23948sdkhjf

Hermanders investerar i nya maskiner för trycksvarvning

Plåtföretaget Hermanders i Töreboda, specialister på trycksvarvning, investerar i den senaste tekniken för att producera i stora serier. - Hittills har vi trycksvarvat i mindre serier upp till 10 000. Med den nya utrustningen klarar vi över 100 000, säger Jan Engström, vd och ägare.




Hermanders har i år investerat i en ny Leifeld trycksvarv för 3,5 miljoner och en cell med en Fanucrobot från CNC Factory för 1,5 miljoner. De senaste sex årens investeringar handlar om totalt 15 miljoner i maskiner och utbyggnader.

- En hel del för ett företag med en årsomsättning på 32 miljoner, menar Jan Engström.

Dessutom planerar man att bygga ut lokalerna med 550 kvm för att förbättra logistiken.

- Idag har vi in- och utlastning på samma ställe. Det är inte optimalt.

Nyligen fick företaget en order på 70 000 detaljer, option nästa år på 100 000 och optioner 2013 också på 100 000.

- För detta ska vi automatisera en av våra 13 celler. Den får robotiserad inmatning, urplockning och mätning. Då går det att köra cellen obemannad åtta timmar per dygn. Bland tryckssvarvningsföretagen är vi först i Skandinavien med en robotisering på detta sätt.

- Det ska bli jättespännande. Trycksvarvning är ju traditionellt en teknik för korta serier. Vi har bra teknik för sådana upp till 10 000, men nu får vi möjlighet att köra stora serier med låg timdebitering i maskin. Det blir en ny marknad för oss. Vilka möjliga kunder det kan handla om är för tidigt att säga. Bilindustrin är en tanke, säger Jan Engström.

- I så fall blir det förmodligen ett avsteg från vår filosofi att ingen enskild kund ska

står för mer än 20 procent av vår omsättning.

Sex företag

Trycksvarvning som produktionsteknik må vara ovanlig i Skandinavien idag – i Sverige finns sex företag som använder den – men är flitigt använd i stora delar av världen, också för produktion i stora serier.

- Den som tror att trycksvarvning enbart är en historisk tillverkningsteknik tar grundligt miste. Det sker en ständig utveckling, det ser vi bland annat i de nya maskinerna för trycksvarvning, förklarar Jan Engström.

- Nio av tio i verkstadsbranschen känner inte till trycksvarvning. Det undervisas inte i det på verkstadsskolor. På högskolor kan det i kurslitteraturen på sin höjd finnas några rader om att det var en teknik som användes förr.

- Många som besöker företaget för första gången blir ytterligt förvånade när de ser hur trycksvarvning går till – ”att det går att göra så här med plåt!”.

- Vi har fått kunder som i åratal tillverkat koner och andra runda plåtföremål genom att svetsa ihop plåtbitar och sedan grada. De blir förbluffade när de ser hur enkelt sådan produktion kan göras i ett tempo en trycksvarv.

- Ibland känner vi oss som missionärer, och ju fler vi berättar för om tekniken desto fler kunder får vi, säger Jan Engström, som ser den som ett genuint hantverk kombinerat med den senaste tekniken.

Tre stora

De tre världsledande tillverkarna av maskiner för trycksvarvning är tyska Leifeld, spanska Denn och holländska M&M.

- De senaste maskinerna har bl a fler verktyg. Ställtiderna minskar väsentligt när de nu lagras effektivare i maskinen. Korta ställtider är särskilt viktigt eftersom vi ofta arbetar med små serier. Programvaran har utvecklats och maskinerna är även snabbare så att cykeltiderna blir kortare.

- Vi använder de tyska och holländska eftersom de kompletterar varandra för vårt bruk. Den holländska M&M- maskinen är särskilt bra till aluminiumprodukter och ger bra ytor. De tyska Leifeld är mer stabila maskiner som bättre klarar tyngre material som järn och rostfritt stål.

Produktutvecklingstakten, allmänt sett, är idag större än någonsin med alltmer kortlivade produkter.

- I det scenariot passar trycksvarvteknik in perfekt, menar Jan Engström.

- Verktyg för trycksvarvning går snabbt att ta fram och till låg kostnad. Vi tillverkar alla i det egna huset. Handlar det om en liten enkel detalj, kan en kund som kommer hit en förmiddag på eftermiddagen åka hem med en färdig prototyp.

Jan Engström berättar att verktyg för trycksvarvning kostar generellt 10 procent av vad man betalar för ett dragpressningsverktyg (som kan kosta upp mot 500 000 kronor).

- Trycksvarvning är ofta ett kostnadseffektivt sätt att testa marknadsintresset för en ny produkt: först tillverka en liten trycksvarvad serie där verktyget är billigt. Slår produkten på marknaden kan man gå vidare med att ta fram ett dyrare verktyg för dragpressning och köra större serier.

Tekniken kan användas för i stort sett all plåt: järn, stål, silver, aluminium, tenn, koppar osv. Hermanders är ett av de få verkstadsföretag som kan trycksvarva i rostfritt.

- Det är ett svårt material, men vi har utvecklat egna behandlingsmetoder för att det t ex inte ska härda ut under processens gång. Bland annat handlar det om att använda korta cykeltider och att jobba snabbt och brutalt för att förhindra att materialet blir sprött och spricker.

En anledning till att få verkstadsföretag idag sysslar med trycksvarvning, de många fördelarna till trots, är att tekniken kräver lång erfarenhet och kompetens hos operatören. Nya maskiner tillverkas dessutom vanligtvis i små serier och därför blir relativt dyra.

- Det är inte så enkelt som att köpa en maskin och sedan säga till personalen att nu ska ni börja trycksvarva. Det tar i allmänhet minst tre år innan en operatör klarar jobbet bra.

- Snarare 4- 5 år, inflikar Christer Gyllensten, 60, företagets nestor i trycksvarvning, som fortfarande efter drygt 40 år vid svarven anser att han hela tiden lär sig något nytt.

- Det tar tid att lära känna plåtmaterialets beteende i processen, att kunna bedöma med känseln och örat – när plåten ’sjunger’ blir resultatet perfekt, förklarar han.

- Vi har inlett samarbete med ett norskt företag som själva har trycksvarvat för en del av sin egna produktion i ca tio år. De upptäckte att de fått fel på sin enda maskin och ville lägga ut svarvjobbet på oss under stilleståndet.

- Vi bjöd hit dem, visade vår fabrik med 11 maskiner där 27 personer kan trycksvarva. De insåg att de inte själva kan utnyttja tekniken fullt ut, medan vi har 60 års erfarenhet av den.

- Följden blev att vi nu är helleverantör av trycksvarvade detaljer till dem. Vi ska flytta hit deras utrustning och placera den i en separat cell där vi också kan stoppa in fler maskiner om så behövs.

Hermanders exporterar till Norge och i liten omfattning till Danmark.

- Vi jobbar inte på att öka exporten.

Av Per Bergbom

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

MASKINPARK:

12 automattrycksvarvar (bl a Leico 118, Nordens största trycksvarv, MoM HF 350 TT, Leico PNC 75) med kapacitet på ämnen upp till 1800 mm i diameter

10 excenterpressar

5 hydraulpressar

6 kantvikningsmaskiner

6 rondellsaxar

3 gradsaxar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

HISTORIA:

Töreboda Skrotaffär AB köper 1990 Hermanders AB. I november försätts bolaget i konkurs. Året därpå bildas Nya Hermanders AB av Göran Johansson och Jan Engström som 1996 blir ensam ägare. Två år senare köps Nya Gårdsjö Mekaniska AB i Gårdsjö. Anders Nyman går in som delägare.

År 2004 övertar man Laio Metall AB i Hovmanstorp och Spinnform AB i Bredaryd. Året därpå förvärvas AB Ludvika Metalltryck.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

FÖRETAGET:

Hermanders AB i Töreboda är ett företag specialiserat på trycksvarvning, djupdragning och hydromekanisk formning med presskrafter upp till 250 ton, och är underleverantör till cirka 500 nordiska industriföretag. Företaget har 30 anställda och en beräknad omsättning 2011 på 32 miljoner kronor .

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

FAKTA TRYCKSVARVNING:

Trycksvarvning är en tillverkningsmetod med historiska anor och utfördes förr hantverksmässigt, idag är den allt väsentligt automatiserad.

Utgångsmaterial är en plåtrondell som pressas mot formverktyget under snabb rotation. När materialet formas på verktyget reduceras materialtjockleken eftersom ämnet sträcks ut i olika riktningar, därför kan t ex kanter vikas eller rullas i samma tempo. Bäst lämpar sig materialtjocklekar upp till några millimeter beroende på materialets hårdhet.

Trycksvarvning och djupdragning kan ibland kombineras till optimal produktionsmetod för en detalj.

Fördelar med trycksvarvning: Materialbesparande, korta led- och ställtider, stor flexibilitet vid materialval, låga produktions- och verktygskostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063