23948sdkhjf

Finns det nya lim?

Kommer det verkligen nya lim, eller är det bara varianter av de befintliga? Åke Dolk reder ut saken.
En läsarf råga:

När kommer det ett verkligt nytt lim? Det mesta nya som presenteras verkar vara varianter på samma tema. Epoxilim kan ge eksem. Isocyanater i polyuretanlim kan ge astma. Borde det inte vara dags för ett lim som är baserat på en ny plast och som bra utan att vara farligt?



Åke Dolks svar:

Vi kan nog vara ganska övertygade om att limindustrin försöker åstadkomma något...

Det senaste nya är nog fortfarande MS-polymerer, silyl-terminerad polyeter. Den uppfanns och tillverkas av Kaneka i Japan. Nu finns det varianter från andra tillverkare. Alla dessa lim är ”baserade på polyuretan- och silikonkemi, utan att innehålla några fria isocyanater eller någon fri silikon”. ”MS-polymerer består av en prepolymer med silyl- grupper i ändarna vilka innehåller minst en hydrolyserbar grupp. Prepolymeren har en polyeterstruktur med alkoxysilyl som funktionella ändgrupper." SMP står för Silan Modifierad Polymer (eller möjligen Polyuretan).

Sika har alltid haft en egen formulering, som de helt enkelt kallar ”polyuretanhybrid”, eller ”isocyanatfri polyuretan”. Henkel har också gjort andra formuleringar och Wacker har en produkt som de kallar STP-E.

Man kan kanske påstå att produkterna är relativt lika varandra. Skillnader finns dock. Flera av de senare produkterna är fria från organiska tennföreningar och mjukgörare av typ ftalater. Många har också ett mindre motstånd mot ”sättning” vid komprimering. En högre kemikaliebeständighet kan man också se hos en del nyare produkter. Några har en längre öppentid.

I alla grupperna finns det olika ”hårdheter”. (Vi talar fortfarande om elastiska material.) Produkter med hårdhet upp till 70o Shore A finns av den nyare typen.

Antalet produkter i gruppen ökar ständigt. Det finns t ex 2-komponent produkter och transparenta varianter.

Användning av MS-polymerer regleras inte av AFS 2005:18 ”Härdplaster”.

MS-polymererna härdar normalt under påverkan av fukt i material eller omgivning. Det går nu också att använda MS-polymerer som 2-komponentsystem, där härdningen inte är beroende av luftfukt eller fogutformning. Man måste kanske ändå tillstå att "de är varianter på samma tema".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109