon tid för att få igång arbetet.

Den nya utrustningen började säljas vid årsskiftet och man har redan ett antal anläggningar i svenska industrier.

– Vi har också märkt ett ökat intresse från mindre företag och vi tror att det här är en utrustning som passar mindre verkstäder som inte behöver ha en stor robotpark, säger Edvard Larsson.

Integrerad mätarm

Familjeföretaget Nyli i Uddevalla beskriver sig självt som en ”funktionsleverantör inom mätteknik” och utöver det egna laboratoriet för kalibrering och kvalitetskontroll har man ett antal produkter inom mätteknik. Till TM kom man med en ny portabel mätarm – Faroarm Edge med Scanarm – från amerikanska Faro. Under mätning får man vägledning av LED-ljus som visar funktioner – man får ett direkt svar om mätpunkterna är OK eller inte. Man kan vidare snabbt växla mellan att mäta med skanner eller prob.

Mätarmen har en pekskärm med integrerad dator med tillhörande mjukvara för att utföra lättare geometriska mätningar.

– Det innebär att man kan mäta vara man än befinner sig, man behöver ingen annan extern dator, säger Kristian Thorn, Nyli.

Överföringen av data från mätarmen till dator sker annars trådlöst.

Gratis mjukvara

Mätning ägnar man sig också åt hos Cascade Computing, fast där har man en lite annorlunda affärsidé – man skänker bort dataprogrammet Gom Inspect, ett program där man kan göra inspektioner i 3D, analyser i 2D, jämförelser med cadritningar, konvertera data till cad, mäta ytor med mycket mera.

– För ett år sedan kostade det här programmet över 8 000 kronor, nu skänker man bort det, säger Börje Larsson, Cascade.

Och varför gör man det? Börje Larsson igen:

– Det är helt enkelt för att sprida tekniken! Det här ett verktyg för alla som kommer i kontakt med 3D-skanning.

3D-skanning är Cascades specialitet och för att visa tekniken hade man också en skanner (Atos) i montern. Med hjälp av 3D-skanningen får man med automatik fram en tillförlitlig bild och kan jämföra detaljer med cadmodellen och se eventuella avvikelser. Man kan också mäta i tuffa miljöer.

– Det är en pålitlig mätmetod och det går snabbt. 3D-skanning är något som växer stadigt, säger Börje Larsson.

Av LARS ERIK BRANDT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.072